Arancini alla Milanese

Misschien kunnen jullie je nog wel herinneren dat Francesca voor Kerst een heerlijke risotto alla Milanese maakte. Per ongeluk (of misschien wel express) had ze behoorlijk wat over van de risotto. Een perfect gerecht voor overblijfselen van risotto zijn arancini. Oftwel gefrituurde risottoballetjes.

Ik moest toen we iets probeerde te bedenken voor ons risotto overschot aan arancini denken doordat ik onwijs lekkere had gegeten in een restaurant. Die kaas die eruit druipt in het midden… heerlijk! Aangezien ik het dus ook graag een keertje zelf wilde maken en Francesca maar met haar risotto zat, was het perfecte moment daar.

P.S. Mocht je het je afvragen, dat was dus tijdens Kerst maar die prikkers in de arancini zijn echt geen kerstbomen hoor. Er hangen namelijk geen lichtjes en ballen in, dán zijn het kerstbomen. Nu zijn het sparren, die zie je overal het hele jaar door. Hartstikke mooie bomen. Dus vandaar 🙂

Wat je nodig hebt voor minstens 8 arancini:

  • 300 gr koude, reeds bereide risotto alla Milanese
  • fles arachide olie/frituurolie
  • 30 gr Fontina kaas (eventueel kan mozzarella ook)
  • 2 eieren
  • paar eetlepels bloem
  • paar eetlepels panko/paneermeel

Wat je gaat doen:

Bereidingstijd: 20 minuten

  1. Verhit de frituurolie in een pannetje of frituurpan tot 180 graden.
  2. Snijd minstens 8 kleine balletjes/stukjes van de fontina kaas. Ter grootte van een doperwt is groot genoeg.
  3. Maak een balletje ter grootte van een pingpongbal van de risotto. Duw een balletje fontina kaas in het midden en sluit deze goed af. Haal de risotto door het ei, bloem en paneermeel of panko. Herhaal dit nog een keer als je extra krokante arancini wil maken. Doe dit met alle risotto tot deze op is.
  4. Frituur dan per keer zo’n 2-3 arancini balletjes in een paar minuten goudbruin. Laat vervolgens uitlekken op keukenpapier. En aanvallen maar!

Arancini zijn heerlijk als hapje maar doen het ook zeker niet verkeerd als voorgerecht. Zo zul je voor altijd weten wat te doen met je overgebleven risotto 😉

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Arancini alla Milanese”

  1. Ooh wat lekker! Ik heb afgelopen vakantie in Sicilie voor het eerst deze heerlijke hapjes mogen proeven en het zou ontzettend tof zijn om dit ook zelf thuis te kunnen maken! Ziet er heerlijk uit!

  2. Lijkt me heerlijk, alleen blijft er hier nooit risotto over 😉
    Zou je de balletjes ook in de oven kunnen bereiden of is frituren echt beter?

    1. Nee hier ook niet altijd hoor, gewoon stiekem wat extra maken 😉
      Hmm nee door te frituren worden ze juist knapperig. De airfryer zou eventueel wel kunnen!