Argentijnse barbecue met steak en bijgerechten

Deze zomer reizen we de hele wereld rond op onze barbecue! En vandaag maak ik een Argentijnse barbecue met een goed stukje gegrild vlees van de barbecue met (uiteraard) chimichurri. Daarbij serveer ik gegrilde groenten en zalige gevulde tomaten, wat een authentiek gerecht uit Argentinië is. Lees snel verder, want …

Deze zomer reizen we de hele wereld rond op onze barbecue! En vandaag maak ik een Argentijnse barbecue met een goed stukje gegrild vlees van de barbecue met (uiteraard) chimichurri. Daarbij serveer ik gegrilde groenten en zalige gevulde tomaten, wat een authentiek gerecht uit Argentinië is. Lees snel verder, want hieronder deel ik alle recepten van deze Argentijnse barbecue.

Een Argentijnse barbecue met meer dan vlees

Wanneer je je een Argentijnse barbecue voorstelt, denk je gelijk aan steak. Het land staat hier natuurlijk om bekend en dit werd dan ook de basis van mijn barbecue. Maar een barbecue met alleen vlees is niet aan mij besteed en daarom ben ik ook research gaan doen naar Argentijnse bijgerechten met groenten en ik heb toch een leuk recept gevonden daarvoor. In Argentinië eten ze namelijk heel graag ‘tomates rellenos’, wat gevulde tomaten zijn met een mengsel van onder andere rijst, doperwten, ei, mayonaise, peterselie en citroen. De combinatie is echt waanzinnig lekker en heel makkelijk voor te bereiden. Je kunt ze ’s ochtends al maken en ’s avonds zo uit de koelkast toveren. Ook grilde ik groenten en zoete aardappel op de barbecue en die serveerde ik met olijfolie extra vergine, grof zeezout en verse kruiden uit de tuin. Dat blijft een top combi.

Voor mijn Argentijnse barbecue koos ik voor bavette en de ribeye van De Bieslandhoeve. Beide bereidingen heb ik opgenomen in dit artikel, zo heb je een keuze.

Ribeye van de barbecue

Voor de bereiding van de ribeye op de barbecue heb ik mij laten inspireren door deze blog van BBQ Junkie. Vroeger, in een vorig leven, grilde ik het vlees altijd op hoge temperatuur, maar ik heb ontdekt dat indirect garen en daarna direct afgrillen veel beter werkt voor mooie stukken vlees. Hoe dikker je ribeye is, hoe beter de bereiding gaat.

Qua ingrediënten heb je alleen maar de ribeye steaks, grof zeezout en gemalen zwarte peper nodig. En een barbecue waarmee je ook indirect kunt garen door de plaatsing van een hitteschild. De hitte van de kolen komt daardoor niet in direct contact met het vlees waardoor het rustig kan garen. Afgrillen doe je daarna op direct vuur. Hiervoor haal je het hitteschild weg en komt het vlees wel in direct contact waardoor er rondom een krokante laag (wat ook wel de maillard reactie wordt genoemd) ontstaat.

    1. Haal het vlees uit de koeling en verpakking en leg het op een plank. Dep droog met keukenpapier en bestrooi met grof zeezout en gemalen peper. Dek losjes af met vershoudfolie of aluminiumfolie.
    2. Steek in de tussentijd de barbecue aan en bereid ‘m voor indirect grillen. Laat de temperatuur oplopen tot 120 graden. Leg de ribeye steaks op een rooster en plaats er een kerntemperatuurmeter in. Doe de barbecue dicht en laat ze garen tot een kerntemperatuur van 42 graden en haal ze daarna van het rooster en verpak in folie.
    3. Verwijder het hitteschild en stook de barbecue nu op naar 200 graden. Leg de steaks op het rooster en grill ze circa 1,5 minuut per kant af tot de buitenkant mooie grillstrepen krijgt. Haal van het rooster en laat ze nog 10 minuten rusten onder folie.
    4. Snijd de ribeye’s dwars op de draad (dit zijn de spiervezels en door ze tegen de draad te snijden, is het vlees malser) in dunne plakken en serveer met chimichurri (zie recept hieronder).

Bavette van de barbecue

Bavette, een dik stuk vlees uit de vang van het rund, is een van mijn favoriete delen en het is heel makkelijk om te bereiden op de barbecue. Met een kerntemperatuurmeter kun je niet fout gaan! Om bavette te bereiden heb je ook maar heel weinig nodig. Alleen de bavette, grof gemalen zout en gemalen zwarte peper, net als bij de ribeye.

    1. Haal het vlees uit de koeling en verpakking en leg het op een plank. Dep droog met keukenpapier en bestrooi met grof zeezout. Dek losjes af met vershoudfolie of aluminiumfolie.
    2. Steek in de tussentijd de barbecue aan en bereid ‘m voor direct grillen. Laat de temperatuur oplopen tot 200/210 graden en verwarm een rooster (liefst van gietijzer) mee.
    3. Leg de bavette op het rooster en plaats er een kerntemperatuurmeter in. Grill tot een kerntemperatuur van 54 graden, sluit steeds het deksel, en draai af en toe om. Als je de bavette tijdens het draaien een kwartslag draait, krijg je mooie grillstrepen. Haal daarna van het rooster en laat de bavette nog 10 minuten rusten onder folie.
    4. Snijd de bavette dwars op de draad (dit zijn de spiervezels en door ze tegen de draad te snijden, is het vlees malser) in dunne plakken en serveer met chimichurri (zie recept hieronder).

