Een goed recept voor Vlaams stoofvlees ontbrak nog op mijn site. Tijd dus om hier verandering in te brengen en als je dat doet, moet je het goed doen. Dat betekent dus dat ik de afgelopen weken drie keer een pan met stoofvlees op mijn inductieplaat heb gezet. Mijn mannen snapten er niets van, want die vonden het alle keren hetzelfde smaken. Maar goed, dat hebben ze met nasi ook dus ik had het kunnen verwachten.
De eerste keer gebruikte ik een verkeerd biertje. Het bier zelf was prima, maar minder geschikt om te stoven waardoor ik de smaak niet optimaal vond. De tweede keer gebruikte ik runderlappen, wat prima was, maar ik was benieuwd hoe het eindresultaat zou worden met sukadelappen. Je begrijpt dat ik de derde keer met sukade én een Belgisch tripel biertje aan de slag ging en toen was het resultaat waanzinnig. Mals vlees, perfect op smaak en een dikke rijke saus waar je je vingers bij af likte. Dit recept mocht daarom online en vandaag is de dag.
Liefde voor bruin eten
Nou kun je heel ingewikkeld doen met garnituren, maar bij Vlaams stoofvlees horen gewone dikke frieten. En een klodder lekkere mayonaise. Zo geschiedde en dan krijg je dus een bordje met ‘bruin eten’, wat meestal niet zo geschikt is voor fotografie. Maar bruin gekleurd eten is gewoon het lekkerste wat er is, dus jullie doen het er maar mee 😉

Zo maak je perfect stoofvlees
Voordat ik het recept deel, eindig ik met het grootste geheim van super mals stoofvlees en dat is…geduld! Natuurlijk zijn er nog wel wat dingen waar je rekening mee moet houden (hier vind je er alvast een paar), maar geduld is toch wel het belangrijkste. Ik zie in recepten vaak staan dat je in 1,5 uur wel klaar bent. Nou, de pan stond bij mij bijna 5 uur op het vuur. Natuurlijk kun je een slowcooker gebruiken (ik heb van velen begrepen dat dit nog beter werkt, ga ik binnenkort eens mee aan de slag nadat ik ‘m gekocht heb), maar als je nou net zoals ik ‘gewoon’ een braadpan tot je beschikking hebt dan komt het ook echt goed. Met geduld dus.
Oh, en ik bereid mijn stoofvlees op een inductieplaat. Regelmatig krijg ik de vraag hoe je kunt stoven op inductie in plaats van op gas en het antwoord daarop is simpel: op dezelfde manier. Maar zet vooral de plaat niet te hoog. Het vocht mag absoluut niet koken of borrelen, maar als je af en toe een bubbeltje heel langzaam omhoog ziet komen ben je goed bezig en heb je de ideale temperatuur te pakken voor een perfect resultaat.
Goedemiddag Francesca,
Ik kook sinds kort op inductie en vroeg mij af op welke stand u het laat sudderen?
Groetjes Julissa
Hallo, ik kook op op inductie en zet het op een kleinere pit met stand 4
Ik braad het vlees meestal aan en zet de pan daarna meestal 3-5 uur in de oven. Ik vind het juist op gas op de laagste pit nog snel aanbranden. Maar heerlijk recept dit dus wil deze wel een keer uitproberen.
Ik maak nog steeds gebruik van een petroleumstel, dat is helemaal een uitkomst.
Vandaag gemaakt, hij was heerlijk! Op gas en in een creuset, bijna ragout geworden. Wat weer goed gaat met frieten 🙂
Eén van onze favorieten!! 🙂
🙂
Het was heerlijk! Super goed recept en niet moeilijk, qua porties klopt het ook precies! wij zijn met zn 2en dus morgen nog een keer:)
Lekker!
Wat word er bedoeld met geklaarde boter? Welke boter kan ik hiervoor het beste gebruiken
Check dit artikel: https://www.ohmyfoodness.nl/omf-kookt/diner-omf-eet/geklaarde-boter
Je kunt ghee kopen in de winkel en AH heeft in het boterschap ook kleine pakjes geklaarde boter.
Beste Francesca,
Laatst heb ik de Vlaamse stoofpot gemaakt en deze was heerlijk. Inmiddels ben ik in het bezit van een slowcooker. Jij gaf aan om dit recept ook een keer in de slowcooker te maken. Heb je dit inmiddels gedaan en wat zijn dan de maatstaven m.b.t. de benodigdheden? Dit omdat je in de slowcooker veel minder vocht moet toepassen.
Hoor graag van je.
Met vriendelijke groet,
Jeannette Wensink
Heerlijk gerecht! Met 2 sneetjes ontbijtkoek gemaakt. Fantastisch, bedankt!
Gewéldig recept en ik maak het nu altijd op jouw manier Fransesca. Op verzoek van mijn dochters ook naar ze doorgestuurd en is nu ook hún favoriet geworden. Dankjewel!!@