Zelf bechamelsaus maken

Bechamelsaus is een klassieke witte saus die de basis is voor vele andere sauzen in de Italiaanse en Franse keuken. Het wordt gemaakt van een roux (boter en bloem) met melk en is onder andere een van de onderdelen van lasagne. Ook heerlijk voor over bloemkool of broccoli, al dan niet gecombineerd met kaas. Je hebt de pakjes bechamelsaus vast weleens in de supermarkt zien staan of zelfs gekocht. Zonde! Want bechamelsaus kun je perfect zelf maken en in deze blog laat ik je zien hoe.

Wat je nodig hebt voor 300ml bechamelsaus

– 25gr boter
– 25gr bloem
– 300ml melk
– peper
– zout
– nootmuskaat

Wat je gaat doen

Bij het maken van een lasagne is dit altijd de basis bechamelsaus die ik gebruik. Voor een schaal lasagne voor 4 personen is 300ml saus voldoende. Hieronder laat ik je nog wat variaties zien.

Pak een steelpannetje en smelt hier de boter in op laag vuur. Zodra de boter is gesmolten, voeg je de bloem toe. Roer met een garde en laat de roux kort bakken. Pas op dat deze niet bruin wordt, want dan kun je overnieuw beginnen. Schenk nu een scheut melk erbij en roer dit goed door de roux totdat alles is opgenomen. Schenk wederom een scheut melk erbij, roer en herhaal totdat alle melk is opgenomen en je een egale saus hebt zonder klontjes. Laat de saus nu op laag vuur indikken terwijl je blijft roeren. Dit duurt maar een paar minuten. Zet het vuur uit en breng je saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Zelf bechamelsaus maken_2

Variaties:
– Voor een lasagne kun je ook nog wat Parmezaanse kaas of andere kaas toevoegen. Doe dit in geraspte vorm en voeg toe als de saus heet is zodat het goed smelt.
– De kaassaus is ook heerlijk over bloemkool of broccoli.
– Maak de bechamelsaus nog meer op smaak door ook nog een klein uitje te fruiten in de boter en een laurierblaadje mee te koken. Zeef de ui en het laurierblaadje eruit nadat de saus klaar is.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Zelf bechamelsaus maken”

  1. Mijn bechamelsaus is – als ik daar ook een scheutje witte wijn in gebruik – altijd te zuur. Als ik de wijn inkook proef je de wijnsmaak niet meer, als ik het niet ingekookt toevoeg is het te zuur.
    Ik moet altijd repareren met honing en dergelijk wat de totaalsmaak niet ten goede komt.
    Is hier een oplossing voor? Moet ik zoete witte wijn gebruiken?
    Mijn hartelijke dank voor het antwoord.