Wie weet wat gezond eten is mag het zeggen

“Geweldig die kalender van je! Maar ik doe er dit jaar niets mee, want ik wil gezond eten om af te vallen.”

Hier moest ik even over nadenken. Ik bladerde nog eens mijn Eetkalender door en krabde achter mijn oor. Het is nu een aantal maanden later en ik snap er nog steeds niet van. Of eigenlijk wel en daarom vandaag dit stukje.

We zijn namelijk, nog steeds, het besef kwijt van wat ‘gezond’ is. Sterker nog, we denken dat we het ‘gezond zijn’ volledig gedefinieerd hebben. Laten daarom massaal allerlei voedingsproducten staan en lopen als een biologische kip zonder kop achter de massa aan.

Feit: gezondheid is voor iedereen anders. Je kunt een ‘Jelmer de Boer’ van deze wereld zijn en een halve milka-oreo-kinderbueno-nutella-cheesecake als lunch eten omdat je toch wel 8.000 (om en na bij, ik heb het bij hem gecheckt) calorieën op een dag verbruikt door sporten en heel hard stukjes te typen.

Of je bent een bankhanger die de hele dag havermoutmuffins met ahornsiroop, mueslirepen, zoete aardappelfriet en stukken avocado eet. Klinkt wellicht heel gezond, omdat alle zelfbenoemde gezondheidsgoeroes dit roepen, maar ook op deze wijze krijg je wel heel veel calorieën binnen.

Natuurlijk, een avocado is wellicht beter dan een stuk milka-oreo-kinderbueno-nutella-cheesecake (ik krijg nu wel zin in een stukje trouwens), maar zullen we gewoon weer een beetje zelf gaan nadenken? Alles wat je in je mond stopt bestaat uit calorieën. En alles wat je niet verbrandt blijft ergens aan je lijf vastgeplakt zitten.

Hoe dat bij mij werkt? Heel simpel, ik stop meer in mijn mond dan dat ik verbrand. Daarom heb ik van die schattige love handles en zijn mijn wangen iets boller dan vroeger. Dat heeft niets te maken met de recepten die ik maak. Die zijn primair heel erg lekker en worden gemaakt van verse producten. Met genoeg variatie. Dan ben je al goed bezig. Dat ik er daarna nog een half zakje chocolade truffels achteraan gooi en maar 1x per week sport is mijn ‘probleem’. Alhoewel ik dat niet zo zie. Ik heb geen behoefte aan een superstrak lichaam, droom niet van een wasbordje (wel van roti) en vind mezelf echt leuk. Met of zonder die 10 kilo ‘good food’ bagage.

Iets wordt pas ‘ongezond’ als je je voedingspatroon over een langere periode gaat bekijken. Wil je echt structureel afvallen, zorg er dan voor dat je de juiste balans vindt qua in -en uitvoer. Als je dan vervolgens ook nog let op de ingredienten die je binnen krijgt (denk bijvoorbeeld aan voldoende vezels en weinig suiker en zout) ben je helemaal goed bezig. Verrek, dan zou je het bijna ‘gezond’ mogen noemen!

Terug naar de Eetkalender waar het allemaal mee begon. Daar gaan we er weer eentje van maken, maar dan voor 2017. Wederom boordevol gevarieerde gerechten die je zelf kookt met verse producten. Waar nog steeds geen calorieën bij staan vermeld, maar waar  je wel blij van wordt ‘s avonds aan tafel. Nieuw is de restjesdag op vrijdag: want weggooien van eten houden we niet van en dat hoeft ook niet meer met de tips die er gegeven worden.

Is de nieuwe kalender gezond? Ik heb geen idee. Maar als jij het weet mag je het zeggen.

Foto: Wendy van Bree Fotografie

Volg Francesca Kookt ook op FacebookTwitterGoogle+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op 
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Wie weet wat gezond eten is mag het zeggen”

 1. Geniet van het leven,en gebruik je verstand, de meeste mensen weten gewoon waar ze dik van worden, en ach ETEN is zo lekker!en af en toe uit de band springen is niet erg!! Je maakt heerlijke recepten hoor!!

