Turkse pizza zelf maken doe je zo

Het stond al een tijd op mijn lijstje om te maken, maar ik had geen flauw benul of zelf Turkse pizza maken mogelijk is. We halen het weleens bij de Turkse bakker in de straat, maar ik realiseerde me dat ik nooit goed had opgelet hoe ze het daar nou …

Het stond al een tijd op mijn lijstje om te maken, maar ik had geen flauw benul of zelf Turkse pizza maken mogelijk is. We halen het weleens bij de Turkse bakker in de straat, maar ik realiseerde me dat ik nooit goed had opgelet hoe ze het daar nou eigenlijk bereiden. Ik at dus eigenlijk iets, maar wist niet precies wat en al helemaal niet wat het traditionele recept ervoor was. Want net als met de Chinese en Italiaanse keuken, zal de Turkse pizza waarschijnlijk ook wel ‘vernederlandst’ zijn, was mijn vermoeden.

Aan de slag dus en dat begon met een bezoekje aan de blog Mijn mixed kitchen van Eslem. In haar ‘gemengde keuken’ wordt zowel Turks als Nederlands gegeten en ik breng graag een bezoekje aan haar blog als ik meer wil weten over een Turks gerecht. Ik ging dan ook bij haar in de leer om de Turkse pizza zelf te maken. Voor het deeg heb ik exact haar recept aangehouden en voor de vulling heb ik een eigen versie gemaakt, omdat ik een aantal ingrediënten niet in huis had. Wil je ‘m helemaal traditioneel maken, bekijk dan hier haar recept!

Hoe eet je Lahmacun, oftewel Turkse pizza, traditioneel?

Eerst even dit: de echte, Turkse naam van dit gerecht is lahmacun, maar zo kennen we het eigenlijk niet in Nederland. Het bestaat uit een zachte deegbodem die bestreken wordt met een gehaktmengsel en dat bak je samen in de pan. Vervolgens beleg je deze met aangemaakte sla en rol je ‘m op. Zo eet je lahmacun traditioneel, maar daar kun je natuurlijk van alles aan toevoegen zoals bijvoorbeeld kaas of zelfs döner en knoflooksaus. De vernederlandste manier is dit, ik maak me daar een klein beetje schuldig aan…maar daarover later (onderaan dit artikel) meer 😉

Heel eerlijk, ik vond het toch nog wel een klusje. Maar het is de tijd zó waard! Als je eenmaal deze zelfgemaakte Turkse pizza hebt gegeten wil je eigenlijk niet meer anders. En het goede nieuws is dat je met dit recept een flinke stapel maakt. Deze kun je de volgende dag even opwarmen (in de magnetron) en invriezen kan ook. Dus als je een middagje aan de slag gaat kun je gelijk een flinke voorraad maken.

Wat je nodig hebt voor circa 10 x Turkse pizza

 • 500 gr bloem
 • 1 zakje (7 gr) gedroogde gist
 • 270 gr water, lauwwarm
 • 25 gr Turkse yoghurt
 • zonnebloemolie
 • zout
 • 1 ui
 • ½ rode paprika
 • ½ groene paprika
 • 2 trostomaten
 • 1 rode peper (minder kan ook)
 • 1 handje platte peterselie
 • 350 gr rundergehakt
 • 1 el tomatenpuree
 • gemalen zwarte peper
 • optioneel: sriracha saus (of andere pittige saus)
 • 400 gr gemengde sla
 • handje platte peterselie, grofgehakt
 • 1 citroen of deze citroenazijn
 • olijfolie extra vergine

Wat je gaat doen voor Turkse pizza

Voorbereiding: 15 minuten / Rijzen: 90 minuten / Bakken/Bereiden: 45 minuten

 1. Meng de bloem en gist in een grote kom en voeg water, yoghurt, 20 gr zonnebloemolie en 3 gr zout toe. Roer door en kneed tot het een bol wordt. Haal uit de kom en leg op een bestoven werkvlak. Kneed nog circa 10 minuten door. Dit kan natuurlijk ook met de keukenmachine.

 2. Vet de kom licht in met zonnebloemolie en leg de bal erin. Zorg dat de bal rondom ingevet is met de olie en dek de kom af met vershoudfolie. Laat het deeg 90 minuten rijzen op kamertemperatuur.

 3. In de tussentijd kun je de vulling maken. Hak de ui, paprika’s, tomaten, rode peper en peterselie helemaal fijn in de keukenmachine of met de hand. Schep over in een kom en roer gehakt, tomatenpuree, 1 tl zout en ½ tl zwarte peper erdoor met een vork. Schenk er een scheutje zonnebloemolie bij en optioneel sriracha saus naar smaak. Roer weer door met de vork en zorg dat het smeerbaar is, want je gaat het straks op je pizza’s smeren. Voeg eventueel extra olie of tomatenpuree toe. Dek af en laat de kom op het aanrecht staan tot gebruik.

 4. Vervolgens ga je de Turkse pizza uitrollen, besmeren met de vulling en bakken. Aangezien Eslem dat perfect uitlegt op haar blog (inclusief foto’s), verwijs ik naar haar recept voor de instructies.

 5. Is je stapel Turkse pizza’s klaar en liggen ze te wachten tussen de theedoeken, maak dan de sla met platte peterselie aan met citroensap of citroenazijn, olijfolie en zout.

 6. Leg een Turkse pizza op je bord, beleg deze met de sla en rol op. Neem een hap en laat me daarna even weten of jij, net als ik, voortaan alleen nog maar zelfgemaakte Turkse pizza wil eten :). Oh, en mijn favoriete Turkse pizza is ook nog bestrooid met geraspte kaas die kort onder de grill gaat en daarna belegd wordt met de aangemaakte sla en extra srirachasaus. Maar maak er vooral je eigen, favoriete versie van!

Ik ben heel benieuwd of jullie ook zo enthousiast worden van deze zelfgemaakte Turkse pizza!

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)