Tips voor lekkere ontbijt- en lunch hotspots

Ik ben niet alleen dol op dineren in restaurants, ook voor een heerlijk ontbijtje of lekkere lunch ga ik graag op pad. Zowel in eigen stad, wat in mijn geval Haarlem is, als wanneer ik om welke reden dan ook in een andere stad beland ben. Soms ontbijt of lunch …

Ik ben niet alleen dol op dineren in restaurants, ook voor een heerlijk ontbijtje of lekkere lunch ga ik graag op pad. Zowel in eigen stad, wat in mijn geval Haarlem is, als wanneer ik om welke reden dan ook in een andere stad beland ben. Soms ontbijt of lunch ik dan heel uitgebreid met meerdere gangen, maar het is vaak genoeg niet eens iets heel ingewikkelds. Want ook daar kan ik van genieten!

Onderstaande hotspots bevinden zich vooral in de laatste categorie en verschillen van het perfecte broodje tot aan de meest lekkere taartjes. Alle hotspots zijn goed betaalbaar en verdeeld over het hele land, van de Randstad tot aan het oosten en het zuiden van Nederland.

By Lima in Haarlem

By Lima is mijn favoriete plek voor een ontbijt 贸f lunch in Haarlem. Hier serveren ze vegan ontbijtjes, lunchgerechten en taartjes (sinds kort ook diner, maar daar hebben we het nu even niet over). Ik ben zelf geen vegan, maar ik houd echt ontzettend van alles wat ze hier serveren. Alles van de kaart kun je hier de hele dag door bestellen, en dat is top want soms heb ik tijdens de lunch ook weleens zin in yoghurt en vers fruit.

Wanneer ik zin heb om wat uitgebreider te ontbijten (of brunchen) neem ik graag de ontbijtplank waarbij je van alles wat krijgt, dus een stuk boerenbrood met verschillend beleg (afhankelijk van het seizoen), een zoet broodje, yoghurt, vers fruit, koffie of thee en verse jus. Heerlijk vind ik dat want ik kan vaak niet kiezen en zo heb je van alles wat! De taartjes van By Lima vind ik echt goddelijk. Heel eerlijk, die haal ik zelfs soms wel is af. Ik heb ook een keer geprobeerd een taartje thuis na te maken, maar dat mislukte nogal en By Lima reageerde niet op mijn recept verzoek! Dus bij deze, krijg ik die nog? Of is het soms geheim? 馃槈

Naast al die lekkere gerechten vind ik de service ook altijd goed. Vriendelijk en netjes, gewoon zoals het hoort. De inrichting van het restaurant vind ik ook erg leuk, er is een muur die volledig van krijtbord is waar telkens andere teksten opstaan en het meubilair zou zomaar allemaal tweedehands kunnen zijn. Je kunt er trouwens ook leuk servies en woonaccessoires kopen, de eigenaresse is een creatieveling! In de zomer staat er een groot terras voor de deur en ook daar kun je vanaf de ochtend tot eind van de middag heerlijk vertoeven.

Je vindt By Lima in het centrum van Haarlem aan de Zijlstraat nr 65 (op de hoek van de Zijlstraat en Nieuwe Groenmarkt) en is iedere dag geopend.

Jam贸n Jam贸n in Haarlem

Deze Spaanse delicatessenzaak is een begrip in Haarlem. Het zit er ook al zolang ik me kan heugen. Je vindt hier de meeste lekkere Spaanse tapas en (mijn favoriet) verrukkelijk belegde broodjes. Mijn vriend is misschien wel nog meer fan van Jamon Jamon dan dat ik ben, hij wilt hier altijd het liefste heen als we uit gaan lunchen. Hij neemt dan standaard het broodje met hete kip in zoetzure saus en stiekem neem ik die ook wel heel vaak, want die is gewoon top. Soms switch ik weleens naar een broodje met serranoham, pesto en manchego en ook die smaakt altijd heerlijk. De producten die ze hier gebruiken zijn namelijk van kwaliteit en dat proef je terug.

Nu vraag je je misschien af of de eigenaren dan Spaans zijn? Nee hoor, dat zijn echte Amsterdammers en hebben een voorliefde voor Spanje en vooral Spaans eten. Ze maken alle tapas zelf. Daarnaast importeren ze ook Spaans servies en wijnen die je in de winkel kunt kopen. Sowieso is het helemaal niet gek als je hier je broodje of tapas komt afhalen, dat doen er genoeg! Maar je kunt ook aan een van de kleine tafeltjes in de zaak zelf gaan zitten, en bij mooi weer staan er zelfs een paar tafels voor de deur.

