4.25 van 4 stemmen

Brioche met avocado, steak, spiegelei en bacon crumble

1 uur 20 minuten
Ontbijt
Vaderdag

Ik kan me de eerste keer dat ik deze brioche met avocado en steak maakte nog heel goed herinneren. Het was aan het begin van het Formule 1 seizoen tijdens de GP van Australië die om 7 uur ’s ochtend startte. Naar goed gebruik meldden we ons om half 7 …

Ik kan me de eerste keer dat ik deze brioche met avocado en steak maakte nog heel goed herinneren. Het was aan het begin van het Formule 1 seizoen tijdens de GP van Australië die om 7 uur ’s ochtend startte. Naar goed gebruik meldden we ons om half 7 ’s ochtends bij vrienden thuis waar een groot deel van onze vriendengroep bij aanwezig was. Mijn Mr. en ik waren deze keer verantwoordelijk voor het ontbijt terwijl de anderen smoothies, sapjes en koffie aan het regelen waren.

Wie mij al even volgt, weet dat in onze vriendengroep Formule 1 en BBQ onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dus om half 7 ’s ochtends was de kamado al aan het ronken en aangezien de kamer vol zou zitten met mannen die wel een goed stevig ontbijt kunnen waarderen bedacht ik deze brioche met avocado, truffelmayo, steak, gekarameliseerde uien, spiegelei en bacon crumble. En dat was een schot in de roos.

De gekarameliseerde uien en ‘smashed avocado’ had ik alvast voorbereid en terwijl buiten de entrecote op de barbecue ging, werden binnen spiegeleieren gebakken. De dikke plakken briochebrood werden nog even geroosterd en dat brengt de heerlijk zoete smaak mooi naar boven. Daarop kwam een royale lik truffelmayo, een lepel smashed avocado, wat dunne plakjes entrecote, de gekarameliseerde uien en een spiegelei. Om het helemaal af te maken nog wat zwarte peper en bacon crumble erover en daarna was het even stil terwijl iedereen zwaar aan het genieten was. Heel even maar, tot vlak voor de start van de race.

Vandaag deel ik met jullie het recept van mijn brioche met avocado en steak. Niet voor niets vlak voor Vaderdag, want ik denk dat er meer bijzondere mannen in het leven hiervan kunnen genieten. Alhoewel natuurlijk niet iedereen vlees eet, maar gelukkig kun je er ook een hele fijne vegetarische variant van maken. De tips daarvoor heb ik in de notities opgenomen. Oh, en uiteraard hoef je er de barbecue niet persé voor aan te steken, met een grillpan in de keuken kom je er ook. Geniet van dit zalige ontbijt!

Meer Vaderdag inspiratie? Hier vind je al mijn recepten ervoor!

Ingrediënten

  • 4 uien
  • 10 gr boter
  • zout
  • 1 el zoete rode wijnazijn, appelciderazijn of balsamicoazijn
  • zwarte peper
  • 1 avocado (eetrijp)
  • olijfolie
  • 2 bacon strips
  • 1 entrecote van 200 gr, op kamertemperatuur
  • 1 tl BBQ rub (zie notities)
  • 4 dikke plakken briochebrood (of brioche burgerbroodjes)
  • 4 eieren
  • truffelmayonaise (de truffelmayo van Jean Bâton is hier favoriet)

Ook nodig

  • BBQ of grillpan

Aan de slag!

  • Pel de 4 uien en snijd ze in flinterdunne, halve maantjes. Verhit een koeken- of hapjespan en smelt hierin de 10 gr boter. Voeg de uien toe aan de boter met een snuf zout en laat ze 20 minuten op middellaag vuur fruiten terwijl je regelmatig roert. Schenk daarna de azijn erin en fruit nog circa 20 – 25 minuten tot ze mooi karamelliseren. Proef halverwege en breng verder op smaak met zout en peper. Schep over in een bakje.
  • Tip: De gekaramelliseerde uien kun je al een dag eerder voorbereiden en bewaren in de koelkast. Warm het vlak voor serveren nog even op in de magnetron of in een kleine skillet op de barbecue.
  • Halveer de avocado en schep het vruchtvlees eruit. Prak dit met een vork fijn en meng in een kommetje met 1 tl olijfolie, snufje zout en peper en 1 tl rode wijnazijn of citroensap. Plaats afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Bak de bacon strips goed krokant in een koekenpan zonder vet en leg ze daarna op een velletje keukenpapier om uit te lekken. Eenmaal afgekoeld verkruimel je de bacon.
  • Wrijf de entrecote in met een dun laagje olie en de 1 tl BBQ rub. Gril deze daarna rosé in de grillpan of op de barbecue (keteltemperatuur van 200/225 graden), je hebt daarvoor 2 tot 3 minuten per kant nodig (houd een kerntemperatuur van 48 graden aan). Laat daarna 10 minuten rusten onder folie. Snijd het vlees (tegen de draad) in dunne plakjes.
  • Als laatste gril je de plakken briochebrood mooi goudbruin in een koekenpan of op het rooster van de barbecue. De spiegeleieren bak je in een koekenpan in een laag olijfolie tot de randjes van het ei mooi bruin en krokant worden en de dooier nog lopend is.
  • Tip: Als ik spiegeleieren bak, druppel ik met een spatel altijd wat van het hete vet over de dooier heen. Zo wordt de bovenkant iets sneller gaar, maar blijft de binnenkant van de dooier nog zacht.
  • Besmeer de gegrilde plakken briochebrood met een royale lik truffelmayonaise en schep hier wat van de smashed avocado op. Daarna gaan er plakjes entrecote op en wat gekarameliseerde uien. Als laatste komt het spiegelei erop en je maakt het fantastische ontbijt af met wat bacon crumble en een snufje zwarte peper. Geniet!

Notities

  • Met dit recept maak je een royaal ontbijt voor 4 personen.
  • Je houdt waarschijnlijk wat gekarameliseerde uien over, maar die kun je zeker 4 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Lekker voor door de pasta of op een burger. Je kunt het ook invriezen.
  • Ik gebruikte entrecote voor het recept, maar je kunt ook ribeye gebruiken.
  • Wij gebruikten de Burnout rub van The Rub Club als marinade voor het vlees.
  • Liever vega? Laat dan de steak uit het recept en gebruik plantaardige bacon voor de crumble. De plantaardige bacon strips van La Vie zijn daar fantastisch voor. Deze kun je goed krokant bakken in een koekenpan (klein beetje olie gebruiken) en daarna ook verkruimelen.
  • Voorbereiding: 1 uur
  • Bereiding: 20 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)