Babyhapje: Zelfgemaakte groentebouillon zonder zout

Na de eerste groente- en fruithapjes wordt het tijd voor het echte werk. Vanaf 6 maanden kun je je baby ook laten wennen aan andere soorten voeding als couscous, pasta, vlees, kip en vis. Denk aan een bordje couscous met gegrilde groenten of zalm met broccoli en knolselderij (beide recepten …

Na de eerste groente- en fruithapjes wordt het tijd voor het echte werk. Vanaf 6 maanden kun je je baby ook laten wennen aan andere soorten voeding als couscous, pasta, vlees, kip en vis. Denk aan een bordje couscous met gegrilde groenten of zalm met broccoli en knolselderij (beide recepten vind je in mijn boek Mag ik nog een hapje?). Maar natuurlijk ook voor de rode bietenrisotto waarvan het recept hier op de site staat.

Je kunt alle ingrediënten in water koken of stomen, maar het is veel smaakvoller als je hiervoor bouillon gebruikt. Daarvoor moet je echter geen standaard bouillonblokjes gebruiken, aangezien hier zout en vaak ook andere smaakstoffen aan zijn toegevoegd. Een zelfgemaakte bouillon voor je baby is dan de oplossing.

Wat je nodig hebt voor 2 liter groentebouillon

– 1 el olijfolie
– 1 winterwortel, grofgehakt
– ½ prei, in ringen
– ¼ venkel, grofgehakt
– ¼ knolselderij, grofgehakt
– 2 l kokend water
– 2 tomaten, grofgehakt
– 2 laurierblaadjes
– 8 takjes tijm, gehakt
– bosje platte peterselie, gehakt

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 15 minuten / Wachttijd: 60 minuten
Geschikt vanaf 6 maanden.

1. Verhit een soeppan en fruit de winterwortel, prei, venkel en knolselderij zachtjes in de olijfolie. De groenten mogen niet verkleuren.

2. Schenk er 2 liter kokend water bij en roer de blokjes tomaat, laurierblaadjes, tijm en peterselie erdoor. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen, circa 1 uur.

3. Schenk de bouillon daarna door een fijne zeef of passeerdoek en laat afkoelen.

4. Vries de bouillon na het afkoelen in ijsblokbakjes of -zakjes in. Zo kun je makkelijk een portie bouillon uit de vriezer halen. In kleine bakjes kan natuurlijk ook.

Tips

    • Je kunt de bouillon niet alleen gebruiken om mee te koken, maar hem ook afgekoeld aan je baby te drinken geven.
    • De groenten die je overhoudt na het koken kun je, zonder de laurier, tijm en peterselie, pureren tot een groentehapje. Of maak er een stamppotje van met (zoete) aardappel.
    • Vanaf 8 maanden deed ik ook al ui door de bouillon heen. Je baby moet er toch een keer aan wennen en een bouillon smaakt altijd beter met wat ui erin.
    • Naast groentebouillon kun je natuurlijk ook een bouillon van kip, vlees of vis maken. Kook bijvoorbeeld eens een kippenpoot mee, trek een bouillon van runderschenkel of van het bot van een lamsbout die je overhebt. Voor visbouillon kun je afsnijdsels en graten van bijvoorbeeld kabeljauw of zeebaars gebruiken. Zorg wel dat je de bouillon altijd goed zeeft.

Dit recept komt uit mijn boek Mag ik nog een hapje?, het praktische handboek voor de culinaire opvoeding van kinderen. In het boek beschrijf ik alle stappen van die opvoeding, nuchter benaderd, met moedergevoel en wat humor op zijn tijd. Ook bevat het boek veel praktische tips en meer dan 120 recepten voor het hele gezin, met aanpassingen voor de allerkleinsten.

Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca