Risotto alla Milanese met paddenstoelen en bacon

Onlangs bereidde ik deze risotto alla Milanese als doordeweekse maaltijd en wist daarna gelijk dat ik er ook een kerst voorgerecht van ging maken. Zo gezegd, zo gedaan en vandaag krijgen jullie het recept. Risotto alla Milanese is trouwens niets meer of minder dan risotto met ui, saffraan en Parmezaanse …

Onlangs bereidde ik deze risotto alla Milanese als doordeweekse maaltijd en wist daarna gelijk dat ik er ook een kerst voorgerecht van ging maken. Zo gezegd, zo gedaan en vandaag krijgen jullie het recept.

Risotto alla Milanese is trouwens niets meer of minder dan risotto met ui, saffraan en Parmezaanse kaas. Maar denk daar niet te makkelijk over, want de combinatie is goddelijk lekker. Het is wel heel belangrijk (net als bij iedere andere risotto uiteraard) dat de risotto mooi romig blijft.

Wat je nodig hebt voor 4 personen als voorgerecht

    • 1/2 ui (1 ui)
    • boter
    • 200 gr (400 gr) risottorijst (arborio of carnaroli)
    • witte wijn
    • 1 plukje/0,05 gr (1 flinke pluk/0,10 gr) saffraan draadjes
    • 750 ml (1,5 liter) warme kippenbouillon
    • 4 (8) plakjes bacon
    • 100 gr (200 gr) gemengde paddenstoelen
    • olijfolie
    • 1/2 (1) teentje knoflook
    • 1 (2) takjes tijm
    • zeezout
    • zwarte peper
    • 40 gr (80 gr) geraspte Parmezaanse kaas

De hoeveelheden zijn afgestemd op een voorgerecht, maar je kunt er ook met gemak een hoofdgerecht van maken. Daarvoor heb ik de hoeveelheden tussen haakjes erachter geplaatst.

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 45 minuten

    1. Snipper de ui.
    2. Zet een pan op het vuur en verhit een royale klont boter. Fruit de ui 5 minuten in 2 op laag vuur. Deze moet glazig worden, maar niet verkleuren. Schep de risottorijst erdoor en bak 2 minuten mee terwijl je blijft roeren. Schenk een flinke scheut witte wijn erbij en roer totdat de wijn bijna is verdampt.
    3. Meng de draadjes saffraan met 2 eetlepels bouillon in een bakje en laat even staan.
    4. De pan met de rest van de bouillon zet je naast je. Schep een aantal soeplepels van de bouillon in de pan. Blijf geregeld roeren in het begin. Zodra de bouillon bijna is verdampt, schenk je er weer een soeplepel bij. Dit blijf je herhalen totdat de rijst ‘al dente’ gaar is en het geheel nog romig is (laat niet droog koken). Roer de bouillon met de draadjes saffraan na de eerste keer bouillon toevoegen erdoor.
    5. In de tussentijd bak je de bacon krokant in een koekenpan zonder vet. Leg op een bord met keukenpapier en laat afkoelen.
    6. Hak de paddenstoelen grof en bak ze in een koekenpan met 1 el olijfolie. Roer op het laatst de blaadjes van de tijm en uitgeperste teentje knoflook erdoor en bak nog 1 minuut mee. Breng op smaak met zout en peper.
    7. Als de risotto klaar is zet je het vuur uit roer je er een paar klontjes boter en de Parmezaanse kaas door. Zet het deksel op de pan en laat 2 minuten rusten. Proef en breng eventueel extra op smaak met zwarte peper.
    8. Zet 4 bordjes klaar (verwarm ze even voor in de oven voor het beste effect) en gebruik een ring om de risotto in te scheppen. Garneer met blaadjes rucola, gebakken paddenstoelen en reepjes krokante bacon. Serveer direct.

Kerstmenu suggestie

Voorgerecht
Risotto alla Milanese met paddenstoelen en bacon

Hoofdgerecht
Gevulde kalkoen met bijgerechten

OF

Lamsbout met rozemarijn en knoflook

Dessert
Cranberry trifle met sinaasappel

Als dit geen goede binnenkomer van het kerstdiner wordt…trouwens, goede binnenkomer van ieder feestelijk diner of zelfs voor een doordeweekse avond. Geniet ervan!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca