Tips voor foodies in de Franse stad Rennes

Eerder vertelde ik jullie al over mijn culinaire ontdekkingen die ik deed aan de kust van Bretagne. Een uurtje rijden van deze kust vind je Rennes, een levendige stad waar iedere foodie zijn of haar hart op kan halen. In dit artikel geef ik jullie tips die je zeker niet …

Eerder vertelde ik jullie al over mijn culinaire ontdekkingen die ik deed aan de kust van Bretagne. Een uurtje rijden van deze kust vind je Rennes, een levendige stad waar iedere foodie zijn of haar hart op kan halen. In dit artikel geef ik jullie tips die je zeker niet mag overslaan wanneer je deze stad bezoekt.

De op een na grootste markt van Frankrijk: Le Marché des Lices

Als je een reis naar Rennes boekt, zorg dan absoluut dat je er ook op zaterdagochtend bent. Dan is namelijk Le Marché des Lices en dat is niet zomaar een markt. Het is de op een na grootste markt van Frankrijk en ook een van de mooiste markten. Samen met een gids en chef van een plaatselijk restaurant mocht ik op zaterdagochtend mee inkopen doen.

We begonnen op de vismarkt en vismarkten vind ik sowieso altijd een beleving in het buitenland. Zoveel verse vissoorten en ook vele schelpdieren waren er te vinden. De chef kocht wat verse sardines, maakte een praatje met de visboer en we gingen door naar het groente en fruit. De chef had zijn favoriete marktkramen voor bepaalde producten en maakte vrolijk met iedere markthouder een praatje. Hij vertelde mij dat je vooral moet letten op de kratten. Zijn deze van plastic dan weet je dat de marktraam lokale producten verkoopt, alles in houten kratten en dozen komt vaak van buiten de regio.

Op het buitengedeelte van de markt vind je vis, groente en fruit en in de overdekte markthallen vind je vooral veel kaas, vlees en gevogelte. Ondanks dat Bretagne geen gebied is dat bekend staat om het maken van kaas, houden ze er zeker van en dat zie je ook terug in de vele soorten kaas die er op de markt te vinden zijn.

Volgens de chef moesten we zeker even stoppen bij dé man van de markt: de man met de Coucou de Rennes kippen. Dit zijn zwart-wit gekleurde kippen en is van origine een Bretons kippenras. Dit ras was bijna uitgestorven in 1988, maar doordat er vanaf dat jaar door de gemeente en de boeren veel aandacht werd besteed aan het behouden van de kippen, is dit gelukkig toch niet gebeurd. Het bijzondere aan de Coucou kippen is dat ze minimaal 130 dagen buiten leven, vrij rondlopen en speciaal voer krijgen. De kippen hebben dus goede leefomstandigheden gehad, wat niet alleen een heel fijn idee is maar er ook voor zorgt dat de kippetjes erg lekker van smaak zijn. Als ik de man van de markt moet geloven dan, hè. Al zei de drukte bij zijn kraam eigenlijk wel genoeg.

Een bezoek aan le Marché des Lices is voor iedere foodliefhebber echt fantastisch en op zich al een reden om Rennes eens te bezoeken. Wel een tip: ga zo vroeg mogelijk naar de markt want vanaf een uur of half 12 wordt het wel heel erg druk. Na de markt is het tijd voor een kopje koffie en stromen de terrassen rondom de markt vol.

Leuke foodwinkels in Rennes

Naast de fantastische markt valt er nog veel meer culinair te ontdekken in Rennes. Zo ging ik op foodtour langs een aantal heerlijke winkels. Een van die winkels was chocolatier Durand. Walhalla voor chocoladeliefhebbers zoals ikzelf. De goddelijke bonbons die ze daar maken worden allemaal bestempeld met een nummer. Dat nummer staat voor de vulling van de bonbon en zo zijn er maar liefst 43 soorten. De smaken zijn uiteenlopend van klassieke Bretonse smaken zoals gezouten karamel tot aan bijzondere combinaties zoals witte chocolade, basilicum en limoen. Ik mocht wat nummertjes proeven en raakte de tel snel kwijt. Te lekker deze chocolade!

