Weekend in de Franse Champagnestreek – Mijn persoonlijke tips

Tijdens onze laatste zomervakantie stond er een Tour de France in de planning. Deze keer niet op de fiets, maar met de auto. We reden namelijk een rondje door Frankrijk met verschillende stops en dat was geweldig! Onze eerste bestemming was Châlons-en-Champagne, een stad die prachtig ligt aan de rivier …

Tijdens onze laatste zomervakantie stond er een Tour de France in de planning. Deze keer niet op de fiets, maar met de auto. We reden namelijk een rondje door Frankrijk met verschillende stops en dat was geweldig! Onze eerste bestemming was Châlons-en-Champagne, een stad die prachtig ligt aan de rivier de Marne. Ooit was het de hoofdstad van de voormalige regio Champagne-Ardenne. Tegenwoordig is het een heerlijke uitvalsbasis voor een trip naar de Franse Champagne. We sliepen hier, dronken champagne, aten er verrukkelijk en maakten uitstapjes naar Épernay en champagnehuizen. In dit artikel deel ik al mijn favoriete adressen en tips voor een weekend in de Franse Champagnestreek.

Waarom niet naar Reims?

Wellicht denk je bij het plannen van een bezoek aan de Franse Champagnestreek in eerste instantie aan Reims. Snap ik helemaal en Reims is geweldig om een keer te bezoeken, maar ik zou er niet overnachten tijdens een weekend. Naast het toerisme (Reims is niet per se heel druk, maar wel ingesteld op toerisme) zijn de kosten van een overnachting hier vaak vele malen hoger. Daarnaast is Reims voor mij niet de ‘hoofdstad’ van de Champagne, daarvoor wil je toch echt naar Épernay. Ik vond daar in de buurt alleen niet iets waar ik helemaal wild van werd en daarom besloot ik voor deze dagen een heel bijzonder hotel in de buurt van Châlons-en-Champagne te boeken. Een stad die van zichzelf ook al veel te bieden heeft en je rijdt er in nog geen 40 minuten heen door een prachtig gebied waarin de graanvelden heel langzaam overgaan in wijnvelden.

Overnachten met uitzicht op de basiliek

Zo’n 6 kilometer van Châlons-en-Champagne ligt het gehucht l’Épine. Hier vind je niet veel meer dan een paar huizen, de Onze-Lieve-Vrouwenbasiliek (Basilique Notre-Dame de l’Épine) en het fantastische hotel waar wij 2 nachten verbleven: Armes de Champagne. Naast heerlijke kamers hebben ze hier een restaurant, bar (en tuin), binnenzwembad, sauna, hele goede massages en een fantastisch ontbijt. En als je mazzel hebt, slaap je in een kamer met uitzicht op de imposante basiliek. Ze spreken hier zowel Frans als Engels en de service is uitmuntend. De champagne ook trouwens, die serveren ze zelfs bij het ontbijt.

Ontdekkingen in Châlons-en-Champagne

Vanuit l’Épine rij je door de glooiende graanvelden naar Châlons-en-Champagne waar je door het oude stadscentrum of langs de rivier de Marne wandelt. De Cathédrale Saint-Étienne is het bezoeken zeker waard en Le Petit Jard is een heerlijk park. Net buiten het centrum ligt het champagnehuis Joseph Perrier wat hier al generaties lang, als enige overgebleven champagnehuis, is gevestigd. Naast dit champagnehuis is er nog veel meer te ontdekken, je kunt je ook door een privé-gids laten rondleiden. Meer informatie over de mogelijkheden vind je hier.

In de avond is Châlons verrassend mooi door alle lichtshows die er in de stad te vinden zijn. Iconische bruggen en kerken die letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers zijn gezet, adembenemend mooi om te zien.

Dan willen jullie natuurlijk ook graag weten waar wij gegeten hebben! Nou, in ieder geval in het restaurant van Armes de Champagne (wat absoluut goed was), maar we werden weggeblazen door de kookkunsten van Jérôme Feck in het centrum van Châlon. Wij dineerden in zijn restaurant (1 Michelinster) om de verjaardag van mijn Mr. te vieren. Maar hij heeft ook een wat meer toegankelijke brasserie (Les Temps Changent). Beide meer dan de moeite waard!

De restaurants Le Carillon Gourmand en Les Années Folles zijn ook aanraders. En als je heel goed Libanees wilt eten ga je naar Tresor du Liban. Patissier Arnier is een tip voor alle zoetekauwen.

