Ik heb al vaker verteld dat ik niet zo’n bakster ben, maar er zijn een aantal basisrecepten die ik wel goed onder de knie wil hebben. Al was het maar omdat ik er zo dol op ben. En een Italiaanse crostata is er daar een van. Wanneer ik in Italië ben, eet ik minstens 1 puntje crostata per dag, ik overdrijf niet. Zo hoog staat deze Italiaanse jamtaart, want dat is het, op mijn favorietenlijstje. Wist je trouwens dat ze er ook graag mee ontbijten in Italië? Wat een geweldig land is het toch!
Zoals bij zoveel gebak is het deeg bepalend voor het eindresultaat. Voor een crostata maak je een ‘pasta frolla’, wat een soort zanddeeg is. Echt heel makkelijk om te maken, ook als je geen bakster bent zoals ik. De basis bestaat uit bloem, suiker en boter. Inmiddels heb ik verschillende versies uitgeprobeerd en deze is mijn favoriet. Extra lekker door de toevoeging van citroenrasp en vanillesuiker en doordat je ‘m eerst even blind bakt wordt de bodem heel mooi krokant.
Heb je het deeg eenmaal gemaakt, dan is de rest van deze abrikozen crostata een fluitje van een cent. Je vulling bestaat namelijk uit jam en die kun je zelf maken of je koopt een pot van goede kwaliteit. Nog een leuk rasterwerkje erover en je crostata kan verder afgebakken worden. Wel een kleine waarschuwing vooraf: als je ‘m meeneemt naar een feestje, is ‘ie zo op. Ik spreek uit ervaring ;-).

Olala dat ziet er echt lekker uit! Gebruik je hiervoor trouwens een quichevorm met losse bodem, of gewoon een vaste vorm?
Quichevorm met losse bodem 🙂
Gisteren deze crostata gemaakt…. SUPER lekker!!! Bedankt voor het recept! 👌🏼👌🏼👌🏼
Wat super om te lezen! 😀
kan ik de abrikozen crostata ook bakken met kokosmelk i.v.m. de tarwe gluten? Bedankt!
Geen idee, nog nooit geprobeerd 🙂
Echt een heerlijk recept, al heel vaak gemaakt, met allerlei steenvruchten. Vandaag nog met bakpruimen( even zachtjes voorgebakken met kaneel en beetje donkere basterdsuiker). Altijd een succes!