Verder vind je in de straten van Rennes fijne culinaire winkels zoals Comtesse du Barry, een winkel die je op meerdere plekken in Frankrijk vindt en waar je veel lekkere producten kunt krijgen. Ook veel leuke producten om mee te nemen als souvenir. Waar je ook een bezoekje kunt brengen is Bakkerij Le Fournil Vasselot, deze drukbezochte bakkerij ligt vol met lekkernijen en is ook nog eens heel erg betaalbaar.

De relaxte sfeer van de restaurants in Rennes

In Rennes zijn héél veel restaurants en in de twee dagen dat ik er was kon ik ze helaas niet allemaal uitproberen. Maar de restaurants die ik wel bezocht, deel ik natuurlijk graag met jullie. De eerste avond at ik bij restaurant Le Globe. Dit restaurant bevindt zich aan een drukke weg en in eerste instantie had ik daarom mijn twijfels of dit wat zou zijn.

Maar ik kwam er al snel achter dat dit op de een of andere manier juist heel goed past bij de sfeer van het restaurant, het doet een beetje café-achtig aan en is vooral heel ontspannen. De menukaart komt op een groot krijtbord, je bestek krijg je bij het eten pas en de serveerster loopt vrolijk rond. Het eten is vers, heel smaakvol en ook nog eens heel betaalbaar. Perfect voor een relaxed avondje zonder al te veel poespas. Gewoon gezellig een lekker hapje eten. Ik at er als voorgerecht octopus met verschillende groenten en een hoofdgerecht met aubergine, kip, Parmezaanse kaas en tomaat. Stuk voor stuk smaakvolle bordjes. Vooral het hoofdgerecht vond ik echt fantastisch en zou ik zo thuis eens na willen maken.

De tweede avond at ik bij restaurant L’Atelier des Gourmets. En ook over dit restaurant ben ik erg enthousiast. Het was heel anders dan het eerste restaurant, want hier waren de tafels netjes gedekt, komt de sommelier je meer vertellen over de wijn, zijn de gerechten heel mooi opgemaakt en klinkt er subtiel een Frans muziekje door het restaurant. Dat geeft natuurlijk direct een andere beleving.

Ook de gerechten waren heel anders. Als voorgerecht at ik gegrilde tonijn met een mousse van paprika en vinaigrette, mijn hoofdgerecht was Poission du Marché (kabeljauw) met gegrilde groenten en kruidendressing en als dessert kreeg ik vanille ijs, meringue, rabarber en watermeloen. Al deze gerechten klinken heel simpel, maar waren juist om die reden zo goed. Ik kan het erg waarderen als ik proef wat ik zie en dat was nu zeker het geval. Pure smaken, verse producten en een goede bereiding en veel meer heb je eigenlijk ook niet nodig.

Het moge duidelijk zijn dat ik dit restaurant zeker aanraad wanneer je in Rennes verblijft. Een perfect restaurant voor een heerlijk avondje uit.

Picknicken in Parc du Thabor

Dat ieder nadeel ook zijn voordeel heeft, werd tijdens mijn trip naar Bretagne maar weer eens bewezen. Doordat mijn vlucht gecanceld werd, had ik namelijk opeens tijd over en bracht ik nog een bezoek aan Parc du Thabor. En daar ben ik heel blij om, want in dit mooie park kun je de rust opzoeken wanneer je de drukte in de stad even zat bent. Ideaal om een wandeling te maken, een boek te lezen in het gras of lekker te gaan picknicken. Er zijn genoeg plekken in de stad waar je wat lekkers kunt halen, neem het mee en geniet ervan in dit heerlijke park. Voor mij was dit een hele fijne plek om nog een paar uurtjes te relaxen voordat ik weer naar het vliegveld vertrok.

Rennes is een hele fijne stad. Ideaal voor een citytrip maar kan ook een heerlijk onderdeel zijn van een vakantie aan kust van Bretagne. Met het hele gezin, een vriend- of vriendin of wie er dan ook van een relaxte sfeer en lekker eten houden. Voor jullie allemaal dus 😉

Ik bezocht de Bretagne op uitnodiging van het Franse toerismebureau. Lees hier onze disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer