5 van 1 stem

Aspergesoep met doperwten, dille en bieslook

1 uur
Soep
Vegetarisch

Aspergesoep blijft een feest om te eten in dit seizoen. Op mijn blog vind je al een klassiek recept voor romige aspergesoep, maar ik wilde ook een keer een lichte, vegetarische variant maken. Dat is deze licht gebonden aspergesoep met doperwten, dille en bieslook geworden, allemaal ingrediënten die heel goed …

Aspergesoep blijft een feest om te eten in dit seizoen. Op mijn blog vind je al een klassiek recept voor romige aspergesoep, maar ik wilde ook een keer een lichte, vegetarische variant maken. Dat is deze licht gebonden aspergesoep met doperwten, dille en bieslook geworden, allemaal ingrediënten die heel goed samengaan met de witte asperges.

aspergesoep met doperwten dille en bieslook 2

De aspergesoep met doperwten is heel makkelijk om te maken, je hebt alleen wat tijd nodig om de bouillon te maken (half uurtje), maar in die tijd kun je ook de doperwten bakken en asperges koken. Deze soep laat zich trouwens ook heel goed invriezen, dus maak gerust een dubbele portie zodat je er op een drukker moment (of buiten het aspergeseizoen) ook van kunt genieten.

Ingrediënten

  • 500 gr witte asperges
  • 1 l water
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 sjalot, grof gehakt
  • 2 stengels lente-ui, fijngehakt
  • klontje boter + 20 gr
  • zout
  • 200 gr verse doperwten, vers of diepvries (zie notities)
  • zwarte peper
  • 1 citroen
  • 20 gr bloem
  • 1 el fijngehakte dille
  • 1 el fijngehakte bieslook
  • optioneel: slagroom
  • serveer erbij: knapperig brood en gezouten boter
  • Schil de asperges goed en snijd de kontjes eraf. Leg de geschilde asperges apart en meng de schillen en kontjes in een soeppan met 1 liter water, de groentebouillonblokjes en sjalot. Breng aan de kook en laat 30 minuten pruttelen. Giet daarna af, in een tweede pan, door een fijnmazige vergiet en druk de schillen uit met de bolle kant van een lepel. De schillen kun je daarna weggooien.
  • Fruit ondertussen de lente-ui in een klontje boter met een snuf zout op middellaag vuur. Voeg de doperwten toe en bak ze circa 8 minuten als ze vers zijn. Diepvriesdoperwten hoeven maar 3 minuten. Proef en breng naar wens verder op smaak met peper, citroensap en eventueel nog een snufje zout.
  • De geschilde asperges kook je 3 – 5 minuten (afhankelijk van de dikte, ik hanteer 4 minuten bij AA asperges) met een klontje boter, snuf zout en een kneepje citroensap. Zet daarna het vuur uit en laat ze nog 8 minuten nagaren in het hete water. Snijd de asperges daarna in plakjes, maar houd de kopjes intact.
  • Tip: Ik kook mijn asperges altijd in een vierkante grillpan. Zo kun je ze liggend koken en daardoor garen ze heel gelijkmatig.
  • Zet de pan waar je de aspergebouillon in hebt gemaakt weer op het vuur (veeg ‘m wel eerst even schoon met keukenpapier) en smelt hierin de 20 gram boter. Roer daarna de bloem erdoor en gaar deze al roerende voor een paar minuten. Schenk de bouillon erbij in delen terwijl je klopt met een garde. Laat nog 5 minuten rustig pruttelen. Proef daarna en voeg eventueel nog wat zout toe naar smaak.
  • Tip: Door een roux te maken van boter en bloem, wordt de soep dikker. Ik heb ervoor gekozen om deze aspergesoep vrij dun te houden. Als je ‘m wat dikker wilt, maak je meer roux. Bijvoorbeeld van 30 gram boter en 30 gram bloem.
  • Roer de gebakken doperwten, stukjes asperge en de fijngehakte kruiden erdoor. Voeg eventueel nog een scheutje slagroom naar wens toe, daarmee maak je de soep ook iets dikker, en laat daarna niet meer boven het kookpunt uit komen.
  • Serveer de soep met knapperig brood en eventueel wat gezouten boter.

Notities

  • Met dit recept maak je een soep voor 4 personen. Perfect als lunchgerecht, als voorgerecht (dan kunnen er wel 6 personen van eten) of lichte avondmaaltijd.
  • Verse doperwten hebben mijn voorkeur, deze geven een licht bittertje aan de smaak. Hou je meer van zoete doperwten, kies dan voor diepvriesdoperwten. Deze hoef je minder lang te bakken.
  • Voorbereiding bouillon: 45 minuten + Bereiding soep: 15 minuten
aspergesoep met doperwten dille en bieslook 3

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)