Spiesjes met chorizo, champignons en kruidensaus

Samenwerking – Vandaag deel ik met jullie een heerlijk hapje wat ik speciaal voor Ellen en Ria heb gemaakt toen ze te gast waren in mijn serie ‘Kerst met Francesca’. Het zijn spiesjes met gekarameliseerde chorizo, champignons en een groene kruidensaus. Beter bekend als de ‘green goddess dressing’, oftewel de groene godin onder de sauzen. Als je ‘m proeft, snap je gelijk waarom ze ‘m zo hebben genoemd. Zalig is ‘ie!

De chorizo karameliseer je in port met honing en dat resulteert in een heerlijk samenspel van zoete tonen met de kenmerkende smaak van chorizo. Gecombineerd met de kastanjechampignons is ‘ie helemaal af. Wil je een vegetarische variant? Karameliseer dan wat aubergine in port en honing en voeg daar wat gerookt paprikapoeder aan toe (voor het rokerige effect wat je ook krijgt met chorizo). Rijg de aubergineblokjes op de spiesjes samen met de champignons.

De spiesjes zijn trouwens heel makkelijk om voor te bereiden. Je kunt alle onderdelen eerder op de dag maken en in de koelkast bewaren tot gebruik. De chorizo en champignons verwarm je op 100 graden in de oven voordat je er spiesjes van rijgt.

Mijn aflevering met de dappere Ellen en Ria nog eens terugzien? Dat kan hieronder! En kijk voor alle kerstrecepten die ik voor PLUS heb gemaakt ook eens op deze pagina.

Wat je nodig hebt voor circa 15 spiesjes

Voor de spiesjes:

  • 250 gr chorizo worst (dikke worst zodat je er mooie plakken van kunt snijden, ik gebruikte zelf de Stegeman Chorizo)
  • 150 gr kastanjechampignons (of shiitake, die smaken er ook goed bij)
  • 200 ml rode port (Tawny)
  • 2 el honing
  • 2 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • zwarte peper
  • zout

Voor de saus:

  • 75 gr mayonaise
  • 50 gr zure room
  • 1 stengel lente-ui, grof gehakt
  • 15 gr sjalot, grof gehakt
  • 20 gr verse platte peterselie, grof gehakt
  • 8 gr verse dragon, grof gehakt (of 1 tl gedroogde dragon)
  • 4 ansjovisfilets
  • 2 el citroensap
  • zwarte peper
  • zout

Ook nodig:

  • 10 korte houten tapas spiesjes
  • hakmolen of keukenmachine

Wat je gaat doen voor de spiesjes met chorizo

Bereiding: 30 minuten

Spiesjes:

  1. Ontvel de chorizo en snijd deze in gelijke, dikke plakjes. Verwijder de steeltjes van de champignons, maar houd deze verder intact. Snijd hele grote exemplaren wel doormidden.
  2. Bak de chorizo in een koekenpan zonder enige toevoeging van olie. Zorg ervoor dat de olie van de chorizo goed vrijkomt.
  3. Voeg de port en honing toe en laat dit inkoken op middelhoog vuur, dit duurt ongeveer 10 – 12 minuten.
  4. Verhit in een tweede koekenpan de olijfolie. Fruit daarin de knoflook en bak daarna de champignons in circa 10 minuten gaar. Breng op smaak met peper en zout.

Saus:

  1. Plaats alle ingrediënten van saus in een hakmolen of keukenmachine en pulseer deze tot een romige saus. Breng daarna op smaak met peper en zout.

Tip: Hou wat van de peterselie achter om te gebruiken voor de garnering.

Serveren:

  1. Rijg op ieder stokje de chorizo en champignons, om en om. En serveer deze warm met een lepeltje van de saus.

Serveertip: Schep wat van de saus in een klein glaasje en zet daar een spiesje in. Bestrooi met een beetje fijngehakte peterselie.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Deze heerlijke hapjes zijn leuk voor de feestdagen maar kan natuurlijk bij elke borrel en op iedere borrelplank. Het zijn spiesjes met gekarameliseerde chorizo, champignons en een groene kruidensaus. Super makkelijk om te maken en je kunt het goed voorbereiden. De smaken passen echt goed bij elkaar, zeker het proberen waard! lees het borrelhapjes recept op mijn website Francesca Kookt. | borrelplank hapjes | borrelhapjes | makkelijke borrelhapjes | borrelhapjes kerst

Recept: Francesca & Kristel, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met PLUS. Lees ook hier mijn disclaimer.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca