Samenwerking – Vandaag krijgen jullie van mij de recepten voor vier heerlijke en makkelijke kersthapjes, maar eerst wil ik nog wat vertellen over de bijzondere producten waar ik ze mee heb gemaakt. Ik ken ze pas een paar maanden, maar sinds de eerste kennismaking (en na de eerste hap) ben ik groot fan geworden van de producten van het nieuwe merk SMAECK. In samenwerking met driesterren-chef Jacob Jan Boerma van Restaurant de Leest hebben ze drie vegetarische variaties op filet américain (de ‘Crème Américains’) en 3 verschillende groentespreads (de ‘Greens’) ontwikkeld. En die zijn zo goed op smaak dat je ervan blijft eten. Tenminste, ik wel en de mensen in mijn omgeving die het nu ontdekken ook.
UPDATE: de groentespreads zijn helaas niet meer verkrijgbaar. Maar de hapjes zijn nog steeds heerlijk! Daarom heb ik per recept een alternatief aangegeven.
Kom, we gaan een paar makkelijke kersthapjes maken!
Amuse met geroosterde groenten, pompoenspread en kikkererwten
Voor deze leuk uitziende amuse vul je een glaasje met vier verschillende lagen. Onderop komt een laagje geroosterde (winter)groenten, daarop een lepeltje pompoenspread, gevolgd door een laag geroosterde kikkererwten en als laatste een toefje tuinkers. Heerlijk als amuse of hapje bij de borrel.
Wat je nodig hebt voor 8 glaasjes:
-
- 50 gr winterpeen
- 50 gr knolselderij
- bakolijfolie
- 1 tl kerriepoeder
- zout
- 100 gr kikkererwten
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl kurkuma
- 1 verpakking SMAECK Greens pompoen met curry en gember > UPDATE: vervang door pompoenhummus
- 1 bakje tuinkers
- ook nodig: 8 kleine shotglaasjes of glazen amusebakjes + eventueel een spuitzak met klein, glad spuitmondje
Wat je gaat doen:
Voorbereiding: 20 minuten + Bereiding: 5 minuten
-
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Snijd de winterpeen en knolselderij in kleine blokjes en meng met een scheutje bakolijfolie, de kerrie en een snuf zout.
- Spoel de kikkererwten af, indien nodig, en dep ze goed droog met keukenpapier. Meng ze met 1 tl bakolijfolie, de komijn en kurkuma en een snuf zout.
- Leg de groenten op de ene helft van het bakpapier en de kikkererwten op de andere helft en verdeel gelijkmatig. Zet 15 minuten in de oven en schep halverwege om. Haal daarna uit de oven en laat afkoelen. Bewaar beide afgekoeld in de koelkast als je de amuses op een later moment gaat samenstellen. Laat het dan wel eerst even op kamertemperatuur komen.
- Zet de shotglaasjes klaar en schep onderop een lepeltje van de geroosterde groenten. Schep daarop een lepeltje van de pompoenspread (eventueel met de spuitzak voor een mooier resultaat) en daarop weer een lepeltje van de kikkererwten. Eindig met een toefje tuinkers.
Bladerdeegtaartjes met geroosterde biet, bietenspread en geitenkaasmousse
Hoe schattig zien deze bladerdeegtaartjes eruit? Stiekem is dit mijn favoriete recept van de vier, de smaak hiervan is echt fantastisch. Het krokante bladerdeeg in combinatie met de geroosterde biet. En het romige van de geitenkaasmousse in combinatie met de aardse en frisse bietenspread. Deze doen het ook geweldig als vegetarisch voorgerecht!
Â
Wat je nodig hebt voor 6 bladerdeegtaartjes:
-
- 6 plakjes roomboter bladerdeeg
- 5 Love Beets babybietjes met milde azijn of 2 – 3 gekookte bieten
- 1 ei, losgeklopt
- 1 el zwart sesamzaad
- 125 gr geitenkaasspread of zachte geitenkaas
- 50 ml slagroom
- zwarte peper
- 1 verpakking SMAECK Greens Rode bieten met een vleugje komijn en citroengras > UPDATE: Vervang door 1 gekookt bietje wat je fijnmaalt en op smaak brengt met komijn, zout en peper
- 2 takjes krulpeterselie, grofgehakt
Wat je gaat doen:
Voorbereiding: 25 minuten + Bereiding: 5 minuten
-
- Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Steek, als ze nog half bevroren zijn, een rondje uit iedere plak met de uitsteekring. Leg deze op het bakpapier.
- Snijd de bietjes in zeer dunne plakken (eventueel met een mandoline). Beleg ieder rondje bladerdeeg dakpansgewijs met plakjes biet, laat daarbij circa 1 centimeter rondom vrij.
