Alles wat je wél mag eten als je zwanger bent

“Wat heerlijk dat je zwanger bent, maar is het voor jou niet een drama dat je maar zo weinig kunt eten nu?” Deze vraag is me een keer of honderd gesteld nadat ik bekend had gemaakt dat er een tweede foodie in de maak was. Oké, laat ik eerlijk zijn. …

“Wat heerlijk dat je zwanger bent, maar is het voor jou niet een drama dat je maar zo weinig kunt eten nu?” Deze vraag is me een keer of honderd gesteld nadat ik bekend had gemaakt dat er een tweede foodie in de maak was.

Oké, laat ik eerlijk zijn. Ja, ik droom van rosé gebakken biefstukken. Maar nee, ik vind het zeker geen drama. Er zijn namelijk nog steeds heel veel dingen die je wel kunt eten en ik eet me gek. Ik besloot om het eens van de positieve kant te benaderen en daarom krijgen jullie van mij vandaag het lijstje met alles wat je wél mag eten als je zwanger bent! En natuurlijk ook uitleg over wat je niet mag eten en de redenen waarom.

Bergen met groente en fruit

Normaal eet ik al veel groente en fruit, maar tijdens mijn zwangerschappen snak ik er nog meer naar. Het is vers, lekker en goed voor je. En je hebt geen enkele restrictie in deze categorie tijdens je zwangerschap! Wel even goed wassen als je het spul rauw en met schil wilt eten natuurlijk, maar dat spreekt voor zich.

alles-wat-je-wel-mag-eten-als-je-zwanger-bent-4

Er schijnt trouwens wel een advies te bestaan om niet te veel van de kruiden en specerijen anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, foelie en peper te gebruiken. Maar naast het feit dat ik daar nog nooit van had gehoord, maak ik me ook niet druk om een snufje peper of basilicum in mijn eten.

Doet u mij maar een doorgebakken biefstukje…

…nee grapje, natuurlijk niet! Een doorgebakken biefstuk is niet te eten, dus die laat je gedurende 9 maanden links liggen. Dat geldt voor al het vlees wat nog rauw of gedroogd is (geldt ook voor vleeswaren). Met lever moet je ook oppassen, omdat daar te veel vitamine A in zit. Verder kun je al het vlees en gevogelte gewoon eten, mits goed gaar. De vraag is of je er ook echt zin in hebt, ik hoor van vele zwangeren dat ze vaak minder behoefte hebben eraan en meer vis en groenten eten. Tot die groep behoor ik ook en daar voel ik me prima bij.

Hoe zit het nou met haring en gerookte zalm?

Ja hoor, eet ik gewoon en graag ook! Mits je je houdt aan twee hele belangrijke randvoorwaarden: zorg dat het bij een echte visboer vandaan komt en dus vers is en eet het niet te vaak in de week. Mijn stelregel is dat ik 1x in de week een haring of stukje gerookte zalm haal, mijn visboer ziet al aan mijn hoofd waar ik zin in heb. Goed om te weten: de gevacumeerde gerookte zalm uit de supermarkt is vaak niet echt gerookt. Bij (warm) roken vindt er verhitting plaats waardoor vanaf een temperatuur van 75 graden de bacteriën worden gedood.

alles-wat-je-wel-mag-eten-als-je-zwanger-bent-2

De Hollandse Nieuwe haring wordt na de vangst gekaakt en gezouten. Door het zouten gaart de vis al en als deze ook nog is ingevroren bestrijdt dit eventuele parasieten. Je visboer weet precies wat jij mag als zwangere en zal je daar goed over adviseren.

En andere vissen, schaal- en schelpdieren?

Gewoon lekker eten, mits vers en niet rauw! Wel oppassen met roofvissen (te veel kwik) en maximaal 2x per week vette vis (makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking, sardines, forel) eten. Waarschijnlijk ga je dromen over sushi (mits je daar net als ik van houd), maar dan geef je je partner gewoon de opdracht om een schaal sushi op bed te serveren na de bevalling.

