Bananenbrood met chocolade en walnoten

Het bakken van een bananenbrood plan ik nooit. Dat gebeurt gewoon, precies op het moment dat je 2 of meer bruine bananen in de fruitschaal hebt liggen. Er zijn ook momenten dat ik ze expres bruin laat worden zodat ik een legitieme reden heb om te bakken, maar dat houden we gewoon tussen jou en mij.

Een bananenbrood met chocolade en walnoten werd het deze keer. Bewust met chocolade, omdat ik benieuwd was wat de peuter ervan zou vinden. Begin maart gaat hij namelijk naar de basisschool en ik ben al aan het experimenteren met lunchtrommel ideeën. Zo’n plak chocolade bananenbrood vind ik een geweldige snack, maar wat zou hij ervan vinden? Missie geslaagd, de peuter denkt dat het chocolade cake is en eet achter elkaar door.

Bananenbrood met chocolade en walnoten_2

Wat je nodig hebt

– 175gr bloem (gewoon, volkoren of spelt)
– 25gr cacaopoeder (zonder toegevoegde suiker)
– 1,5tl bakpoeder
– snuf zout
– 3 eieren, losgeklopt
– 3 overrijpe bananen, fijngeprakt
– 25gr dadels, zonder pit en fijngehakt
– 40gr walnoten, grof gehakt
– 25ml (plantaardige) melk (bijvoorbeeld amandelmelk)

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 10 minuten
Oventijd: 35-40 minuten

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakeblik in.

Doe de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout in een kom en meng goed door elkaar. Roer daarna de eieren, geprakte bananen, dadels, walnoten en melk erdoor totdat alles goed gemengd is. Je houdt een stevig cakebeslag over. Schep dit in het cakeblik.

Zet het blik in de oven en bak de cake in 35-40 minuten gaar. Steek een satéprikker in het midden om de gaarheid te testen. Komt deze er droog uit dan is je cake gaar. Laat afkoelen op een rek.

De cake kun je ingepakt in folie zeker 5 dagen bewaren in de koelkast. Maar meestal is ‘ie dan al op bij ons thuis.

Bananenbrood met chocolade en walnoten_3

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept Bananenbrood met chocolade en walnoten. Heerlijk voor kinderen om mee te nemen naar school , als gezonde snack.

 

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Bananenbrood met chocolade en walnoten”

 1. Het ziet er echt overheerlijk uit! Ik heb het recept opgeslagen dus zodra de bananen hier in huis een beetje bruin beginnen te worden (dan zijn ze toch het lekkerst) ga ik aan het bakken :).

 2. Haha! Ik ben bang dat ik net als de peuter ben: als het alleen bananen cake zou zijn zou ik hem niet willen eten (ik lust echt geen banaan) maar als hinder naar banaan smaakt door de cacao lust ik het denk ik wel 😉

 3. Dit klinkt heerlijk!

  Kan ik dit bananen choco brood ook bakken in een combi? En zo ja op welke stand? Hetelucht? Hoeveel graden? Hoe lang?

  En heb je nog meer bak recepten die zonder suiker zijn? Wij eten nml suikervrij sinds 1.5 maand. (We eten nog wel natuur suikers met mate)

  En een recept voor speltbrood zonder suiker? Is dat te bakken in een combi en is dat überhaupt lekker dat je weet en goed te houden ook na invriezen?

  Alvast bedankt!
  Zonnige groet, Sha

  1. Hi Sha,
   Dit kan je in een combi bakken. Stand geen idee, ik heb geen combi oven. Hetelucht 175 graden, tussen de 25 en 30 minuten denk ik. Maar check na 25 minuten met een sateprikker. Komt deze er niet droog uit dan moet de cake nog 5 minuten langer etcetera.

   Voor bakrecepten kun je hier kijken: https://www.francescakookt.nl/recepten/#gebak
   Er zitten een paar tussen zonder geraffineerde suiker. Maar Francesca Kookt is geen blog voor suikervrije recepten. Daar zijn andere blogs veel beter in 🙂 Sterker nog, we zijn met vlagen dol op suiker. Speltbrood heb ik geen ervaring mee, daarvoor moet je ook op andere blogs kijken.
   Groetjes, Francesca

 4. Hoi Francesca
  Ik haal regelmatig veel inspiratie uit jouw recepten,
  Ik heb geprobeerd om de bananencake te maken, maar deze is bij mij heel droog geworden ( lees: niet eetbaar

  1. Oh jee, wat vervelend Marieke! Nou is het bijna onmogelijk om een droge cake te krijgen met zoveel eieren en bananen…dus ik vraag me af of er een andere oorzaak kan zijn. Oven te hoog, te lang, ergens iets verkeerd afgemeten? En wat voor bloem heb je gebruikt?

 5. Hallo Francesca.
  Heb de cake vandaag gemaakt hij is echt heerlijk en lekker luchtig.Heb hem een klein beetje veranderd in plaats van Spelt heb ik Amandelmeel gebruikt en geen melk maar dikke turkse yoghurt. Ook heb ik er vijgen en cranberry’s door heen gedaan en een theelepeltje mahlep (turkse smaakmaker) ze vonden hem geweldig hier ga het zeker vaker maken. Bedankt voor je recept groetjes Lelie

 6. De taart zag er heerlijk uit toen ze uit de oven kwam alleen kwestie smaak viel het wat tegen. Ik vond het wat flauwtjes. Wat kan ik hieraan doen?

 7. Het bananenbrood is superlekker, wij eten het regelmatig als ontbijt of tussendoortje en zo ben je ook ineens van je overrijpe bananen af 😁