Nog geen stemmen

Spiesjes met chorizo, champignons en kruidensaus

30 min
Hapje
Kerst

Vandaag deel ik met jullie een heerlijk hapje wat perfect is voor ieder feestje. Het zijn spiesjes met chorizo, champignons en een groene kruidensaus. Beter bekend als de ‘green goddess dressing’, oftewel de groene godin onder de sauzen. Als je ‘m proeft, snap je gelijk waarom ze ‘m zo hebben …

Vandaag deel ik met jullie een heerlijk hapje wat perfect is voor ieder feestje. Het zijn spiesjes met chorizo, champignons en een groene kruidensaus. Beter bekend als de ‘green goddess dressing’, oftewel de groene godin onder de sauzen. Als je ‘m proeft, snap je gelijk waarom ze ‘m zo hebben genoemd. Zalig is ‘ie!

De chorizo karameliseer je eerst in port met honing en dat resulteert in een heerlijk samenspel van zoete tonen met de kenmerkende smaak van chorizo. Gecombineerd met de kastanjechampignons is ‘ie helemaal af. Wil je een vegetarische variant? Karameliseer dan wat aubergine in port en honing en voeg daar wat gerookt paprikapoeder aan toe (voor het rokerige effect wat je ook krijgt met chorizo). Rijg de aubergineblokjes op de spiesjes samen met de champignons.

De spiesjes zijn trouwens heel makkelijk om voor te bereiden. Je kunt alle onderdelen eerder op de dag maken en in de koelkast bewaren tot gebruik. De chorizo en champignons verwarm je op 100 graden in de oven voordat je er spiesjes van rijgt.

Dit recept heb ik speciaal voor Ellen en Ria bereid toen ze te gast waren in mijn serie ‘Kerst met Francesca’ die ik in 2020 samen met PLUS heb gemaakt. 

Ingrediënten

Voor de spiesjes:

  • 250 gr chorizo worst, dikke worst zodat je er mooie plakken van kunt snijden, ik gebruikte zelf de Stegeman Chorizo
  • 150 gr kastanjechampignons, of shiitake, die smaken er ook goed bij
  • 200 ml rode port, Tawny
  • 2 el honing
  • 2 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • zwarte peper
  • zout

Voor de saus:

  • 75 gr mayonaise
  • 50 gr zure room
  • 1 stengel lente-ui, grof gehakt
  • 15 gr sjalot, grof gehakt
  • 20 gr verse platte peterselie, grof gehakt
  • 8 gr verse dragon, grof gehakt (of 1 tl gedroogde dragon)
  • 4 ansjovisfilets
  • 2 el citroensap
  • zwarte peper
  • zout

Ook nodig

  • 10 korte houten tapas spiesjes
  • hakmolen of keukenmachine

Spiesjes:

  • Ontvel de chorizo en snijd deze in gelijke, dikke plakjes. Verwijder de steeltjes van de champignons, maar houd deze verder intact. Snijd hele grote exemplaren wel doormidden.
  • Bak de chorizo in een koekenpan zonder enige toevoeging van olie. Zorg ervoor dat de olie van de chorizo goed vrijkomt.
  • Voeg de port en honing toe en laat dit inkoken op middelhoog vuur, dit duurt ongeveer 10 - 12 minuten.
  • Verhit in een tweede koekenpan de olijfolie. Fruit daarin de knoflook en bak daarna de champignons in circa 10 minuten gaar. Breng op smaak met peper en zout.

Saus:

  • Plaats alle ingrediënten van saus in een hakmolen of keukenmachine en pulseer deze tot een romige saus. Breng daarna op smaak met peper en zout.
  • Tip: Hou wat van de peterselie achter om te gebruiken voor de garnering.

Serveren:

  • Rijg op ieder stokje de chorizo en champignons, om en om. En serveer deze warm met een lepeltje van de saus.

Notities

  • Met dit recept maak je circa 15 spiesjes.
  • Bereiding: 30 minuten.
  • Serveertip: Schep wat van de saus in een klein glaasje en zet daar een spiesje in. Bestrooi met een beetje fijngehakte peterselie.

Recept: Francesca & Kristel, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)