Broodje boerenkaas graag!

Kaas is ook zo’n veelbesproken onderwerp tijdens de zwangerschap. Ik heb ooit iemand horen vragen om de mozzarella van een pizza te verwijderen, omdat ze zwanger was. Nou kan ik hier uit gaan leggen waarom dat een tikkeltje overdreven was, maar jullie begrijpen vast wel wat ik bedoel. Er is een belangrijke regel als het om kaas gaat: kazen die gemaakt zijn van rauwe melk (au lait cru) zijn een ‘no go’ in verband met de listeria bacterie. In de supermarkt zijn die kazen vrijwel niet eens verkrijgbaar en bij de kaaswinkel kunnen ze je daar perfect over adviseren. Je drinkt dus ook geen rauwe melk van de boer tijdens de zwangerschap. Met de melk uit de supermarkt is niets mis, want die is gepasteuriseerd.

hoe-wordt-boerenkaas-gemaakt-uitgelicht

Mozzarella en feta kun je trouwens gewoon eten en dat geldt ook voor onze heerlijke Hollandse Boerenkaas. Deze wordt wel van rauwe melk gemaakt, maar omdat dit een harde kaas is met weinig vocht kan de bacterie hier niet in overleven.

En hoe zit het met rauwe eieren?

Het antwoord daarop is simpel: nee. Dus even geen tiramisu of andere desserts met rauwe eieren vanwege gevaar van salmonella-infectie. Gelukkig zijn daar tal van alternatieven voor, er is zelfs gepasteuriseerd eiwit te koop en dat kun je prima eten.

Chocolade, drop en kroketten

Oh, oh, oh…ik ben korte periodes verslaafd geweest aan alle drie tijdens het eerste trimester. Nee, het is niet goed voor je, maar kom op. Zeker in die eerste periode waarin de hormonen door je lijf gieren. Zeker wanneer je net zo misselijk als ik was en je smaakpapillen constant een loopje met je nemen. Ik heb de Mr. ‘s avonds via het tankstation naar huis laten rijden voor een zak drop. Liep om half 10 ‘s avonds naar de snackbar voor een broodje kroket en was gediplomeerd in het opeten van een reep chocolade binnen 10 minuten. Ook dat hoort erbij! Je moet er niet lang mee doorgaan, maar als het een keer gebeurt hoef je je niet schuldig te voelen.

alles-wat-je-wel-mag-eten-als-je-zwanger-bent-3

Proost!

Laatste puntje van orde: alcohol? Simpel, niet doen. Er zijn trouwens ook lekkere alcoholvrije wijnen en bubbels verkrijgbaar. Ik heb er altijd een flesje van in huis voor speciale gelegenheden. Dan kan ik gezellig mee proosten met de rest.

Zorg verder dat je meer dan voldoende water drinkt en beperk dranken als koffie, venkel-, anijs- en zoethoutthee tot 1x per dag.

Dit waren mijn tips, hopelijk hebben jullie er iets aan! Ga gewoon lekker eten (mits de hormonen dat toelaten en je medisch natuurlijk ook alles mag eten) en probeer zoveel mogelijk vers en gevarieerd te eten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je ongeboren kindje. Zijn of haar smaak ontstaat namelijk al in de buik!

Het eten wat jij eet heeft invloed op het vruchtwater. En omdat dit vruchtwater langs hun smaakpapillen stroomt, kunnen ze het ook ‘proeven’. Hoe gevarieerder jij eet, hoe meer verschillende smaken ze daardoor ontdekken in de buik. Meer daarover vertel ik in mijn boek Mag ik nog een hapje?, het praktische handboek voor de culinaire opvoeding van kinderen. Tip voor alle zwangeren, zeg ik in alle bescheidenheid 🙂

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Tekst: Francesca

Extra bronnen: Voedingscentrum, Mens en Gezondheid en RIVM

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)