Flaneren en champagnes proeven in Épernay

Move over Reims, want Épernay is de (onofficiële) hoofdstad van de Champagne. Dat wordt helemaal duidelijk als je over de imposante Avenue de Champagne flaneert waar vrijwel alle grote champagnehuizen zijn gevestigd. In deze 1,6 kilometer lange wandel je langs statige herenhuizen, sierlijke hekken met daarachter de mooiste terrassen, een weelderig park en zelfs een paar paleizen. Je kijkt je ogen uit, en dan kun je met het blote oog nog niet eens zien wat de werkelijke schatten zijn. Onder deze Avenue is namelijk een gigantisch netwerk van wijnkelders te vinden. Bijna 110 kilometer lang en naar verluidt liggen hier 200 miljoen champagneflessen opgeslagen. Je kunt de ondergrondse wijnkelders ook bezoeken! Bij champagnehuis Mercier kan dat zelfs in een ondergronds treintje.

Eenmaal in Épernay wil je natuurlijk ook wel wat champagnes proeven. Aangezien het hier makkelijker is om champagne te bestellen dan een glas water, is dat dus geen enkel probleem ;-). Persoonlijk zou ik de echt grote champagnehuizen overslaan. Wel om even binnen te kijken, maar je betaalt meer voor de merknaam dan voor de champagne zelf. Alhoewel wij wel zijn neergestreken op het prachtige terras van Perrier Jouet (Cellier Belle Epoque) waar ze ook een hele fijne borrelkaart hebben. De focaccia met cecina en mozzarella was bijvoorbeeld zalig. Twee van mijn kleinere favorieten zijn Leclerc Briant en Paul-Etienne Saint Germain.

De Avenue de Champagne wil je gezien hebben, maar vergeet niet dat het rondom Épernay stikt van de kleine champagnehuizen. Waaronder ook wijnboeren die hun eigen druiven verbouwen en deze zelf ook verwerken tot champagne (herken je aan de RM op het etiket: Récoltant-Manipulant). Deze champagnes worden vaak generaties lang door families gemaakt en de mooiste rondleidingen vind je bij deze huizen, omdat daar de passie en liefde voor het hele proces de boventoon voert. Nou willen jullie natuurlijk van mij een lijstje van deze onafhankelijke wijntelers, maar helaas heb ik die (nog) niet. Want ons tripje was er te kort voor en we hadden twee kinderen te veel bij ons ;-). Oftewel, we gaan samen nog een keer terug om op onderzoek uit te gaan. Wel kun je hier bij Charlotte wat goede tips (in het Engels) vinden.

Even een champagne break? Wandel dan door het historische centrum, of stap in de vaste luchtballon die je 150 meter de lucht in laat vliegen waardoor je een prachtig uitzicht over Épernay hebt. Helaas stond er op de dag dat wij er waren te veel wind, waardoor de luchtballon aan de grond bleef. Dus deze staat zeker nog op mijn lijstje voor de volgende keer! Het stadhuis van Épernay, en dan vooral de tuinen, vond ik ook heel mooi om te bezoeken. De tuinen zijn prachtig aangelegd met weelderige bloemenperken en ik vond het een oase van rust. Verder is er de Eglise Notre Dame te bezoeken en als je zin hebt in een flinke wandeling kun je hier een route van ruim 5 km vinden die begint en eindigt in Épernay.

Uit eten in Épernay

Wij dronken voornamelijk champagnes tijdens ons bezoek en aten een paar kleine hapjes bij Cellier Belle Epoque in het champagnehuis Perrier Jouet op de Avenue de Champagne.

Wil je wat uitgebreider lunchen of diner dan is La Table de Kobus een geweldig adres. Ook La Grillade Gourmande staat heel goed bekend. Zin in een klassieke Franse bistro? Strijk dan neer bij Sacré Bistro. Verder werd ik helemaal wild van de patisserie die ik bij Artisan Boulangerie Le Pétrie in de vitrine zag staan en daar tegenover zit een chocolaterie (De Neuville) waar ik de allerbeste ‘glace caramel beurre salé’ ooit heb gegeten.

Tot zover mijn tips voor een weekend in de Franse Champagnestreek. Wat nog maar het topje van de ijsberg is, want er is ontzettend veel te bezoeken en proeven in deze streek. Ik heb zo’n vermoeden dat ik dit artikel nog een keer ga aanvullen na een volgend bezoek. En als jullie nog fantastische tips hebben, laat het me dan zeker even weten via Instagram of Facebook!

Bewaar deze inspiratie op Pinterest

Wil je deze inspiratie over een weekend in de Franse Champagnestreek opslaan zodat je het later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Tekst & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer