Bananenbrood met kaneel – 3 variaties

Het beste wat je kunt doen met overrijpe bananen is er heel snel een bananenbrood van maken. En met overrijp bedoel ik echt overrijp. Een banaan met zo’n bijna zwarte schil die er eigenlijk heel onaantrekkelijk uitziet. Dat zijn de beste! Met bananenbrood kun je alle kanten op. Van zichzelf is het al licht zoet door de bananen, maar je kunt er ook nog extra suiker aan toevoegen zodat je meer een cake krijgt. Je kunt ‘m ook volledig healthy maken waardoor je er ‘s ochtends mee kunt ontbijten. Ook een ideaal tussendoortje voor kinderen. Het voelt als snoepen, maar dat is het toch niet.

In deze blog heb ik 3 variaties op 1 recept gemaakt. Mijn ultieme bananenbrood (met suiker, bloem, boter, oftewel alle remmen los), een versie zonder suiker en een healthy versie. Kies zelf welke het beste bij je past en ‘start baking’ 🙂 Vraag me trouwens niet waarom het brood heet in plaats van cake. Want het ziet er niet alleen uit als een cake, het heeft ook nog eens dezelfde structuur. Ik las ooit een verhaal waarin werd beschreven dat de Australische versie veel minder zoet is en met een meer stevige structuur. In de ochtend roosteren ze een plak en smeren daar een beetje boter op. Met wat fantasie zie je er dan een broodje in. Of het waar is? Geen idee, misschien moeten sommige vragen ook gewoon onbeantwoord blijven.

Wat je nodig hebt

Versie 1 – alle remmen los:
– 200gr bloem
– 2tl bakpoeder
– snuf zout
– 1tl kaneel
– 2 eieren
– 150gr rietsuiker of oerzoet
– 25gr zachte roomboter
– 2el melk (ook lekker met karnemelk)
– 3 overrijpe bananen, geprakt

Versie 2 – zonder suiker:
Alle ingredienten van versie 1, maar dan zonder de suiker en roomboter. Het brood wordt dan licht zoet door de bananen en wat steviger.

Versie 3 – gezonder:
– 50gr amandelmeel
– 100gr speltmeel
– 1,5tl bakpoeder
– 1tl baking soda
– snufje zout
– 1tl kaneel
– 3 eieren
– 2el amandelmelk
– 2tl citroensap
– 3 overrijpe bananen, geprakt

Wat je gaat doen

1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakeblik in.

2. Voor alle versies geldt: roer eerst de droge ingredienten door elkaar. In een andere kom klop je de eieren los met de andere natte ingredienten, als laatste de geprakte bananen. Daarna spatel je rustig de droge ingredienten erdoor totdat alles goed gemengd is. Schenk het beslag in de cakevorm en zet deze in de oven. Je bananenbrood heeft 35-45 minuten nodig om gaar te worden. Steek een satéprikker in het midden van het brood, als deze er droog uitkomt is het brood klaar.

3. Verpak je brood in aluminiumfolie en dan kun je het prima een aantal dagen bewaren.

Tip: kook je samen met je kinderen? Dan is dit een ideaal recept om samen met ze te maken. Ze kunnen zelf de bananen prakken, roeren en het beslag in de cakevorm schenken. Dan vinden ze het brood nog lekkerder als het uit de oven komt 🙂

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

recept bananenbrood met kaneel. Ik maakte 3 verschillende variaties. Van gezond (zonder suiker) tot en met alle remmen los met suiker, bloem en boter. #bananenbrood

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Bananenbrood met kaneel – 3 variaties”

  1. Prima recept en goed te maken. Gezondste variant blijft lekker luchtig. Ik had er zelfs nog 100 gram geraspte wortel aan toegevoegd. Volgende keer ga ik er ook nog wat gehakte walnoten bij doen voor een crunch!

  2. Ha Francesca. Variatie 2 gaat een dezer dagen de oven in. Ben nu bezig om de bananen lekker bruin te krijgen (die worden bij de supermarkt er steeds uitgehaald, onverkoopbaar….), ze liggen voor het raam in de zon, mooi leven. Hoe groot/lang is het door jou gebruikte bakblik? Groet, ciao

  3. Alle remmen los! Maar bij mij gingen ze ook écht los. Zo heb ik nog eens extra grof gehakte dadels en fairtrade pure hagelslag toegevoegd. Het resultaat? Héérlijk! Puur genieten al moest hij wel iets langer in de oven. Maar goed dat manlief nu thuis werkt, om te helpen met opeten…

  4. Hij staat nu in de oven. Overrijpe glazige bananen bijna (zouden allang de kliko in zijn gegaan normaal :-). Variant 1. Ik vond alleen het mengen van de natte ingredienten beetje vreemd. Met garde suiker boter melk geklopt. Boter was superzacht. Maar dan krijg je een beetje een vlokkerig mengsel omdat je de boter niet glad krijgt. De mixer er nog even in gezet maar dan bleven er kleine deeltjes boter zichtbaar. Normaal met cake mix je eerst de boter romig en dan de eieren erbij. Denk je dat dit toch goed gaat komen? Of moet je de boter smelten?

      1. En nog een keer 10 min extra. Hij smaakt prima, vind m qua structuur wel een beetje sponzig. Misschien waren mn bananen te rijp? En hij kijkt wat donkerder van binnen als op het plaatje.