Als het bijna Pasen is, worden er in huize Kookt altijd hot cross buns gebakken. Deze paasbroodjes, meestal gegeten op Goede Vrijdag, zijn onderdeel van de Angelsaksische cultuur en vooral in landen zoals Engeland, Ierland en Australië is men er dol op. Over de geschiedenis van de ‘buns’ valt veel te vertellen, maar dat ga ik niet doen. Lees vooral dit artikel van The Gourmet Traveller als je er meer over wilt weten, is reuze interessant.
Maar wat zijn het dan precies, vraag je je misschien af? Nou, hot cross buns zijn goedgevulde zoete broodjes (de ‘buns’), gevuld met onder andere rozijnen en krenten en op smaak gebracht met specerijen. Ze worden het beste warm gegeten (vandaar de ‘hot’) en hebben altijd een kruis bovenop (dat verklaart de ‘cross’) dat traditioneel gemaakt wordt van een mengsel van bloem en water.
Waarom ik ze maak? Omdat ze echt waanzinnig smaken! Ik hou van de kruidige smaak door alle specerijen en dat ze bomvol zitten met gedroogd en gekonfijt fruit. Het is de grote broer van de krentenbol die zijn kleinere broertje even laat zien hoe het echt moet, is mijn bescheiden mening ;-). Ik eet ze altijd warm en smeer er royaal gezouten boter op. Soms gaat er ook nog wat jam op, dezelfde waarmee ik ze heb ‘gelakt’ na het bakken. Ik kan niet wachten om mijn recept met jullie te delen.
Voordat we aan de slag gaan nog een paar tips:
- Bij brood bakken is de tijd nemen voor rijzen altijd een belangrijke stap en dat is in dit geval niet anders. Neem ruim de tijd voor de eerste rijs (op kamertemperatuur kan dit zomaar 2 uur duren) en geef de bolletjes tijdens de tweede rijs ook nog even de tijd, zo’n 45 – 60 minuten. Te kort rijzen zorgt ervoor dat je bolletjes niet luchtig zijn en kunnen scheuren in de oven.
- Omdat ze vers uit de oven het allerlekkerst zijn, maar ik ook wel snap dat je geen zin hebt om ’s ochtends om 5 uur uit je bed te komen, is er een handige truc. Vorm de bolletjes na de eerste rijs en leg deze op een plateau die bekleed is met bakpapier. Dek deze af met vershoudfolie (licht ingevet met zonnebloemolie) of een theedoek en zet het plateau daarna in de koelkast. Nu kunnen de bolletjes ’s nachts rustig (door de kou gaat dit veel langzamer) rijzen en de volgende ochtend haal je ze eruit, maak je de kruizen en bak je ze daarna af.
- Maar… Je kunt ze ook al een dag eerder (zelfs 2 dagen gaat prima, heb ik getest) bakken en na het afkoelen in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur bewaren. Opwarmen kun je op 2 manieren doen: 1) circa 20 – 30 seconden op de hoogste stand verwarmen in de magnetron, want echt dit werkt perfect bij zachte broodjes of 2) een bun besprenkelen met wat water, inpakken in aluminiumfolie en circa 12 – 15 minuten verwarmen op 120 graden in de oven. Daar worden ze ook weer geweldig zacht van.
- De basisvulling bestaat altijd uit rozijnen en krenten. Ik voegde ook nog stukjes gewelde abrikoos toe en wat noten. In principe kun je ze vullen met wat je lekker vindt, zo is bijvoorbeeld gekonfijt fruit ook een geliefd ingrediënt. Zorg er alleen voor dat het totaalgewicht van de vulling hetzelfde blijft en dan kun je naar wens variëren.
- In originele recepten wordt vaak all spice toegevoegd naast kaneel qua specerij. Dit is pimentpoeder, ook bekend als Jamaicaanse bes. In mijn versie heb ik gekozen voor kruidnagel en kardemom om een nog meer kruidige smaak te geven. Vanille extract is trouwens ook een lekkere toevoeging.
- Voor het bakken van de hot cross buns kun je een vierkant bakblik gebruiken (circa 30 x 30 cm), maar je kunt ook gewoon een bakblik van je oven gebruiken die je bekleedt met bakpapier. Zorg dat je na het vormen van je bolletjes circa 1 – 1,5 cm ruimte tussen de bolletjes laat zodat ze nog verder kunnen rijzen, zo zullen ze elkaar net gaan raken voordat je gaat bakken en wordt het een mooi geheel in de oven.