Appelbeignets met frangipane

Als je gaat bakken voor Oud & Nieuw kom je al snel uit bij oliebollen, appelflappen of appelbeignets. Stuk voor stuk slaan we die niet af, mits van een goede oliebollenkraam en eigenlijk is zelfgemaakt toch wel het allerlekkerst. Tenminste, dat zeggen we nu wel maar we hebben eigenlijk nog …

Als je gaat bakken voor Oud & Nieuw kom je al snel uit bij oliebollen, appelflappen of appelbeignets. Stuk voor stuk slaan we die niet af, mits van een goede oliebollenkraam en eigenlijk is zelfgemaakt toch wel het allerlekkerst.

Tenminste, dat zeggen we nu wel maar we hebben eigenlijk nog nooit zelf appelbeignets gemaakt. Dus hup, aan de slag met het bakken van appelbeignets. We maakten niet de standaard versie, want Francesca kreeg het geniale idee om ‘het gat’ te vullen met frangipane. Ik weet niet waar ze die ideeën af en toe vandaan haalt, maar het pakte weer eens fantastisch uit. Ik wil nooit meer andere appelbeignets!

Wat je nodig hebt voor 10 appelbeignets:

Voor de frangipane

  • 75gr boter, kamertemperatuur
  • 75gr basterdsuiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • 75gr amandelmeel
  • 1 el bloem

Voor de appelbeignets

  • 20 plakjes bladerdeeg uit de diepvries (kan ook met koelvers bladerdeeg zoals die van Tante Fanny)
  • 4 goudreinetten
  • sap van een halve citroen
  • 400 gr suiker
  • 1 el kaneel
  • 2 l frituurolie

Extra

  • appelboor
  • keukenpapier

Wat je gaat doen:

Bereidingstijd: 60 minuten

  1. Je begint met het maken van de frangipane. Klop daarvoor de boter en basterdsuiker los met een mixer. Klop vervolgens het ei, de bloem en amandelmeel erdoor. Et voilà, meer hoef je niet te doen.
  2. Haal de pakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien. Zodra ze ontdooit zijn, maar je bent nog niet klaar met snijden. Leg ze dan in de koelkast. Als het deeg te warm wordt is het lastig ermee te werken. Je kunt ook 1 pakje sowieso in de koelkast laten liggen tot je deze nodig hebt.
  3. Schil de appels, verwijder de klokhuizen met de appelboor en snijd de appels in drie plakken van gelijke dikte. Smeer de appelringen lichtjes in met citroensap. Meng het kaneel met de suiker en zet apart in een diepe bak.
  4. Leg een bladerdeegblaadje op je werkblad en leg daarboven op een appelring. Vul het gat met frangipane. Maak de randen van het bladerdeegblaadje licht vochtig en leg dan het volgende bladerdeegblaadje erop. Steek nu in een keer beiden blaadjes rond uit met iets met een doorsnede van 10 cm (dit kan met een uitsteekring, maar een omgekeerd bakje kan ook prima werken). Druk de randen goed aan en zorg dat het dicht zit.
  5. Herhaal dit proces tot het bladerdeeg op is. Verwarm ondertussen een grote pan met dikke bodem met de frituurolie tot 180 graden of de frituurpan.
  6. Bak de appelbeignets in de hete olie in totaal 6 minuten tot ze goudbruin zijn. Keer na 3 minuten om. Haal de beignets eruit, laat ze heel kort uitlekken op keukenpapier en haal dan door de kaneelsuiker zodat deze goed blijft plakken. Zorg dat je nog een schaal met keukenpapier klaar hebt staan om ze vervolgens in te bewaren.

Tip: als je de appelbeignets later weer wil opwarmen kan dat prima in de oven in zo’n 8-10 minuten op 180 graden. Dek ze even af met alumiumfolie.

We raden je sterk aan om deze appelbeignets met frangipane voor al je vrienden en familie tijdens Oud & Nieuw te maken. Want geloof ons, dan heb je alvast wat van ze tegoed in het nieuwe jaar 😉

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer