Zelfgemaakte mango chutney

Ik ben gek op mango chutney. Die heerlijke zoetigheid gecombineerd met de rijke smaak van specerijen. Het smaakt heerlijk bij gegrilde kip of Afrikaanse stoofpotten. Nou kun je natuurlijk zelf mango chutney kopen, maar het is toch anders wanneer je het zelf maakt. Zelf maken kan op verschillende manieren. Je hebt de langdurige variant waarbij je in mijn optiek veel te lang moet wachten voordat je het potje met zaligheid kunt openen. Je kunt ‘m dus ook wat sneller maken en dat recept krijgen jullie vandaag van me. Zorg ervoor dat je de chutney bewaart in een goed gesteriliseerd potje, en na opening in de koelkast. Gebruik iedere keer een schone lepel om er wat uit te scheppen en dan kun je het makkelijk een paar weken tot een maand geopend in de koelkast bewaren. En waarschijnlijk is het, net als bij ons, zo op.

Wat je nodig hebt

– 1tl komijnzaad
– 1tl korianderzaad
– 6 kardemom peulen
– 1tl kurkuma
– 1/2tl cayenne peper
– 1 grote of 2 kleine mango’s
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 rode peper
– 1cm gember
– 1el bruine suiker
– 1el limoensap
– olijfolie om in te bakken

Wat je gaat doen

Rooster de specerijen in een kleine koekenpan zonder vet totdat ze iets bruin worden en gaan geuren. Schep ze in een vijzel en stamp helemaal fijn. Haal overgebleven schilletjes van de kardemom peulen eruit en gooi die weg.

Schil de mango en snijd het vruchtvlees in stukjes. Niet te klein, want het is lekker om nog wat grove stukken mango in je chutney te vinden. Hak de ui grof, pel de knoflook, haal de zaadlijsten uit de rode peper en snijd grof en schil de gember. Doe de ui, knoflook, rode peper en gember bij elkaar in een hakmolentje en schenk hier 4 eetlepels olijfolie bij. Maal dit helemaal fijn tot een pasta.

Neem een pannetje met dikke bodem waar alle ingredienten in kunnen. Bak hierin zachtjes de uienpasta voor een paar minuten en doe de fijngemalen specerijen en stukken mango erbij. Giet hier een klein scheutje water bij en roer goed door. Verwarm dit en laat 30 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur zonder deksel. Roer daarna de suiker erdoor en laat nog 10 minuten inkoken totdat het het lijkt op jam. Proef de chutney en voeg naar smaak wat citroensap toe en eventueel nog wat cayennepeper.

Zorg dat je een gesteriliseerd jam potje hebt klaar staan en schep hier de chutney in als deze klaar is. Laat afkoelen en draai daarna de dop erop. Bewaar de chutney in de koelkast.

Zelfgemaakte mango chutney_2

 

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Zelfgemaakte mango chutney”

  1. Hoi Francesca,
    allereerst: goeie site heb je met dito recepten. Ben er blij mee.
    Hoelang is de chutney houdbaar? En wordt hij nog lekkerder als je hem een tijdje laat ‘rijpen’? Of slaat dat nergens op bij chutney?

    Groeten,
    Maarten

  2. Hallo Francesca

    Complimenten voor je website en heerlijke gerechten, Hoeveel eetlepels olijfolie.? Drie ? Graag hoor ik even,
    Groet

    Peter

  3. Juist zelf gemaakt maar ziet er wel anders uit dan op jouw foto.. Ik denk dat mijn stukken mango nog te groot waren. Lijkt meer op een stoofpotje 🙂 Ik vind wel dat kardemom peulen te veel overheersen. Ik kende dit niet en heb speciaal een potje gekocht voor dit recept. Het geheel ruikt en smaakt enkel naar de kardemon peulen.