Bananenbrood recept – 3 variaties

Een bananenbrood smaakt het lekkerst wanneer je hem maakt met overrijpe bananen. Kom je er nog een paar tegen op je fruitschaal? Ga dan snel aan de slag met dit makkelijke recept. Met overrijp bedoel ik echt overrijp. Een banaan met zo’n bijna zwarte schil die er eigenlijk heel onaantrekkelijk uitziet, dat zijn de beste!

Bananenbrood recept – allerlei variaties mogelijk

Met bananenbrood kun je alle kanten op. Van zichzelf is het al licht zoet door de bananen, maar je kunt er ook nog extra suiker aan toevoegen zodat je meer een cake krijgt. Je kunt ‘m ook volledig healthy maken waardoor je er ‘s ochtends mee kunt ontbijten. Ook een ideaal tussendoortje voor kinderen. Het voelt als snoepen, maar dat is het toch niet.In deze blog heb ik 3 variaties op 1 recept gemaakt. Mijn ultieme bananenbrood (met suiker, bloem, boter, oftewel alle remmen los), een versie zonder suiker en een healthy versie. Kies zelf welke het beste bij je past en ‘start baking’ 🙂

Waarom heet het eigenlijk bananenbrood?

Vraag me trouwens niet waarom het brood heet in plaats van cake. Want het ziet er niet alleen uit als een cake, het heeft ook nog eens dezelfde structuur. Ik las ooit een verhaal waarin werd beschreven dat de Australische versie veel minder zoet is en met een meer stevige structuur. In de ochtend roosteren ze een plak en smeren daar een beetje boter op. Met wat fantasie zie je er dan een broodje in. Of het waar is? Geen idee, misschien moeten sommige vragen ook gewoon onbeantwoord blijven.

Wat je nodig hebt

Versie 1 – alle remmen los:
– 200gr bloem
– 2tl bakpoeder
– snuf zout
– 1tl kaneel
– 2 eieren
– 150gr rietsuiker of oerzoet
– 25gr zachte roomboter
– 2el melk (ook lekker met karnemelk)
– 3 overrijpe bananen, geprakt

Versie 2 – bananenbrood zonder suiker:
Alle ingredienten van versie 1, maar dan zonder de suiker en roomboter. Het brood wordt dan licht zoet door de bananen en wat steviger.

Versie 3 – net wat gezonder:
– 50gr amandelmeel
– 100gr speltmeel
– 1,5tl bakpoeder
– 1tl baking soda
– snufje zout
– 1tl kaneel
– 3 eieren
– 2el amandelmelk
– 2tl citroensap
– 3 overrijpe bananen, geprakt

Wat je gaat doen

1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakeblik in.

2. Voor alle versies van bananenbrood geldt: roer eerst de droge ingrediënten door elkaar. In een andere kom klop je de eieren los met de andere natte ingredienten, als laatste de geprakte bananen. Daarna spatel je rustig de droge ingredienten erdoor totdat alles goed gemengd is. Schenk het beslag in de cakevorm en zet deze in de oven. Je bananenbrood heeft 35-45 minuten nodig om gaar te worden. Steek een satéprikker in het midden van het brood, als deze er droog uitkomt is het brood klaar.

3. Verpak je brood in aluminiumfolie en dan kun je het prima een aantal dagen bewaren.

Tip: kook je samen met je kinderen? Dan is dit een ideaal recept om samen met ze te maken. Ze kunnen zelf de bananen prakken, roeren en het beslag in de cakevorm schenken. Dan vinden ze het brood nog lekkerder als het uit de oven komt 🙂

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

recept bananenbrood met kaneel. Ik maakte 3 verschillende variaties. Van gezond (zonder suiker) tot en met alle remmen los met suiker, bloem en boter. #bananenbrood

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Bananenbrood recept – 3 variaties”

  1. Kan ik ook gewoon recept 1 en dan 75 suiker ofzo doen?
    Bij recept 2 gaat weer speciale meel die ik niet heb. Groetjes

  2. Super lekker bananenbrood gemaakt volgens recept. En tot nu toe de lekkerste die ik gegeten heb.

  3. Echt heerlijk, alle varianten. Hangt af van mijn stemming en /of gezelschap welke ik maak; dit is het beste Recept voor bananenbrood!

  4. Ik maakte de 3de versie en gebruikte i.p.v kaneel een flinke scheut citroensap, rasp van een citroen en een handjevol vers gesneden citroenverbena. Heerlijk frisse cake en bijzonder smakelijk 😋

  5. Hi, ik heb versie 3 geprobeerd omdat ik al amandel en speltmeel had, verder 2 tl zelfrijzend bakmeel en 20 gr boter toegevoegd. Maar komt niet echt omhoog na 45 min op 175 heteluchtoven, wat kan het zijn?

  6. Ik heb vandaag een bananenbrood gemaakt (variant 1). En wat is ie lekker en zo makkelijk te maken!!
    Niet te zoet, niet een overheersend banaan of kaneel smaak. Dank voor het publiceren van jouw recept, ik ga het zeker vaker gebruiken!!

  7. Dag Francesca,

    Benieuwd hoe deze smaken! Ik overweeg versie 3 te maken en ben even benieuwd; waarom is er in die versie baksoda toegevoegd en bij de andere 2 niet?

    Gr. Rianne

  8. Super lekker bananenbrood. Ik heb versie 3 iets aangepast gemaakt geen amandelmeel maar 150 gr speltmeel en 2 el gewone melk. Beetje roomboter erop.Ik kon er niet afblijven,zo lekker!

  9. Leuk drie variaties Bananenbrood. Waarom zit in versie 3 zowel bakmeel als bakingsoda?

  10. Ik heb versie twee gemaakt. Alleen m’n brood is nog heel nat en dense. Weet niet goed Hoe ik het moet uitleggen in het Nederlands. Wat zou dat kunnen veroorzaken? Hoe kan ik het luchtiger krijgen?

    1. Dan had ‘ie nog langer in de oven gemoeten. Iedere oven is anders, altijd zelf de test doen met een sateprikker in het midden voordat je het bakproces stopt.

Reacties zijn gesloten.