Uit eten met kinderen doe je zo

Uit eten gaan met je kind. Of met meerdere kinderen, een nog grotere uitdaging. Of is het geen uitdaging en vind je kind het geweldig om ergens anders te eten en netjes aan tafel te blijven zitten? Vaak hoor ik het tegenovergestelde en vinden ouders het wel een uitdaging. Terwijl …

Uit eten gaan met je kind. Of met meerdere kinderen, een nog grotere uitdaging. Of is het geen uitdaging en vind je kind het geweldig om ergens anders te eten en netjes aan tafel te blijven zitten? Vaak hoor ik het tegenovergestelde en vinden ouders het wel een uitdaging. Terwijl het zo leuk kan zijn en het ook een stuk makkelijker is dan oppas regelen of ander gedoe.

Uit eten met kinderen doe je zo_2

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten ga ik nog weleens uit eten. Part of the job en ik hou ervan, dat is wel redelijk essentieel. Onze peuter gaat vrij vaak mee en hij is er inmiddels helemaal aan gewend. Uit eten is een uitstapje voor hem, hij is altijd weer benieuwd waar we heengaan, weet dat hij bij de persoon aan tafel een appelsap mag bestellen en snapt sinds kort dat hij bij diezelfde persoon ook een chocoladetoetje kan bestellen. Maar dat terzijde.

Uit eten met kinderen doe je zo_3

Een ‘easy-going’ kind aan tafel in een restaurant heb je niet zomaar. Dat moet groeien en is bij ons een onderdeel van de opvoeding geweest. Nou realiseer ik me dat wij wel heel vaak in een restaurant zitten. Maar daardoor heb ik wel een aantal praktische tips voor jullie om het makkelijker en leuker te maken met de kids. Waardoor je misschien ook eens kunt kiezen voor een net iets beter en gezelliger restaurant dan fastfood of pannenkoeken.

1. Wees voorbereid

Weet van tevoren waar je heengaat en wat je daar kunt verwachten. Hebben ze er kinderstoelen en zijn ze ingericht op kinderen? Vooral met baby’s en dreumesen is dat belangrijk. Je wilt niet je baby op de vloer van een wc bij de chinees verschonen. En ja, ik spreek uit ervaring.

Uit eten met kinderen doe je zo_4

Pak een speeltasje in voor aan tafel, met kleine speelgoedjes en spelletjes die zowel samen als alleen gespeeld kunnen worden. Laat het speelgoed met geluid thuis, daar zitten mensen in een restaurant echt niet op te wachten. En vergeet vooral je tablet niet (als je die hebt). Jawel, die zetten wij ook gewoon in. Maar pas aan het einde van het bezoek als de peuter moe wordt. Dan mag hij nog even ontspannen met zijn tablet spelen.

2. Ook je kind is een avondje uit

Het is heel belangrijk dat een kind ook een rol heeft aan tafel. Ik heb voorbeelden gezien waarbij kinderen aan het eind van een tafel zaten en de volwassenen alleen met elkaar aan het praten waren. Tja, dan zou ik me als kind ook gaan vervelen. Het is veel leuker als je kind ook mag proosten, mee kan kletsen of een andere actieve rol aan tafel heeft. Doe samen een klein spelletje of maak een mooie tekening als placemat. Je hoeft heus niet constant bezig te zijn, maar actieve aandacht houd je kind wel bij de les. En aan tafel.

Uit eten met kinderen doe je zo_7

3. Geen patat met kroket

Mijn grootste frustratie in restaurants zijn de kindermenu’s waar patat, kroketten, frikandellen en appelmoes de boventoon voeren. En als je mazzel hebt, serveren ze ook een nog een spaghetti met tomatensaus. Waarom zou je dit voor je kind bestellen als je zelf veel lekkerder en beter eet? Vaak gebeurt het omdat het makkelijker is en een kind daardoor beter eet. Maar je kind is ook een avondje uit en als je uit eten gaat dan ga je ontdekken. Als je bij een restaurant eet dat het snapt (kijk daarvoor eens op Smulpaapje) dan heb je waarschijnlijk een gevarieerde kinderkaart of je kunt de gerechten van de gewone kaart als halve porties voor de kids bestellen.

Uit eten met kinderen doe je zo_5

Belangrijk is om je kind te betrekken bij wat er op de kaart staat. Vertel wat het is, overleg en kom samen tot een keuze waar je kind achter staat. Vermijd de hele patat- en krokettenkeuze (als die er is) en laat je kind echt eten geserveerd worden. Natuurlijk kun je daar altijd wat frietjes bij bestellen. Dat doen wij ook. Maar dan eet hij ook een stukje vis en groenten. Gewoon lekker, zoals het hoort.

Uit eten met kinderen doe je zo_6

4. Eten doe je aan tafel

Dit punt is altijd een lastige en ik ga me daar toch over uitspreken. Ik vind dat kinderen aan tafel horen te zitten als er gegeten wordt. Thuis, in een restaurant, overal. Dat gezegd hebbende, hoe krijg je dat dan voor elkaar? Allereerst, als je punt 1 t/m 3 van hierboven onder de knie hebt dan ben je al een heel eind. Kinderen gaan vaak uit verveling van tafel, dus dat moet je als eerste vermijden. Bij hele kleintjes ontkom je er natuurlijk niet altijd aan, maar dan ga je als ouder mee. Even paar stapjes doen of buiten kijken. Dat is allemaal prima.

Uit eten met kinderen doe je zo_8

Ik probeer altijd om de peuter aan tafel te houden tot het dessert en daarna gaan we improviseren. Er zijn restaurants waar je even in de keuken mag kijken of waar kinderen zelf hun eigen toetje mogen maken. Kijk wat er te doen is en speel daar op in. Dit is ook het moment waarop (wat mij betreft) de tablet op tafel mag komen. Wel graag met het geluid uit, maar even ontspannen spelen aan tafel hebben ze dan wel verdiend.

5. Goed gedrag wordt beloond

Zeker in het begin mag je een kind belonen voor goed gedrag in een restaurant. Bij voorkeur door positieve aandacht aan het einde. Laat ze de ober of chef kok een handje (of in ons geval een boks) geven. Mijn ervaring is dat veel restaurants hier heel tof mee omgaan, kinderen oprechte aandacht geven omdat ze het zelf ook bijzonder vinden als een kind echt heeft genoten. Vaak krijgen ze dan nog een snoepje of iets leuks waarmee ze trots de zaak uitwandelen. Vraag in de auto hoe ze het vonden, of ze nog een keer of ergens anders heen willen de volgende keer. Want ook zij waren een avondje uit, weet je nog?

Uit eten met kinderen doe je zo_9

Hopelijk hebben jullie wat aan mijn tips en besluit je om je kind(eren) toch een keer of vaker mee te nemen na het lezen hiervan 🙂 Als je nog andere vragen hebt, stel ze gerust!

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt toen we met onze peuter uit eten waren bij Hofstede Meerzigt in Zoetermeer en &samhoud places streetfood in Amsterdam. Hulde voor beide restaurants hoe zij met kinderen omgaan, daar kunnen andere restaurants nog veel van leren.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)