Zelfgemaakte mango chutney

Ik ben gek op mango chutney. Die heerlijke zoetigheid gecombineerd met de rijke smaak van specerijen. Het smaakt heerlijk bij gegrilde kip of Afrikaanse stoofpotten. Nou kun je natuurlijk zelf mango chutney kopen, maar het is toch anders wanneer je het zelf maakt. Zelf maken kan op verschillende manieren. Je …

Ik ben gek op mango chutney. Die heerlijke zoetigheid gecombineerd met de rijke smaak van specerijen. Het smaakt heerlijk bij gegrilde kip of Afrikaanse stoofpotten. Nou kun je natuurlijk zelf mango chutney kopen, maar het is toch anders wanneer je het zelf maakt. Zelf maken kan op verschillende manieren. Je hebt de langdurige variant waarbij je in mijn optiek veel te lang moet wachten voordat je het potje met zaligheid kunt openen. Je kunt ‘m dus ook wat sneller maken en dat recept krijgen jullie vandaag van me. Zorg ervoor dat je de chutney bewaart in een goed gesteriliseerd potje, en na opening in de koelkast. Gebruik iedere keer een schone lepel om er wat uit te scheppen en dan kun je het makkelijk een paar weken tot een maand geopend in de koelkast bewaren. En waarschijnlijk is het, net als bij ons, zo op.

Wat je nodig hebt

– 1tl komijnzaad
– 1tl korianderzaad
– 6 kardemom peulen
– 1tl kurkuma
– 1/2tl cayenne peper
– 1 grote of 2 kleine mango’s
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 rode peper
– 1cm gember
– 1el bruine suiker
– 1el limoensap
– olijfolie om in te bakken

Wat je gaat doen

Rooster de specerijen in een kleine koekenpan zonder vet totdat ze iets bruin worden en gaan geuren. Schep ze in een vijzel en stamp helemaal fijn. Haal overgebleven schilletjes van de kardemom peulen eruit en gooi die weg.

Schil de mango en snijd het vruchtvlees in stukjes. Niet te klein, want het is lekker om nog wat grove stukken mango in je chutney te vinden. Hak de ui grof, pel de knoflook, haal de zaadlijsten uit de rode peper en snijd grof en schil de gember. Doe de ui, knoflook, rode peper en gember bij elkaar in een hakmolentje en schenk hier 4 eetlepels olijfolie bij. Maal dit helemaal fijn tot een pasta.

Neem een pannetje met dikke bodem waar alle ingredienten in kunnen. Bak hierin zachtjes de uienpasta voor een paar minuten en doe de fijngemalen specerijen en stukken mango erbij. Giet hier een klein scheutje water bij en roer goed door. Verwarm dit en laat 30 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur zonder deksel. Roer daarna de suiker erdoor en laat nog 10 minuten inkoken totdat het het lijkt op jam. Proef de chutney en voeg naar smaak wat limoensap toe en eventueel nog wat cayennepeper.

Zorg dat je een gesteriliseerd jam potje hebt klaar staan en schep hier de chutney in als deze klaar is. Laat afkoelen en draai daarna de dop erop. Bewaar de chutney in de koelkast.

Zelfgemaakte mango chutney_2

 

3.2.1255

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)