Babyhapje: Rode bietenrisotto met peterselie

In de maand januari staat Francesca Kookt in het teken van kinderen. Nu baby Zayne bijna 1 jaar wordt en maar blíjft eten, vond ik het tijd worden om hier weer eens wat aandacht aan de culinaire opvoeding te besteden! Ik heb er niet voor niets een boek over geschreven. …

In de maand januari staat Francesca Kookt in het teken van kinderen. Nu baby Zayne bijna 1 jaar wordt en maar blíjft eten, vond ik het tijd worden om hier weer eens wat aandacht aan de culinaire opvoeding te besteden! Ik heb er niet voor niets een boek over geschreven. Jullie kennen Mag ik nog een hapje? vast wel en zo niet, hier lees je er alles over en kun je ‘m ook gelijk bestellen. Geweldig leuk als kraamcadeau en dan signeer ik het boek ook nog voor je. We hebben deze maand ook een hele mooie combideal, daarover lees je meer onder dit recept.

Terug naar het recept van vandaag. Vanwege de romige structuur is risotto een heerlijk gerecht voor baby’s en het is ideaal om verschillende groenten mee uit te proberen. In dit recept heb ik rode biet gebruikt, maar varieer er lustig op los. Gebruik bijvoorbeeld pompoen, knolselderij, tomaat, bloemkool, doperwten, asperges en paddenstoelen.

Traditioneel bereid je risotto met bouillon, wijn, boter en kaas. Voor baby’s kies ik ervoor om alleen zelfgemaakte bouillon te gebruiken en ik laat de wijn achterwege. Een beetje boter en geraspte Parmezaanse kaas is geen enkel probleem. Begin met een kleine hoeveelheid en bouw het op naarmate je baby bijna 1 jaar is.

Wat je nodig hebt voor 2 – 3 porties

– 1 el bakolijfolie
– 75 gr risottorijst (arborio of carnaroli)
– 500 ml warme babybouillon (klik hier voor het recept)
– 1 gekookte rode biet, in kleine stukjes
– klein klontje boter
– 10 – 20 gr geraspte Parmezaanse kaas
– 2 takjes platte peterselie, fijngehakt

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 40 minuten
Vanaf 7 maanden

1. Zet een grote pan op een middelhoog vuur en schenk hier 1 el bakolie in. Bak de risottorijst 1 – 2 minuten terwijl je blijft roeren.

2. Schenk er 2 soepopscheplepels bouillon bij en blijf rustig roeren tot de bouillon bijna is verdampt. Daarna schenk je er weer wat bouillon bij en roer je geregeld tot het is verdampt. Blijf dit herhalen en schep halverwege de stukjes biet erdoor. Het vuur kan uit als de risottorijst gaar is. Vanaf 1 jaar laat ik de rijst beetgaar worden, maar voor baby’s laat ik deze net iets gaarder worden.

3. Roer de boter, geraspte kaas en fijngehakte peterselie erdoor en laat de risotto nog 2 minuten rusten met het deksel op de pan.

Tips voor oudere kinderen

    • Vanaf een maand of 10: snipper een stukje ui of sjalot en fruit deze in de pan voordat je de risottorijst bakt. Je kunt dan de bouillon ook gaan vervangen door natuurlijke bouillonblokjes zonder toegevoegd zout.
    • Voor de hele familie: maak een grote pan en schep eerst een deel voor de baby eruit. Breng daarna verder op smaak met peper en zout en voeg eventueel extra Parmezaanse kaas en boter toe.

Bewaartip

Vries de andere porties in delen in en label de bakjes.

Dit recept komt uit mijn boek Mag ik nog een hapje?, het praktische handboek voor de culinaire opvoeding van kinderen. In het boek beschrijf ik alle stappen van die opvoeding, nuchter benaderd, met moedergevoel en wat humor op zijn tijd. Ook bevat het boek veel praktische tips en meer dan 120 recepten voor het hele gezin, met aanpassingen voor de allerkleinsten.

Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)