 2. Wat een geweldig stuk, Francesca!
  Het stuk over de bankhanger is zeer herkenbaar voor mij, moest wel even grinniken.
  Ik beweeg niet veel in mijn werk, het is echter wel heel veel denken, waardoor ik ‘s avonds heel moe ben en ook dan weinig bewoog.
  Ik eet behoorlijk gezond, voornamelijk omdat ik goede voedingsstoffen binnen wil krijgen.
  Mja, ik kreeg meer binnen dan ik verbruikte en heb dus overgewicht.
  Twee maanden geleden ben ik drie / vier keer per week gaan sporten en val nu langzaam af.
  Wat mij betreft prima, ben niet ontevreden over hoe ik er uitzie en voel me gezond, ben bijna nooit ziek
  Het sporten is voor mij wel belangrijk voor andere redenen dan afvallen.

  Ik kook veel met jouw recepten, deze hebben mij juist laten zien dat gezond EN lekker eten heel goed samen gaan. Ook voor mij zit gezond eten ‘m meer in verse, zelfgemaakte maaltijden zonder pakjes en zakjes, met goede ingrediënten.

  Dank je voor de inspiratie.

 3. Geweldig zo’n nuchtere kijk op wat er op het moment allemaal voor gekkigheid rondgaat over eten. En gewoon rustig doorgaan met al die heerlijke recepten 🙂

 4. Ik denk dat variatie en gezond verstand de formule zijn. Een calorie is een calorie. Alleen met dat argument ga je wat kort door de bocht. Voeding bevat meer als alleen calorieën. De combinatie van proteïnen, vitaminen, vezels, vetten en koolhydraten etc. bepaalt voor mij of het voeden of vullen is. Te veel van het een of te weinig van het ander dat is niet goed. Je lijf heeft het allemaal nodig en het is de kunst de balans te vinden die voor jouw lijf werkt. Voor mij werkt koolhydraten beperken goed. Maar ik verbied het mezelf niet. Iets verbieden werkt niet, want dan wil je juist dat…

 5. Inderdaad bestaat er niet maar één gezond.
  Maar gemiddeld genomen zou iedereen toch moeten weten dat hete eten van groente, fruit en aardappels gezonder zijn dan je volproppen met chocolade, chips en cola!
  Ik tel nooit calorieën, eet af en toe chocolade of een koekje. Soms heel veel, soms weinig en kom toch niet aan… behalve in het weekend als we gezellig een wijntje drinken en we er net iets teveel knabbels bij hebben. Gezond? In het weekend iets minder. Genieten we ervan? Echt wel!!

  Daarover gesproken.. is het al vijf uur? Vrijmibo? 😉
  xx

 6. Heerlijk stuk, met veel plezier gelezen. Ik ben het helemaal met je eens wat betreft je gezonde verstand gebruiken en zelf logisch nadenken. Gevarieerd eten, voldoende groente en fruit, zoveel mogelijk zelf je eten klaar maken en voldoende bewegen – geen rocket science zou je denken. Maar toch lukt dat velen niet als ik hoor dat tegen de 50% van de Nederlanders inmiddels overgewicht heeft. Blijkbaar hebben we toch meer nodig dan ons gezonde verstand.
  Weten we het allemaal wel, maar houden we ons er gewoon niet aan of weten we het niet (is dat gezonde verstand er niet) en eten we onbewust ongezond?
  Ik kijk in elk geval uit naar je nieuwe kalender, gezond of niet 😉

 7. Heel goed, dit blog van je! Geen strenge diëten maar gezond verstand. Eten is er omdat je het nodig hebt en om van te genieten! En met logisch nadenken kan dat allebei heel goed samen 🙂 Na een keer ” zondigen “eet je toch gewoon weer iets gezonder, de balans daarin is belangrijk. Die balans vind ik in je blogs! En dat vind ik gezond 🙂

 8. Ik ben het helemaal met je eens!

  Iedereen moet doen at goed bij hem of haar past. Vriendinnen die willen afvallen die gaan ineens op het koolhydraat arme, terwijl ik daar dus echt niet in geloof. Voor mij werkt het juist heel goed om – laten we zeggen – voor 80% dierlijke producten uit te sluiten, zodat ik rustige darmen heb.

  Iedereen moet naar zijn eigen lichaam luisteren toch?