Geen Argentijnse barbecue zonder chimichurri!

Ik gaf het in de inleiding al aan, maar een Argentijnse barbecue zonder chimichurri kan eigenlijk niet. Je kunt deze salsa al eerder op de dag bereiden en bewaren in de koelkast. Haal ‘m uit de koelkast terwijl je de barbecue aan het opstoken bent, zodat deze weer op kamertemperatuur kan komen.

Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 4 personen

    • 30 gr platte peterselie
    • 2 teentjes knoflook
    • 1 rode peper
    • 1 tl gedroogde oregano
    • 2 el rode wijnazijn
    • 80 – 100 gr olijfolie extra vergine
    • 1 tl grof zeezout
    • snuf zwarte peper

Wat je gaat doen voor de chimichurri

    1. Snijd de peterselie, knoflook en rode peper fijn met een scherp koksmes. Je kunt hiervoor ook de keukenmachine gebruiken, maar ik vind een iets grovere structuur lekker en daarom hak ik er lekker op los met mijn mes.

Tip: Ga je ook de gegrilde groenten van de barbecue maken? Rooster dan ook de rode peper kort mee, laat afkoelen en verwerk daarna (met zaadlijsten en al) in je chimichurri voor meer diepgang qua smaak.

    1. Meng daarna in een kommetje met de gedroogde oregano en rode wijnazijn. Schenk er olijfolie extra vergine bij tot de chimichurri net vochtig genoeg is.
    2. Breng op smaak met grof zeezout en zwarte peper.

Gegrilde groenten van de barbecue

Bij iedere barbecue zijn grote stukken gegrilde groenten fijn als bijgerecht. Ik heb een heerlijke combinatie gemaakt van aubergine, paprika, rode ui en zoete aardappel. Ik bereid de groenten altijd als eerste en houd ze warm in de oven (of warm het weer even op in de oven). Zo kun je het vlees als laatste bereiden, omdat dit qua timing altijd net wat nauwer komt.

Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 4 personen

    • 1 aubergine
    • 1 rode puntpaprika
    • 1 groene paprika
    • 1 flinke zoete aardappel
    • 1 rode ui
    • bakolijfolie
    • zout
    • olijfolie extra vergine
    • verse kruiden zoals oregano en tijm

Wat je gaat doen

    1. Snijd de aubergine in ronde plakken van 1,5 cm, halveer de rode puntpaprika en verwijder de zaadlijsten, snijd de groene paprika in kwarten en verwijder de zaadlijsten en boen de zoete aardappel schoon. Deze kun je daarna met schil en al in plakken snijden van 1 cm. Van de rode ui verwijder je de buitenste schil en daarna halveer je ‘m in z’n geheel.
    2. Meng alle groenten in een kom met een laagje bakolijfolie en een snuf zout.
    3. Grill de groenten op een rooster op 180 graden (direct) tot de groenten mooie grillstrepen hebben. De paprika is als eerste klaar, daarna volgt de ui en de aubergine en de zoete aardappel heeft het langst nodig.
    4. Meng de gegrilde groenten in een schaal en houd warm. Meng vlak voor serveren met een scheut olijfolie extra vergine, eventueel nog wat grof zeezout naar smaak en een royale hoeveelheid gehakte kruiden.

Last but not least: de Argentijnse ‘tomates rellenos’

Dit gerecht was voor mij echt dé ontdekking van de Argentijnse barbecue. Omdat het zo’n ontzettend lekker, fris en vrolijk bijgerecht is. De Argentijnse ‘tomates rellenos’, oftewel: gevulde tomaten.

Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 4 personen

    • 1 ei
    • 50 gr diepvries doperwten
    • 150 gr gekookte witte rijst
    • 1 – 2 el mayonaise
    • sap van ½ citroen
    • handje verse platte peterselie, fijngehakt
    • zout
    • zwarte peper
    • 4 stevige trostomaten
    • 8 groene olijven

Wat je gaat doen

    1. Kook het ei hard in 10 minuten. Voeg de doperwten de laatste 2 minuten toe aan het kokende water om ze te blancheren.
    2. Giet af, laat het ei schrikken in koud water en spoel gelijk de doperwten met koud water. Pel daarna het ei en hak fijn.
    3. Meng in een kom de gekookte witte rijst met de doperwten en de stukjes ei. Roer 1 eetlepel mayonaise, de citroensap en peterselie erdoor. Voeg extra mayonaise toe als je het mengsel romiger wilt en breng op smaak met zout en peper.
    4. Snijd een kapje van de tomaten af en hol de tomaten daarna uit. Dep de binnenkant droog met keukenpapier en vul ze daarna mooi met het rijstmengsel.
    5. Zet ze op een bordje en garneer iedere tomaat met wat ringetjes olijven en een takje peterselie.
    6. Zet de tomaten in de koelkast tot gebruik en serveer eventueel overgebleven vulling er los bij. Uit ervaring weet ik dat kinderen echt dol zijn op deze vulling!

Recepten: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer