4.57 van 16 stemmen

Appeltaart met speculoos en frangipane

1 uur 15 minuten
Gebak
Herfst

Vandaag zet ik mijn favoriete appeltaart van dit moment in de spotlight. Want a) ik ben jarig, b) deze appeltaart is waanzinnig en c) had ik al gezegd dat ik vandaag jarig ben? Ik ben er inmiddels na 45 jaar achter dat mijn favoriete taart toch echt appeltaart is en …

Vandaag zet ik mijn favoriete appeltaart van dit moment in de spotlight. Want a) ik ben jarig, b) deze appeltaart is waanzinnig en c) had ik al gezegd dat ik vandaag jarig ben?

Ik ben er inmiddels na 45 jaar achter dat mijn favoriete taart toch echt appeltaart is en daar kun je blijkbaar tig variaties van maken. Zo maakte ik nu een appeltaart met speculoos, frangipane en abrikozenjam. Yep, met laagjes dus! En nee, helemaal niet ingewikkeld. Sterker nog: je maakt je deeg wel zelf, maar je hoeft niets te koelen of uit te rollen. Gewoon lekker met je vingers in de springvorm boetseren, dat kan zelfs je kind voor je doen als je jarig bent.

Leuk om te weten: ik had eerst een appeltaart met frangipane bedacht en wilde deze nog een keer testbakken. Vervolgens kreeg ik een perspakket van Lotus Biscoff, oftewel de speculoos koekjes en -pasta, binnen met tevens een appeltaart die ik bakte. Vervolgens combineerde ik beide appeltaarten tot deze variant en lakte ‘m nog af met abrikozenjam. Want deze jam is sowieso geniaal met appel, maar dus ook met speculoos. Kom, we gaan bakken. En feest vieren! Tenminste, ik dan vandaag ;-).

Meer appeltaart inspiratie? Hier vind je al mijn recepten!

Ingrediënten

 • 200 gr bloem
 • 125 gr koude roomboter, in kleine blokjes
 • 75 gr + 125 gr kristalsuiker
 • zout
 • 1 ei, losgeklopt
 • 150 gr Lotus Biscoff koekjes
 • 750 gr friszure appels (Goudreinet of Elstar)
 • 1/2 el kaneel
 • 100 gr boter, kamertemperatuur
 • 1 tl vanille extract
 • 2 eiwitten of 60 gr gepasteuriseerd (bijvoorbeeld van Two Chicks)
 • 75 gr amandelmeel
 • 30 gr bloem
 • 2 el abrikozenjam

Ook nodig

 • keukenmachine
 • springvorm van 24 cm doorsnede
 • bakpapier

Aan de slag!

 • Meng de 200 gr bloem, 125 gr koude boter, 75 gr kristalsuiker en een snufje zout door elkaar met je vingertoppen of laat in de keukenmachine draaien tot een korrelig mengsel ontstaat. Voeg 1 eetlepel losgeklopt ei toe en kneed door tot een samenhangend deeg.
 • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met bakspray of boter. Verdeel ongeveer de helft van het deeg met je vingers gelijkmatig over de bodem en maak met het resterende deeg een opstaande rand van circa 4 cm hoogte. Zet de springvorm in de koelkast.
 • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte) en plaats een rooster in het midden van de oven.
 • Maal de Lotus Biscoff koekjes helemaal fijn en zet apart.
 • Schil de appels en snijd ze in dunne plakjes. Meng ze in een grote kom met de kaneel en hussel goed door zodat de plakjes helemaal bedekt zijn.
 • Klop de 100 gr zachte boter los met de 125 gr kristalsuiker, snufje zout en 1 tl vanille extract. Klop daarna een voor een (of in een straaltje) de eiwitten erdoor en spatel als laatste de 75 gr amandelmeel en 30 gr bloem erdoor. Dit is je frangipane.
 • Haal de springvorm uit de koelkast en strooi de gemalen speculoos koekjes gelijkmatig over de bodem. Verdeel daarna gelijkmatig de helft van de plakjes appel erover. Verdeel daar vervolgens (met vochtige vingers) de frangipane over en maak als laatste een mooi bloempatroon op de taart met de resterende plakjes appel.
 • Zet de taart voor 50 minuten in de oven op 200 graden en eindig met nog 10 minuten op 180 graden. Haal daarna uit de oven en laat 20 minuten afkoelen op een rooster. Verwijder daarna de vorm.
 • Verwarm ondertussen de 2 el abrikozenjam verwarmen en bestrijk daarmee de plakjes appel op de bovenkant.
 • Tip: Klop 4 el speculoospasta met 2 el abrikozenjam en 3 tot 4 tl melk op (kan ook met een staafmixer als de abrikozenjam stukjes heeft) en doe dit mengsel in een spuitzakje. Garneer hiermee je punten appeltaart.

Notities

 • Met dit recept maak je een taart met 12 punten.
 • Ik gebruikte de Lotus Biscoff koekjes en abrikozenjam van Fior di Frutta.
 • Bereiding: 45 minuten + Oven: 60 minuten + afkoelen

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)