- Bestrijk die zijkanten rondom licht met losgeklopt ei en strooi er daarna sesamzaadjes over.
- Zet de taartjes 15 – 20 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn en laat daarna afkoelen op een rooster.
- Roer de geitenkaasspread los en klop daarna op met de slagroom tot een dikke mousse. Breng op smaak met een klein snufje peper. Schep de mousse in de spuitzak met het kleine kartelmondje. Roer de bietenspread door en schep over in de spuitzak met het kleine gladde spuitmondje. Bewaar beide spuitzakken in de koelkast tot gebruik.
- Maak op ieder bladerdeegtaartje om en om kleine toefjes geitenkousmousse en bietenspread. Garneer met de grofgehakte krulpeterselie en serveer.
Groene blini’s met velderwtenspread en gerookte zalm
Blini’s zelf maken is echt heel makkelijk, je moet alleen een beetje geduld hebben. Want het beslag van de blini’s moet in totaal 1,5 uur rijzen. Maar het goede nieuws is dat je ze heel goed al een dag eerder kunt bakken en dan alleen nog even hoeft op te warmen. Voor dit recept mengde ik de velderwtenspread met pijnboompitjes en peterselie door het beslag. Werkt top en geeft heel subtiel smaak af aan de blini’s. Leuke variatietip: dit kun je dus ook heel goed doen met de bieten- en pompoenspread! Het originele recept van de blini’s komt trouwens uit delicious. en heb ik nog iets aangepast naar mijn eigen smaak.
Wat je nodig hebt voor 8 – 10 blini’s:
-
- 50 gr boekweitmeel
- ½ zakje gist
- 90 ml lauwe melk
- 1 ei
- ½ tl suiker
- ½ tl zout
- 10 gr gesmolten boter
- 50 gr bloem
- 1 verpakking SMAECK Greens Velderwten met peterselie en pijnboompitten > UPDATE: Vervang door groente basilicumpesto
- 125 gr crème fraîche
- 200 gr (wilde) gerookte zalm
Wat je gaat doen:
Voorbereiding: 2 uur (inclusief rijzen) + Bereiding: 5 minuten
-
- Meng de boekweitmeel, gist en melk door elkaar in een kom. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
- Splits het ei en roer de dooier, suiker, zout, gesmolten boter, bloem en 2 volle eetlepels van de velderwtenspread door het beslag. Klop het eiwit stijf met een handmixer en spatel rustig door het beslag tot het net goed gemengd is. Dek weer af en laat nog 30 minuten rijzen.
- Verhit een koekenpan met goede antiaanbaklaag en vet licht in met plantaardige olie. Schep een eetlepel van het beslag in de pan en druk iets rond en plat tot een kleine, dikke pancake. Bak circa 2 minuten per kant op middelhoog vuur. Schep daarna over op een bord en laat afkoelen. Je kunt meestal wel 3 tot 4 blini’s tegelijk bakken in de pan.
- Beleg de blini’s vlak voor het serveren met de gewenste topping. In dit geval koos ik voor een lepeltje crème fraîche, plakje gerookte zalm en nog een toefje van de velderwtenspread.
Crème Américain torentjes met ei en waterkers
Last but not least, deze super simpele maar oh zo lekkere Crème Américain torentjes met ei en waterkers. Geïnspireerd op het broodje filet met ei, maar dan in de vorm van een hapje. Lekker, zo gemaakt en vegetarisch waardoor iedereen ervan kan genieten. Dit zijn pas echt makkelijke kersthapjes.
Wat je nodig hebt voor 8 torentjes:
-
- 3 eieren
- 16 krokante ronde Melba toastjes
- 1 verpakking SMAECK Crème Américain Naturel of gewone filet americain
- zwarte peper
- handje waterkers
Wat je gaat doen:
Voorbereiding: 15 minuten + bereiding: 5 minuten
-
- Kook de eieren hard in kokend water. Laat daarna schrikken onder koud water en pel ze. Snijd ze daarna in plakjes, je hebt er 16 nodig. De plakjes kun je afgedekt in de koelkast bewaren tot gebruik.
- Maak vlak voor het serveren de torentjes. Beleg voor ieder torentje een toastje met de Crème Américain, een plakje ei, toastje, Crème Américain, plakje ei, snufje zwarte peper en wat blaadjes waterkers. Serveer direct zodat de toastjes niet zacht worden.
Dat waren ze, mijn makkelijke kersthapjes. Geniet ervan!
Bewaar deze kersthapjes op Pinterest
Wil je de recepten bewaren zodat je ze later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden!
Recept & fotografie: Francesca