Jam贸n Jam贸n vind je in de Schagchelstraat 14A in Haarlem en is alleen op zondag en maandag gesloten.聽聽

Hemels in Arnhem

Toen ik een weekendje in Arnhem was, heb ik ontbeten bij Hemels. Dit is zowel een patisserie, espressobar als ontbijt- en lunch plek. We bestelden daarom niet alleen wentelteefjes en boerenbrood met roerei, maar ook een taartje. Want al die taartjes in de vitrine zagen er te lekker uit. Zoals verwacht was het taartje heerlijk, maar ook de ontbijtgerechten waren top! Bij Hemels houden ze van zoveel mogelijk huisgemaakt en daardoor smaakt alles super vers.

Je kunt bij Hemels ook lunchen, afhalen of bestellen. De ontbijtkaart geld de hele dag, want zoals ze zelf heel goed benoemen, het is altijd op de wereld wel ergens ochtend. Wil je er echt een feestje van maken, ga dan voor een uitgebreide high tea. Dan krijg je een heleboel huisgemaakte zoetigheden, hartigheden en heerlijke thee.

Doordat Hemels zich in het centrum van Arnhem bevindt, is het een hele leuke plek om heen te gaan wanneer je een dagje in Arnhem bent, de winkels en bezienswaardigheden van Arnhem zijn op loopafstand. Je kijkt zelfs uit op de Eusebiuskerk.

Je vindt Hemels in de Kerkstraat 3 in Arnhem en is alleen op maandag gesloten.

Slaatje-Bla in Arnhem

Tijdens hetzelfde weekendje weg moest er natuurlijk ook geluncht worden. Destijds was de saladebar Slaatje-Bla van Est茅e Strooker net geopend. Waarschijnlijk wel bekend, want ze won de eerste Nederlandse Masterchef in 2010, is sinds 2014 presentatrice bij 24Kitchen, schreef het boek Vlees noch Vis en runt daarnaast ook nog restaurant 鈥檛 Amusement in Arnhem sinds 2011.

Zelf vind ik haar kookstijl heel fijn 茅n ik ben dol op salades, dus ik was zeker benieuwd naar deze nieuwe saladebar. En zoals ik eigenlijk wel had verwacht, smaakte de salades heerlijk. Ze zaten vol met verse en smaakvolle ingredi毛nten en dat is precies wat je wil in een salade. Geef er dan nog een creatieve twist aan, bijvoorbeeld een ras el hanout dressing en er kan weinig meer misgaan! Bij Slaatje-Bla hebben ze dat begrepen en zetten daardoor heerlijke, maaltijdwaardige salades op tafel. Naar seizoen passen ze de salades aan en hoe dan ook worden er altijd alleen dagverse producten gebruikt.

Naast zo鈥檔 heerlijke salade kun je bij Slaatje-Bla ook terecht voor een huisgemaakte eclair of macaron. Best een goede afsluiter na een salade dachten wij zo! Maar er zijn ook heerlijke soepjes, wraps, sapjes, koffie of thee. Je kunt hiervan genieten in het trendy ingerichte en gezellige restaurant gelegen in de Arnhemse wijk Klarendal, dat iets verder van het centrum vandaan is. Maar je kunt de gerechten ook iedere dag vanaf 17:00 laten bezorgen.

Je vindt Slaatje-Bla op de Klarendalseweg 24 in Arnhem en is elke dag geopend van 12:00 tot 20:00.

Caf茅 Zondag in Maastricht

Een van de leukste steden voor een weekendje weg vind ik Maastricht, zelf was ik er in de winterperiode en dan is het er erg sfeervol. Je vindt er ook een heleboel leuke restaurants voor zowel ontbijt, lunch, borrel als diner en Caf茅 Zondag vond ik wel heel erg leuk, vandaar dat ik deze graag aan jullie tip!

Bij Caf茅 Zondag kun je eigenlijk de hele dag terecht, want ze zijn open vanaf ontbijt tot aan de late uurtjes als caf茅. Het is bijna onmogelijk dat je er niet een keertje langsloopt, want het ligt op de route van Centraal Station naar de Sint Servaasbrug richting het centrum. Nadat ik er al een aantal keer langs was gelopen was ik toch wel benieuwd naar die hippe ingerichte zaak die de hele dag zo drukbezocht wordt.

We gingen voor een lunch en dat was een goede keuze! Er is een ruime keus uit broodjes, panini鈥檚, bagels, salades, soepen en zoete snacks. Ze maken graag gebruik van lokale producten, zoals Livar het scharrelvarken uit Limburg of Limburgse mozzarella van de waterbuffels uit Nederweert. Hoe leuk! Het broodje en de panini die wij lunchten waren heerlijk en ik kan me niet anders voorstellen dat het ontbijt hier ook goed smaakt, daarnaast hangt er een goede sfeer en heb je een leuk uitzicht op een van de leukste winkelstraten van Maastricht.

Je vindt Caf茅 Zondag in Wijckerbrugstraat 42 in Maastricht en is iedere dag geopend vanaf 10:00.

Tekst: Dominique

Categorie毛n

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)