Alles over vanille + review Vanilla & More

Koken met vanille is een genot. Deze, vrij luxe, specerij geeft een heel eigen smaak aan gerechten. We gebruiken het vaak in zoete gerechten, maar ook in hartige gerechten kun je vanille heel goed gebruiken. Maar waar komt het nou vandaan en hoe wordt het geproduceerd? In deze blog vertel …

Koken met vanille is een genot. Deze, vrij luxe, specerij geeft een heel eigen smaak aan gerechten. We gebruiken het vaak in zoete gerechten, maar ook in hartige gerechten kun je vanille heel goed gebruiken. Maar waar komt het nou vandaan en hoe wordt het geproduceerd? In deze blog vertel ik jullie daarom alles over vanille.

Waar komt vanille vandaan?

Vanille komt uit de peulen van de tropische ‘Vanilla’ orchideeënplant. Weer afgeleid van het Spaanse woord ‘vainilla’, het verkleinwoord van ‘vaina’ (wat schacht of peulschil betekent). Oftewel het Latijnse woord voor ‘vagina’. Daarom maar goed dat de Fransen besloten hebben om het vanille te noemen, anders zou het toch wat verwarrend zijn geworden in onze keukens!

Alles over vanille_vanille plant_2

Oorspronkelijk komt de vanille plant uit Mexico, maar nu is vooral Madagaskar een van de grootste producenten van vanille. En zie je op de verpakking Bourbonvanille staan? Dan weet je dat je goede kwaliteit te pakken hebt.

Het productieproces van vanille

Voordat de peulen van de plant rijp zijn worden ze geplukt en ondergaan ze een proces om de verdere doorrijping te stoppen. Hierdoor verkleuren ze van groen naar heel donkerbruin. De bijna zwarte kleur van de vanillestokjes zoals wij het kennen. Daarna worden de peulen bijna een half jaar gedroogd door ze in de zon te leggen. Ze verliezen daardoor een groot deel van hun gewicht, verrimpelen helemaal en de ‘vanilline’ kristallen ontstaan totdat uiteindelijk het echte vanillestokje overblijft. Koop je een vanillestokje, kijk en voel dan altijd of je stokje nog buigbaar is. Want een hard en verdroogd vanillestokje is niet van goede kwaliteit. Nog een leuke tip: een vanillestokje wat je leeggeschraapt hebt hoef je niet gelijk weg te gooien. Steek het stokje in een potje met suiker (ongeveer 50gr suiker per stokje) en na een paar weken heb je heerlijke vanillesuiker.

Naast vanillestokjes heb je ook nog vanille essence. De meeste van jullie zullen de kleine glazen flesjes uit het taartschap in de supermarkt wel kennen. Maar helaas, dat is geen echte vanille essence. Echte essence is wederom complex om te maken omdat het ingewikkeld is om het extract uit de peulen te krijgen. Dit kan door middel van koude of warme extractie. Het koude proces zorgt voor de beste kwaliteit. Door dit ingewikkelde proces gaat de kostprijs van een flesje vanille essence natuurlijk ook omhoog en dit zou te duur zijn om in een supermarkt te verkopen. Vandaar de synthetisch geproduceerde varianten. Maar als je echt van vanille houdt, investeer dan in goede kwaliteit. Met 1 flesje doe je heel lang omdat het vaak meer geconcentreerd is. Zie je een flesje vanille essence en is deze bruin qua kleur, dan weet je vrijwel zeker dat je echte essence in handen hebt.

Welke vanille producten zijn er?

Bij Vanilla & More kun je prachtige vanille producten kopen om mee te koken. Waar kun je uit kiezen:

– Bourbon vanillestokjes uit Madagaskar > goede kwaliteit stokjes
– Bourbon vanillepasta uit Madagaskar > heel makkelijk om mee te koken
– Bourbon vanille extract uit Madagaskar > en dit is dus wel de echte, verkregen uit koude extractie
– Bourbon vanille poeder uit Madagaskar > wil je ergens een vleugje vanille in of over, dan is deze poeder ideaal

Alles over vanille_vanilla and more_3

Ik heb de producten van Vanilla & More zelf uitgeprobeerd en was erg te spreken over de kwaliteit. Vooral de vanille pasta is bij mij grote favoriet, die gaat nooit meer uit de keuken! Neem eens een kijkje in hun webshop, want naast vanille hebben ze ook nog mooie andere producten.

Actie voor de lezers van Francesca Kookt! Als je een bestelling plaatst bij Vanilla & More krijg je gratis een vanillestokje bij je levering. Vul de code ‘Francesca Kookt’ in bij je bestelling en het stokje wordt meegestuurd. Kun je die goede kwaliteit gelijk zelf uitproberen.

Koken met vanille

En nu wil je natuurlijk heel graag aan de slag met die heerlijke vanille. Hier zijn een aantal inspirerende recepten waarbij vanille in de hoofdrol staat (klik op de link voor het recept).

Vanille crêpes met vanille custard

Gezonde vanille pudding

Gezonde vanille pudding_2

Vanille cake met citroen frosting
(vervang de aardbeien buiten het seizoen met ander seizoensfruit of maak alleen met de citroen frosting)

Aardbeientaart met citroen frosting_2

Vanille frozen yoghurt

Aardbeien caprese met vanille dressing

Aardbeien capres_uitgelicht_1

‘Dutch baby’ pannenkoek met peer en vanille

pear vanilla dutch baby pancake // brooklyn supper

Bron hoofdvisual: Sticks Forks Fingers

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)