Bechamelsaus zelf maken

Wil jij zelf bechamelsaus maken? Een heel goed idee, als je het mij vraagt. Het klinkt misschien ingewikkeld of tijdrovend, maar niets is minder waar. Binnen een handomdraai heb jij een heerlijke bechamelsaus op tafel staan en wil je nooit meer wat anders. Waar komt bechamelsaus vandaan? Bechamelsaus is een …

Wil jij zelf bechamelsaus maken? Een heel goed idee, als je het mij vraagt. Het klinkt misschien ingewikkeld of tijdrovend, maar niets is minder waar. Binnen een handomdraai heb jij een heerlijke bechamelsaus op tafel staan en wil je nooit meer wat anders.

Waar komt bechamelsaus vandaan?

Bechamelsaus is een klassieke witte saus die de basis is voor vele andere sauzen in de Italiaanse en Franse keuken. Het wordt gemaakt van een roux (boter en bloem) met melk en is onder andere een van de onderdelen van lasagne. Ook heerlijk voor over bloemkool of broccoli, al dan niet gecombineerd met kaas. Je hebt de pakjes bechamelsaus vast weleens in de supermarkt zien staan of zelfs gekocht. Zonde! Want bechamelsaus kun je perfect zelf maken en in deze blog laat ik je zien hoe.

Wat je nodig hebt voor 300ml bechamelsaus

– 25gr boter
– 25gr bloem
– 300ml melk
– peper
– zout
– nootmuskaat

Wat je gaat doen

Bij het maken van een lasagne is dit altijd de basis bechamelsaus die ik gebruik. Voor een schaal lasagne voor 4 personen is 300ml saus voldoende. Hieronder laat ik je nog wat variaties zien.

Pak een steelpannetje en smelt hier de boter in op laag vuur. Zodra de boter is gesmolten, voeg je de bloem toe. Roer met een garde en laat de roux kort bakken. Pas op dat deze niet bruin wordt, want dan kun je overnieuw beginnen. Schenk nu een scheut melk erbij en roer dit goed door de roux totdat alles is opgenomen. Schenk wederom een scheut melk erbij, roer en herhaal totdat alle melk is opgenomen en je een egale saus hebt zonder klontjes. Laat de saus nu op laag vuur indikken terwijl je blijft roeren. Dit duurt maar een paar minuten. Zet het vuur uit en breng je saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

bechamelsaus zelf maken

Variaties met bechamelsaus:
– Voor een lasagne kun je ook nog wat Parmezaanse kaas of andere kaas toevoegen. Doe dit in geraspte vorm en voeg toe als de saus heet is zodat het goed smelt.
– De kaassaus is ook heerlijk over bloemkool of broccoli.
– Maak de bechamelsaus nog meer op smaak door ook nog een klein uitje te fruiten in de boter en een laurierblaadje mee te koken. Zeef de ui en het laurierblaadje eruit nadat de saus klaar is.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)