Witte chocolademousse met gemarineerde aardbeien

Ik kreeg onlangs heel veel flesjes Scotch Whisky Sauces toegestuurd. Wat een waanzinnige producten zijn dat. Van zoet naar hartig, met whisky als basis. Denk bijvoorbeeld aan barbecuesaus, azijn, dressing, butterscotchsaus en siroop. De laatste is een zoete siroop met 12% Scotch malt whisky en nog wat kruiden. Ik besloot …

Ik kreeg onlangs heel veel flesjes Scotch Whisky Sauces toegestuurd. Wat een waanzinnige producten zijn dat. Van zoet naar hartig, met whisky als basis. Denk bijvoorbeeld aan barbecuesaus, azijn, dressing, butterscotchsaus en siroop. De laatste is een zoete siroop met 12% Scotch malt whisky en nog wat kruiden. Ik besloot er aardbeien in te marineren.

Maar daar moest natuurlijk wel iets bij en dat werd een zijdezachte witte chocolademousse, want dat combineert zo lekker met de aardbeien. Nog wat gefrituurde munt erbij (hoe lekker dat is ontdekte ik bij Hofstede Meerzigt) en er was een zalig dessert geboren.

Zie het allemaal als inspiratie voor je eigen creatie. Alleen witte chocolademousse met aardbeien en verse munt is namelijk ook al zalig. Of je marineert de aardbeien in pure whisky, een zoete likeur of balsamicoazijn. Je kunt er alle kanten mee op. Mits je maar wel de witte chocolademousse maakt, want die is te lekker.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 24 aardbeien
  • flesje Scotch Whisky Syrup (of andere likeur, goede balsamicoazijn die je even hebt ingekookt met suiker is ook erg lekker), te koop bij diverse delicatessenwinkels, kijk hier voor verkooppunten
  • 1 takje rozemarijn
  • 125 gr witte chocolade
  • 2 eidooiers
  • 1 tl vanille extract
  • 2 eiwitten
  • 250 ml slagroom
  • 20 gr poedersuiker
  • arachideolie
  • 12 blaadjes munt

Wat je gaat doen

Marineren + mousse voorbereiden: 24 uur van tevoren / Bereiding: 10 minuten

1. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in vieren. Meng in een bakje met het takje rozemarijn en schenk de siroop, likeur of balsamico erover totdat ze net onder staan. Dek af en laat 24 uur marineren in de koelkast.

2. Vul een steelpan met een laagje water en zet daar een vuurvaste kom op. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Zet het vuur aan en smelt de witte chocolade au bain-marie. Haal de kom daarna van het vuur af en laat de chocolade afkoelen tot lauw.

3. Klop de eidooiers in 2 minuten romig met het vanille extract. Klop daarna de gesmolten chocolade erdoor.

4. Klop de eiwitten stijf met pieken en vouw daarna met een rubberen spatel rustig door het andere mengsel heen totdat het gemengd is. Niet te lang roeren.

5. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en vouw ook met de spatel door het andere mengsel totdat het net gemengd is.

6. Schep de mousse over in een grote afsluitbare bak of vul er al glaasjes mee. Laat minstens 8 uur opstijven in de koelkast.

7. Verhit vlak voor het serveren een steelpan met een bodempje arachideolie. Snijd de blaadjes munt in reepjes en leg een deel daarvan op een schuimspaan. Laat de schuimspaan in de hete olie zakken en frituur de munt heel kort. Haal de schuimspaan weer omhoog en laat de gefrituurde munt uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de rest van de gesneden munt.

8. Serveer de witte chocolademousse in een mooi glas met wat gemarineerde aardbeien en gefrituurde munt. Of maak een quenelle (ovaal vormpje) van de witte chocolademousse en serveer die op een bordje met de aardbeien en gefrituurde munt.

Kijk, dat zijn nou desserts waar je mij voor wakker mag maken. Vooral door de combinatie van de whisky siroop en de witte chocolademousse, zalig!

Voor dit recept is een product gebruikt dat gratis is toegestuurd. Lees hier onze disclaimer.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca