Wie weet wat gezond eten is mag het zeggen

“Geweldig die kalender van je! Maar ik doe er dit jaar niets mee, want ik wil gezond eten om af te vallen.” Hier moest ik even over nadenken. Ik bladerde nog eens mijn Eetkalender door en krabde achter mijn oor. Het is nu een aantal maanden later en ik snap …

“Geweldig die kalender van je! Maar ik doe er dit jaar niets mee, want ik wil gezond eten om af te vallen.”

Hier moest ik even over nadenken. Ik bladerde nog eens mijn Eetkalender door en krabde achter mijn oor. Het is nu een aantal maanden later en ik snap er nog steeds niet van. Of eigenlijk wel en daarom vandaag dit stukje.

We zijn namelijk, nog steeds, het besef kwijt van wat ‘gezond’ is. Sterker nog, we denken dat we het ‘gezond zijn’ volledig gedefinieerd hebben. Laten daarom massaal allerlei voedingsproducten staan en lopen als een biologische kip zonder kop achter de massa aan.

Feit: gezondheid is voor iedereen anders. Je kunt een ‘Jelmer de Boer’ van deze wereld zijn en een halve milka-oreo-kinderbueno-nutella-cheesecake als lunch eten omdat je toch wel 8.000 (om en na bij, ik heb het bij hem gecheckt) calorieën op een dag verbruikt door sporten en heel hard stukjes te typen.

Of je bent een bankhanger die de hele dag havermoutmuffins met ahornsiroop, mueslirepen, zoete aardappelfriet en stukken avocado eet. Klinkt wellicht heel gezond, omdat alle zelfbenoemde gezondheidsgoeroes dit roepen, maar ook op deze wijze krijg je wel heel veel calorieën binnen.

Natuurlijk, een avocado is wellicht beter dan een stuk milka-oreo-kinderbueno-nutella-cheesecake (ik krijg nu wel zin in een stukje trouwens), maar zullen we gewoon weer een beetje zelf gaan nadenken? Alles wat je in je mond stopt bestaat uit calorieën. En alles wat je niet verbrandt blijft ergens aan je lijf vastgeplakt zitten.

Hoe dat bij mij werkt? Heel simpel, ik stop meer in mijn mond dan dat ik verbrand. Daarom heb ik van die schattige love handles en zijn mijn wangen iets boller dan vroeger. Dat heeft niets te maken met de recepten die ik maak. Die zijn primair heel erg lekker en worden gemaakt van verse producten. Met genoeg variatie. Dan ben je al goed bezig. Dat ik er daarna nog een half zakje chocolade truffels achteraan gooi en maar 1x per week sport is mijn ‘probleem’. Alhoewel ik dat niet zo zie. Ik heb geen behoefte aan een superstrak lichaam, droom niet van een wasbordje (wel van roti) en vind mezelf echt leuk. Met of zonder die 10 kilo ‘good food’ bagage.

Iets wordt pas ‘ongezond’ als je je voedingspatroon over een langere periode gaat bekijken. Wil je echt structureel afvallen, zorg er dan voor dat je de juiste balans vindt qua in -en uitvoer. Als je dan vervolgens ook nog let op de ingredienten die je binnen krijgt (denk bijvoorbeeld aan voldoende vezels en weinig suiker en zout) ben je helemaal goed bezig. Verrek, dan zou je het bijna ‘gezond’ mogen noemen!

Terug naar de Eetkalender waar het allemaal mee begon. Daar gaan we er weer eentje van maken, maar dan voor 2017. Wederom boordevol gevarieerde gerechten die je zelf kookt met verse producten. Waar nog steeds geen calorieën bij staan vermeld, maar waar  je wel blij van wordt ‘s avonds aan tafel. Nieuw is de restjesdag op vrijdag: want weggooien van eten houden we niet van en dat hoeft ook niet meer met de tips die er gegeven worden.

Is de nieuwe kalender gezond? Ik heb geen idee. Maar als jij het weet mag je het zeggen.

Foto: Wendy van Bree Fotografie

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)