Wagyu ossenhaas uit de oven

Dit jaar staat er iets heel bijzonders op het Kerstavond menu. We gaan namelijk een stuk Wagyu ossenhaas bereiden in de oven.  Bron foto Wagyu vlees komt van de Wagyu runderen en is een echte delicatesse. De oorsprong ligt in Japan, maar het vlees mag niet vanuit Japan worden geëxporteerd. …

Dit jaar staat er iets heel bijzonders op het Kerstavond menu. We gaan namelijk een stuk Wagyu ossenhaas bereiden in de oven. 

Bron foto

Wagyu vlees komt van de Wagyu runderen en is een echte delicatesse. De oorsprong ligt in Japan, maar het vlees mag niet vanuit Japan worden geëxporteerd. Daarom is het Wagyu vlees wat in Europa verkrijgbaar is ook allemaal in Europa gefokt. In Nederland hebben we ook een aantal farms waar volbloed Wagyu runderen rondlopen. 

Bron foto

De runderen worden gefokt in verschillende fases. Niet alleen hebben ze alle ruimte om rond te lopen en buiten te zijn. Ze krijgen ook een speciaal vezel- en eitwitrijk dieet. Dit wordt naarmate ze ouder worden opgevoerd, waardoor ze hun vetlaag pas in een later stadium krijgen. Daardoor ontstaat een hele fijne marmering van vet in het vlees. Dit vet is enkelvoudig onverzadigd en smelt bij kamertemperatuur. Daarom hoef je het vlees zelfs niet met boter of olie te bakken. 

Wat het nog extra bijzonder maakt is dat de runderen worden gemasseerd en ik heb zelfs gelezen dat er bepaalde boeren zijn die klassieke muziek draaien voor de beesten. Maar of dat waar is, durf ik niet te garanderen :). 

Voor de kerst zijn we ‘via via via’ aan een heel mooi stuk Wagyu ossenhaas gekomen waarvan we Kerstavond gaan genieten met 10 vrienden. Ik kan niet wachten! 

Het onderstaande recept kan uiteraard ook met ‘normale’ ossenhaas. Het hoeft echt niet alleen met Wagyu… 
     
Wat je nodig hebt:
ossenhaas uit 1 stuk (ga uit van 175gr vlees per persoon)
gebruik voor niet-Wagyu ossenhaas wel wat boter voor het aanbraden
grof zeezout
versgemalen zwarte peper 

Wat je gaat doen:
Wagyu ossenhaas eet je altijd rood. Dit vlees mag je echt niet medium of, doodzonde, doorbakken eten. Ben je geen vlees liefhebber, eet het dan gewoon niet… 

Als je de ossenhaas uit 1 stuk in de oven gaart dan worden de sappen beter bewaard en de smaken verdelen zich beter. 

Braad het stuk eerst even aan op het vuur, de BBQ of op de grill. Zorg dat het vlees rondom een mooie bruining heeft. Smeer het in met een beetje zeezout en zwarte peper (het vlees heeft van zichzelf al veel smaak). Vervolgens laat je het vlees garen in de oven op 160gr. Je hebt ongeveer 40 minuten per kilo nodig. Gebruik een kern temperatuurmeter om het vlees goed te checken. Hij is perfect als de kern een temperatuur heeft van 45 graden. Laat de ossenhaas hierna nog 10 minuten nagaren terwijl hij ingepakt is in aluminiumfolie. Dan stijgt de temperatuur nog tot ongeveer 50 graden. Snijd de ossenhaas daarna in mooie plakken en serveer direct.

Meer informatie over Wagyu vlees, kijk dan eens op deze sites:

Wagyu Farm
De Drie Morgen

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer