Risotto alla Milanese met paddenstoelen en bacon

Onlangs bereidde ik deze risotto alla Milanese als doordeweekse maaltijd en wist daarna gelijk dat ik er ook een kerst voorgerecht van ging maken. Zo gezegd, zo gedaan en vandaag krijgen jullie het recept.

Risotto alla Milanese is trouwens niets meer of minder dan risotto met ui, saffraan en Parmezaanse kaas. Maar denk daar niet te makkelijk over, want de combinatie is goddelijk lekker. Het is wel heel belangrijk (net als bij iedere andere risotto uiteraard) dat de risotto mooi romig blijft.

Wat je nodig hebt voor 4 personen als voorgerecht

  • 1/2 ui (1 ui)
  • boter
  • 200 gr (400 gr) risottorijst (arborio of carnaroli)
  • witte wijn
  • 1 plukje/0,05 gr (1 flinke pluk/0,10 gr) saffraan draadjes
  • 750 ml (1,5 liter) warme kippenbouillon
  • 4 (8) plakjes bacon
  • 100 gr (200 gr) gemengde paddenstoelen
  • olijfolie
  • 1/2 (1) teentje knoflook
  • 1 (2) takjes tijm
  • zeezout
  • zwarte peper
  • 40 gr (80 gr) geraspte Parmezaanse kaas

De hoeveelheden zijn afgestemd op een voorgerecht, maar je kunt er ook met gemak een hoofdgerecht van maken. Daarvoor heb ik de hoeveelheden tussen haakjes erachter geplaatst.

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 45 minuten

  1. Snipper de ui.
  2. Zet een pan op het vuur en verhit een royale klont boter. Fruit de ui 5 minuten in 2 op laag vuur. Deze moet glazig worden, maar niet verkleuren. Schep de risottorijst erdoor en bak 2 minuten mee terwijl je blijft roeren. Schenk een flinke scheut witte wijn erbij en roer totdat de wijn bijna is verdampt.
  3. Meng de draadjes saffraan met 2 eetlepels bouillon in een bakje en laat even staan.
  4. De pan met de rest van de bouillon zet je naast je. Schep een aantal soeplepels van de bouillon in de pan. Blijf geregeld roeren in het begin. Zodra de bouillon bijna is verdampt, schenk je er weer een soeplepel bij. Dit blijf je herhalen totdat de rijst ‘al dente’ gaar is en het geheel nog romig is (laat niet droog koken). Roer de bouillon met de draadjes saffraan na de eerste keer bouillon toevoegen erdoor.
  5. In de tussentijd bak je de bacon krokant in een koekenpan zonder vet. Leg op een bord met keukenpapier en laat afkoelen.
  6. Hak de paddenstoelen grof en bak ze in een koekenpan met 1 el olijfolie. Roer op het laatst de blaadjes van de tijm en uitgeperste teentje knoflook erdoor en bak nog 1 minuut mee. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Als de risotto klaar is zet je het vuur uit roer je er een paar klontjes boter en de Parmezaanse kaas door. Zet het deksel op de pan en laat 2 minuten rusten. Proef en breng eventueel extra op smaak met zwarte peper.
  8. Zet 4 bordjes klaar (verwarm ze even voor in de oven voor het beste effect) en gebruik een ring om de risotto in te scheppen. Garneer met blaadjes rucola, gebakken paddenstoelen en reepjes krokante bacon. Serveer direct.

Kerstmenu suggestie

Voorgerecht
Risotto alla Milanese met paddenstoelen en bacon

Hoofdgerecht
Gevulde kalkoen met bijgerechten

OF

Lamsbout met rozemarijn en knoflook

Dessert
Cranberry trifle met sinaasappel

Als dit geen goede binnenkomer van het kerstdiner wordt…trouwens, goede binnenkomer van ieder feestelijk diner of zelfs voor een doordeweekse avond. Geniet ervan!

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Risotto alla Milanese met paddenstoelen en bacon”

  1. Hallo Francisca!
    De hoeveelheid saffraan in het recept is misschien wat veel???
    Lijkt me overigens een heerlijk voorgerecht!
    Groet,
    Petra

  2. Hallo Francesca! Dit ziet er heerlijk uit als voorafje voor Kerst. Is het ook mogelijk de risotto een aantal uur eerder te maken en vlak voor het diner op te warmen, of komt dat de smaak niet ten goede?

    1. Wat je dan het beste kunt doen is het gedeeltelijk in laten koken en net voor het diner het laatste deel af te maken. Dan zou de smaak gelijk moeten blijven 🙂

  3. Is het mogelijk de risotto van te voren al gedeeltelijk te laten inkoken en vlak voor het diner af te maken, zodat je niet 45 minuten van tafel bent? En hoe groot is de ring die je gebruikt hebt?

    1. Dat is mogelijk. Inderdaad een gedeelte in de middag in laten koken en voor het diner het laatste deel. Een ring met een diameter van 10-12 cm moet goed zijn.

  4. Hallo Francesca,
    Ik wil dit voorgerecht ook maken als onderdeel van verschillende voorgerechten. De vraag is vrij simpel: ik moet het gerecht meenemen, en het moet dus in een bak vervoerd worden, waar moet ik stoppen met de voorbereiding zodat ik het veilig kan meenemen om het later verder af te maken.
    Bedankt voor je reactie
    Andre

    1. Hi Andre, ik kan je helaas niet het exacte aantal minuten geven. Dit gaat een beetje op gevoel…ik stop meestal op ongeveer driekwart van het proces als de saus al wel een beetje gaat binden, maar de rijst nog net te hard is om door te bijten. Vervolgens af laten koelen en met de deksel op de pan laten staan. Ik zou het dan bijvoorbeeld ‘s middags doen als je het ‘s avonds mee gaat nemen. Daarna de pan op de locatie weer op het vuur zetten en bouillon toevoegen om weer door te gaan. Succes!