Basisrecept pruimencrumble (of ander seizoensfruit)

Mijn Instagram ontplofte bijna toen ik een paar weken geleden een foto plaatste van de pruimencrumble die ik had gemaakt voor een etentje thuis. Jullie wilden zo graag het recept hebben dat ik ‘m afgelopen week nog een keer heb gemaakt om het recept te testen en de foto’s te maken. En dat is maar goed ook, want deze pruimencrumble is waanzinnig lekker. Vooral de echt krokante crumble laag ‘on top’ maakt ‘m zo geniaal.

En weet je nou wat het goede nieuws. Met dit basisrecept voor crumble kun je alle kanten op met andere soorten fruit. We zitten namelijk nu echt aan het einde van het pruimenseizoen. Maar denk aan appels, peren, kaki en cranberries en dan kun je het komende seizoen ook gewoon goed vooruit met dit recept. Vervang de pruimen door dezelfde hoeveelheid ander fruit en voeg de specerijen, suiker en bloem toe. Succes gegarandeerd! En je kunt ‘m ook heel goed voorbereiden. Bak ‘m volledig vooraf en piep ‘m nog even 15 minuten op in de oven op 150 graden voordat je gaat serveren.

Wat je nodig hebt voor 4 – 6 personen

Voor de vulling:

  • 1 kg pruimen (of ander seizoensfruit) die ik in het seizoen bestelde bij Crisp
  • 50 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 25 gr bloem
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl pumpkin spice specerijen (kun je er eventueel ook uitlaten, voeg dan wat extra kaneel toe)
  • rasp van 1/2 sinaasappel
  • 2 el sinaasappelsap

 

Voor de crumble:

  • 250 gr bloem
  • 75 gr kristalsuiker
  • 75 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 150 gr koude roomboter, in kleine blokjes

 

Serveer erbij:

  • clotted cream, opgeklopte slagroom met mascarpone of deze custard

Wat je gaat doen

Bereiding: 15 minuten + Oven: 35 – 40 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Halveer de pruimen, verwijder de pitten en snijd de pruimen in kwarten. Meng ze in een ruime ovenschaal (die van mij was 24 x 24 cm) met de 50 gr basterdsuiker, 25 gr bloem, specerijen, sinaasappelrasp en -sap. Schep alles door elkaar zodat het goed gemengd is.
  3. Meng voor de crumble de bloem, kristalsuiker, basterdsuiker en koude boter in een keukenmachine met hakmes. Blijf pulseren totdat het mengsel grote en kleine klontjes begint te vormen. Maar ga niet te lang door (anders wordt het echt een deeg). Verdeel de crumblelaag met je vingers gelijkmatig over de vulling.
  4. Zet de schaal in de oven en bak 35 – 40 minuten tot de bovenkant goudbruin en knapperig is geworden.
  5. Serveer de pruimencrumble lauwwarm met clotted cream, opgeklopte slagroom met mascarpone of custard.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *