Yakitori spiesjes uit Reishonger

Als er iemand een boek over reizen en lekker eten kan combineren is het mijn foodvriendinnetje Sabine Koning wel. Op haar blog Oh My Foodness zegt de titel ‘Eat well, travel often’ het eigenlijk al. Niet alleen is ze dol op reizen, goed eten vindt ze minstens net zo belangrijk. …

Als er iemand een boek over reizen en lekker eten kan combineren is het mijn foodvriendinnetje Sabine Koning wel. Op haar blog Oh My Foodness zegt de titel ‘Eat well, travel often’ het eigenlijk al. Niet alleen is ze dol op reizen, goed eten vindt ze minstens net zo belangrijk.

Toen ze aankondigde dat ze beide passies in één boek ging combineren, juichte ik dat daarom gelijk toe! Inmiddels is het boek Reishonger al een aantal maanden geleden verschenen. Ik ben nou eenmaal niet de snelste en daarom heeft het even geduurd voordat de review hier online kwam. Wel toepasselijk, want ik schrijf deze blog terwijl ik zelf aan het reizen ben. Ik zit hier in een stadsappartement in Porto en als mijn mannen straks wakker zijn, gaan we de stad én het eten verkennen. Sabine en ik zijn niet voor niets vriendinnen geworden 😉

Reis mee met Reishonger

Terug naar Reishonger! In dit boek maak je een reis rond de wereld in 65 recepten. Je reist onder andere naar Scandinavië, Verenigde Staten, Curaçao, Gambia en Vietnam en in die hoofdstukken vind je de lekkerste recepten uit die landen. Denk bijvoorbeeld aan blueberry muffins uit de VS, benachin uit Gambia en pho uit Vietnam.

Per land vertelt Sabine meer over het land en de eetgewoonten, krijg je duidelijke instructies over het recept en zie je hoe het eindresultaat eruitziet dankzij de prachtige foodfoto’s. Die ze trouwens allemaal zelf heeft gemaakt!

Ik moest trouwens erg grinniken om de ‘bizarre dingen’ die ze heeft gegeten in verschillende landen. Zo zie je maar weer dat wat wij kennen in Nederland maar een fractie is van alles wat eetbaar is in de wereld. Openstaan voor nieuwe dingen en respectvol omgaan met andere culturen en keukens zorgen ervoor dat je smaakpalet alleen maar groter wordt.

Uiteraard heb ik ook gekookt uit het boek! Ik maakte de yakitoriespiesjes uit Japan, omdat deze al heel lang op mijn lijstje stonden om te maken. En wat blijkt, die zijn dus echt heel makkelijk om te maken. Zalig om te bereiden op de barbecue, maar gaat ook prima in een grillpan.

Wat je nodig hebt voor 12 – 16 stokjes

 • 500 gr kip (ik gebruikte kippendijen)
 • zout
 • 12 – 16 satéstokjes
 • 8 el mirin (zoete rijstwijn)
 • 4 el sake (rijstwijn), deze had ik niet in huis en ik gebruikte daarom Chinese kookwijn, Shaohsing, en dat pakte heel goed uit
 • 8 el zoute sojasaus (ik gebruikte Kikkoman)
 • 1 el lichtbruine basterdsuiker
 • 1 lente-ui, in ringetjes
 • 1 tl sesamzaad

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 25 minuten / Wachttijd: 30 minuten

 1. Zet de satéstokjes in een glas water.

 2. Ik hou van dunne yakitori spiesjes, daarom heb ik de kip in hele kleine blokjes gesneden waardoor ik er 16 stokjes mee kon rijgen. Snijd ze zoals je wilt, in het originele recept van Sabine worden er zelfs 8 stokjes mee gemaakt.

 3. Bestrooi de blokjes kip met zout en rijg ze aan de stokjes. Bewaar ze afgedekt in de koelkast tot gebruik.

 4. Meng de mirin, sake, sojasaus en basterdsuiker in een steelpan. Breng aan de kook en roer totdat de suiker is opgelost. Zet het vuur laag en laat 30 minuten pruttelen tot je een stroperige saus hebt gekregen. Roer geregeld door.

 5. Grill de spiesjes gaar op de barbecue of grill en lak ze zeker een keer of 8 af met je stroperige mengsel terwijl ze aan het garen zijn. Hoe meer, hoe beter is mijn allerbeste advies in deze.

 6. Leg de spiesjes op een schaal en garneer met de lente-ui en sesamzaad, serveer direct.

Ik heb genoten van de yakitori spiesjes en, nog belangrijker, van het boek! Wil je zelf ook een exemplaar van Reishonger? Deze koop je voor € 22,50 bij de boekhandel of online, bijvoorbeeld hier bij bol.com.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer