2x dessert van de Big Green Egg

Sinds wij een Big Green Egg in de tuin hebben staan, krijg ik regelmatig de vraag wat je er dan allemaal meer mee kunt doen dan ‘alleen’ grillen. Nou, de mogelijkheden zijn echt eindeloos. Eigenlijk kun je er bijna alles mee wat je binnen ook in je keuken zou doen. Waaronder bakken in de oven. Want je Big Green Egg is in feite ook een oven.

Dat was voor mij een mooie aanleiding om eens een dessert van de Big Green Egg te maken, en dat werden er al doende dus twee. Twee manieren voor gegrilde ananas en blueberry muffins met lemon curd. Die laatste proefde ik voor het eerst op de Flavour Fair en ik was direct verkocht. Het recept vond ik terug in het Big Green Egg’s Flavour Fair kookboek wat iedere bezoeker na afloop gratis mee naar huis mocht nemen en ik ging aan de slag. Zo lekker zijn deze! Daar ga je je eters echt mee verrassen.

Tja, en dan de gegrilde ananas… is eigenlijk altijd goed als dessert, vinden jullie ook niet?

Ananas van de Big Green Egg op twee manieren

Wat je nodig hebt

Gegrild:

  • 1 hele ananas
  • om te serveren: denk aan ijs, room, custard of fruit

 

Gestoofd:

  • 1 hele ananas
  • sap van 1 citroen
  • schenkbare bloemenhoning
  • handje verse munt, alleen de blaadjes
  • optioneel: eetbare bloemetjes

 

Wat je gaat doen
Bereiding: 20 – 50 minuten

Ik heb ontdekt dat je de ananas op twee manieren kunt bereiden op je Big Green Egg. Grillen op hogere temperatuur of langzaam laten ‘stoven’ in de restwarmte als je ei aan het afkoelen is. Allebei heerlijk, leuk om mee te variëren.

Voor de gegrilde ananas snijd je de ananas in 4 stukken in de lengte. Verwarm de Big Green Egg tot 180 graden met de Cast Iron Grid. Leg de stukken ananas op het rooster en grill ze 4 minuten. Draai de stukken dan een kwartslag met een spatel en rooster dezelfde kant nog 4 minuten. Zo krijg je een mooi ruitjespatroon en de ananas krijgt een heerlijke gekarameliseerde smaak. Draai de stukken ananas nu om en herhaal dit. Serveer vervolgens naar keuze. Op mijn bordje serveerde ik de ananas met gegrild suikerbrood (ging ook even kort op het ei) aardbeien en rabarbercompote. Maar ook met vanille ijs, mascarponeroom of custard smaakt het heerlijk.

Voor de gestoofde ananas sneed ik de ananas wederom in 4 stukken. Terwijl de Big Green Egg aan het afkoelen is (vanaf een graad of 150) leg je de stukken ananas op de Cast Iron Grid. Laat ze ongeveer 30 – 45 minuten liggen (afhankelijk van de temperatuur), draai af en toe om. Klop in de tussentijd de citroensap los met 2 tot 3 eetlepels bloemhoning. Proef om de juiste balans tussen zuur en zoet te vinden. Hak de helft van de blaadjes munt fijn en roer deze door het citroen-honingmengsel. Serveer de stukken ananas op een schaal en snijd ze in de schil in plakken. Schenk het citroen-honingmengsel erover en garneer met blaadjes munt en eventueel eetbare bloemetjes. Serveer direct.

Blueberry muffins met lemon curd van de Big Green Egg

Noot vooraf: ik maakte alleen de blueberry muffins op het ei, de lemon curd maakte ik met mijn eigen recept en daar had ik al een potje van in de koelkast staan. Maar de lemon curd kun je dus ook op de Big Green Egg maken! Het recept daarvoor vind je hieronder.

Wat je nodig hebt

Voor de lemon curd:

  • rasp en sap van 2 biologische citroenen
  • 175 gr suiker
  • 125 gr boter
  • 2 eieren

 

Voor 12 muffins:

  • 125 gr boter op kamertemperatuur + extra om in te vetten
  • 120 gr suiker
  • 5 gr vanillesuiker
  • 250 gr bloem
  • 8 gr bakpoeder
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 125 ml melk
  • 1 biologische citroen
  • 200 gr blauwe bessen

 

Verder nodig:

 

Wat je gaat doen
Bereiding lemon curd: 15 minuten + Bereiding muffins: 30 minuten

1. Verwarm de Big Green Egg tot 180 graden met het rooster.

2. Meng het rasp en sap van de 2 citroenen met de suiker en boter in een Cast Iron Sauce Pan. Zet het pannetje op het rooster en verwarm tot de boter is gesmolten. Haal van het vuur als je denkt dat het te snel gaat. Eenmaal gesmolten haal je het pannetje er helemaal vanaf.

3. Breek de eieren in een tweede sauspan, roer ze los en zet de pan op het rooster. Schenk direct het citroenmengsel er al roerende bij. Blijf roeren en verwarm tot ongeveer 90 graden. De lemon curd zal dan ongeveer de dikte van vla hebben. Schenk over in een pot of bakje en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Lemon curd die je straks over hebt, kun je nog prima een week afgedekt in de koelkast bewaren (ik bewaar het soms zelfs langer).

4. Haal het rooster uit het ei en plaats de convEGGtor. Leg het rooster terug en leg hier de Baking Stone op. Sluit het deksel en breng het ei weer naar een temperatuur van 180 graden.

5. Klop ondertussen voor de muffins de boter, suiker en vanillesuiker luchtig in een kom. Blijf kloppen en voeg de bloem, bakpoeder en het zout toe. Klop vervolgens de eieren en melk erdoor. Rasp de citroenschil boven de kom fijn. Halveer de citroen en knijp het sap boven de kom uit. Meng goed zodat je een mooi egaal beslag krijgt. Spatel tenslotte de blauwe bessen erdoor.

6. Vet je aluminium muffinblik (aluminium muffinvormpjes werken ook) goed in met boter en vul ze voor 2/3 met het beslag. Zet het blik op de Baking Stone, sluit de deksel van de Big Green Eeg en bak de muffins in ongeveer 16 minuten goudbruin en gaar.

7. Haal de muffins uit het ei en laat ze iets afkoelen. Serveer ze lauwwarm met de lemon curd. En geniet!

Recept ananas: Francesca, Recept muffins: Wijnand Kookt voor Big Green Egg, Fotografie: DeedyLicious

De Big Green Egg heb ik gekregen van Big Green Egg Nederland. Alle recepten die ik ermee maak zijn op eigen initiatief, want ik ben in korte tijd groot fan ervan geworden. Sterker nog, we koken er zeker 3 keer in de week mee. Lees ook hier mijn disclaimer.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Eetkalender 2020
Koop 'm nu in de pre-sale zonder verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *