4.09 van 12 stemmen

Vlaams stoofvlees met friet

4 uur
Hoofdgerecht
Vlaams

Een goed recept voor Vlaams stoofvlees ontbrak nog op mijn site. Tijd dus om hier verandering in te brengen en als je dat doet, moet je het goed doen. Dat betekent dus dat ik de afgelopen weken drie keer een pan met stoofvlees op mijn inductieplaat heb gezet. Mijn mannen …

Een goed recept voor Vlaams stoofvlees ontbrak nog op mijn site. Tijd dus om hier verandering in te brengen en als je dat doet, moet je het goed doen. Dat betekent dus dat ik de afgelopen weken drie keer een pan met stoofvlees op mijn inductieplaat heb gezet. Mijn mannen snapten er niets van, want die vonden het alle keren hetzelfde smaken. Maar goed, dat hebben ze met nasi ook dus ik had het kunnen verwachten.

De eerste keer gebruikte ik een verkeerd biertje. Het bier zelf was prima, maar minder geschikt om te stoven waardoor ik de smaak niet optimaal vond. De tweede keer gebruikte ik runderlappen, wat prima was, maar ik was benieuwd hoe het eindresultaat zou worden met sukadelappen. Je begrijpt dat ik de derde keer met sukade Ć©n een Belgisch tripel biertje aan de slag ging en toen was het resultaat waanzinnig. Mals vlees, perfect op smaak en een dikke rijke saus waar je je vingers bij af likte. Dit recept mocht daarom online en vandaag is de dag.

Liefde voor bruin eten

Nou kun je heel ingewikkeld doen met garnituren, maar bij Vlaams stoofvlees horen gewone dikke frieten. En een klodder lekkere mayonaise. Zo geschiedde en dan krijg je dus een bordje met ā€˜bruin etenā€™, wat meestal niet zo geschikt is voor fotografie. Maar bruin gekleurd eten is gewoon het lekkerste wat er is, dus jullie doen het er maar mee šŸ˜‰

Zo maak je perfect stoofvlees

Voordat ik het recept deel, eindig ik met het grootste geheim van super mals stoofvlees en dat isā€¦geduld! Natuurlijk zijn er nog wel wat dingen waar je rekening mee moet houden (hier vind je er alvast een paar), maar geduld is toch wel het belangrijkste. Ik zie in recepten vaak staan dat je in 1,5 uur wel klaar bent. Nou, de pan stond bij mij bijna 5 uur op het vuur. Natuurlijk kun je een slowcooker gebruiken (ik heb van velen begrepen dat dit nog beter werkt, ga ik binnenkort eens mee aan de slag nadat ik ā€˜m gekocht heb), maar als je nou net zoals ik ā€˜gewoonā€™ een braadpan tot je beschikking hebt dan komt het ook echt goed. Met geduld dus.

Oh, en ik bereid mijn stoofvlees op een inductieplaat. Regelmatig krijg ik de vraag hoe je kunt stoven op inductie in plaats van op gas en het antwoord daarop is simpel: op dezelfde manier. Maar zet vooral de plaat niet te hoog. Het vocht mag absoluut niet koken of borrelen, maar als je af en toe een bubbeltje heel langzaam omhoog ziet komen ben je goed bezig en heb je de ideale temperatuur te pakken voor een perfect resultaat.

Ingrediƫnten

  • 1 kg sukadelappen, kamertemperatuur
  • zwarte peper
  • zout
  • geklaarde boter
  • 4 medium of 2 grote uien, gesnipperd
  • 1 flesje 330 ml Belgisch Tripel bier, bijvoorbeeld Leffe of Westmalle
  • 200 - 400 ml runderfond, ik gebruik altijd Fundo
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 takjes tijm
  • 1 el azijn, gewoon natuurazijn is prima, maar rode wijnazijn of balsamico kan ook
  • 2 witte boterhammen, hoeven niet vers te zijn, liever niet zelfs
  • Dijonmosterd
  • optioneel: maĆÆzena
  • serveer erbij: frieten en mayonaise

Aan de slag!

  • Snijd het vlees (zorg dat het echt op kamertemperatuur is, want anders wordt het vlees taai) in grove stukken en smeer in met peper en zout.
  • Verhit een braadpan met een flinke klont boter en braad het vlees snel en op hoog vuur rondom bruin aan. Schep uit de pan en zet het vuur lager.
  • Voeg de uien toe aan de pan en bak deze 5 minuten in het vet (voeg eventueel een extra klontje boter toe) met een snuf zout, smoor ze en laat niet verkleuren.
  • Schenk het flesje bier in de pan en roer rustig met een spatel de bakresten van de bodem los. Schenk 200 ml fond erbij en verhit het geheel. Zet het vuur daarna op een lage stand, waarbij het (zeker) niet gaat koken, maar langzaam verhit. Als je af en toe een bubbeltje omhoog ziet komen is het goed.
  • Schep het vlees in het vocht samen met de laurierblaadjes, kruidnagels en takjes tijm. Schenk ook de azijn in de pan en roer door. Staat het vlees nog niet helemaal onder? Voeg dan nog wat extra fond toe (wel eerst verwarmen).
  • Besmeer de boterhammen aan beide kanten royaal in met de mosterd en leg ze in het vocht. Tijdens het stoven wordt het brood zacht en zal zorgen voor binding van de saus. Dit kan trouwens ook met ontbijtkoek.
  • Nu is het tijd voor een portie geduld. Zet de deksel schuin op de pan en laat het vlees 3 - 5 uur stoven tot het vlees botermals is geworden. Roer het ieder half uur even door. Na 2 uur kun je eventueel het deksel van de pan houden als de saus nog erg vochtig is.
  • Zodra het vlees qua garing helemaal is zoals je het wilt hebben, vis je de laurierblaadjes en takjes van de tijm uit de pan. Proef de saus en voeg zwarte peper toe naar smaak. Eventueel azijn of zout als je het nodig vindt. Is de saus nog te dun? Dan kun je altijd verder binden met een mengsel van maĆÆzena en koud water. Altijd eerst mengen met koud water voordat je het toevoegt aan de warme saus. Want maĆÆzena geeft anders klontjes.
  • Serveer het Vlaamse stoofvlees met dikke frieten en mayonaise en geniet! Oh, en de volgende dag smaakt het nĆ³g lekkerder šŸ™‚

Notities

  • Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Bereiding: circa 4 - 5 uur.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieƫn

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer