Zelfgemaakte mango chutney

Ik ben gek op mango chutney. Die heerlijke zoetigheid gecombineerd met de rijke smaak van specerijen. Het smaakt heerlijk bij gegrilde kip of Afrikaanse stoofpotten. Nou kun je natuurlijk zelf mango chutney kopen, maar het is toch anders wanneer je het zelf maakt. Zelf maken kan op verschillende manieren. Je hebt de langdurige variant waarbij je in mijn optiek veel te lang moet wachten voordat je het potje met zaligheid kunt openen. Je kunt ‘m dus ook wat sneller maken en dat recept krijgen jullie vandaag van me. Zorg ervoor dat je de chutney bewaart in een goed gesteriliseerd potje, en na opening in de koelkast. Gebruik iedere keer een schone lepel om er wat uit te scheppen en dan kun je het makkelijk een paar weken tot een maand geopend in de koelkast bewaren. En waarschijnlijk is het, net als bij ons, zo op.

Wat je nodig hebt

– 1tl komijnzaad
– 1tl korianderzaad
– 6 kardemom peulen
– 1tl kurkuma
– 1/2tl cayenne peper
– 1 grote of 2 kleine mango’s
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 rode peper
– 1cm gember
– 1el bruine suiker
– 1el limoensap
– olijfolie om in te bakken

Wat je gaat doen

Rooster de specerijen in een kleine koekenpan zonder vet totdat ze iets bruin worden en gaan geuren. Schep ze in een vijzel en stamp helemaal fijn. Haal overgebleven schilletjes van de kardemom peulen eruit en gooi die weg.

Schil de mango en snijd het vruchtvlees in stukjes. Niet te klein, want het is lekker om nog wat grove stukken mango in je chutney te vinden. Hak de ui grof, pel de knoflook, haal de zaadlijsten uit de rode peper en snijd grof en schil de gember. Doe de ui, knoflook, rode peper en gember bij elkaar in een hakmolentje en schenk hier 4 eetlepels olijfolie bij. Maal dit helemaal fijn tot een pasta.

Neem een pannetje met dikke bodem waar alle ingredienten in kunnen. Bak hierin zachtjes de uienpasta voor een paar minuten en doe de fijngemalen specerijen en stukken mango erbij. Giet hier een klein scheutje water bij en roer goed door. Verwarm dit en laat 30 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur zonder deksel. Roer daarna de suiker erdoor en laat nog 10 minuten inkoken totdat het het lijkt op jam. Proef de chutney en voeg naar smaak wat limoensap toe en eventueel nog wat cayennepeper.

Zorg dat je een gesteriliseerd jam potje hebt klaar staan en schep hier de chutney in als deze klaar is. Laat afkoelen en draai daarna de dop erop. Bewaar de chutney in de koelkast.

Zelfgemaakte mango chutney_2

 

3.2.1255

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Zelfgemaakte mango chutney”

    1. Wil je helemaal geen suiker of geen geraffineerde suikers? Als het dat laatste is dan zou ik de suiker vervangen door kokosbloesemsuiker. Fantastisch spul!

  1. Hoi Francesca,
    allereerst: goeie site heb je met dito recepten. Ben er blij mee.
    Hoelang is de chutney houdbaar? En wordt hij nog lekkerder als je hem een tijdje laat ‘rijpen’? Of slaat dat nergens op bij chutney?

    Groeten,
    Maarten

    1. Ha Maarten, thanks voor het compliment! Als je de chutney in goed gesteriliseerde potten luchtdicht bewaard dan is het zeker een jaar houdbaar. En rijpen doet zeker wat voor de smaak!

  2. Hallo Francesca

    Complimenten voor je website en heerlijke gerechten, Hoeveel eetlepels olijfolie.? Drie ? Graag hoor ik even,
    Groet

    Peter

    1. Hallo Francesca,

      Sorry niet goed gelezen. Er staat duidelijk 4 eetlepels,
      Groet,

      Peter

  3. Juist zelf gemaakt maar ziet er wel anders uit dan op jouw foto.. Ik denk dat mijn stukken mango nog te groot waren. Lijkt meer op een stoofpotje 🙂 Ik vind wel dat kardemom peulen te veel overheersen. Ik kende dit niet en heb speciaal een potje gekocht voor dit recept. Het geheel ruikt en smaakt enkel naar de kardemon peulen.

  4. Heerlijk recept, ik heb nog een eetlepel gembersiroop toegevoegd!
    Maakt het net nog iets lekkerder van structuur!

  5. Ik ben m nu aan het maken, in de lijst ingrediënten staat limoensap en aan het eind van het recept staat dat je op smaak moet brengen met citroensap, meteen helemaal in de war! Uhmm dus je bedoelt waarschijnlijk citroen OF limoen, maar welke dan? En is het alleen om op smaak te brengen en eerder tijdens het koken hoeft het er niet in? Groet!

    1. Foutje van mij, moet gewoon limoensap zijn. Je ziet ook limoentjes op de foto. Dus ik heb het aangepast aan het einde. Is inderdaad alleen voor de smaak.

Reacties zijn gesloten.