5 van 1 stem

Basisrecept pruimencrumble (of ander seizoensfruit)

50 min
Nagerecht
Oven

Mijn Instagram ontplofte bijna toen ik een paar weken geleden een foto plaatste van de pruimencrumble die ik had gemaakt voor een etentje thuis. Jullie wilden zo graag het recept hebben dat ik ‘m afgelopen week nog een keer heb gemaakt om het recept te testen en de foto’s te …

Mijn Instagram ontplofte bijna toen ik een paar weken geleden een foto plaatste van de pruimencrumble die ik had gemaakt voor een etentje thuis. Jullie wilden zo graag het recept hebben dat ik ‘m afgelopen week nog een keer heb gemaakt om het recept te testen en de foto’s te maken. En dat is maar goed ook, want deze pruimencrumble is waanzinnig lekker. Vooral de echt krokante crumble laag ‘on top’ maakt ‘m zo geniaal.

basisrecept pruimencrumble of met ander seizoensfruit 2 1

 

En weet je nou wat het goede nieuws. Met dit basisrecept voor crumble kun je alle kanten op met andere soorten fruit. We zitten namelijk nu echt aan het einde van het pruimenseizoen. Maar denk aan appels, peren, kaki en cranberries en dan kun je het komende seizoen ook gewoon goed vooruit met dit recept. Vervang de pruimen door dezelfde hoeveelheid ander fruit en voeg de specerijen, suiker en bloem toe. Succes gegarandeerd! En je kunt ‘m ook heel goed voorbereiden. Bak ‘m volledig vooraf en piep ‘m nog even 15 minuten op in de oven op 150 graden voordat je gaat serveren.

Ingrediënten

  • 1 kg pruimen, of ander seizoensfruit die ik in het seizoen bestelde bij Crisp
  • 50 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 25 gr bloem
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl pumpkin spice specerijen, kun je er eventueel ook uitlaten, voeg dan wat extra kaneel toe
  • rasp van 1/2 sinaasappel
  • 2 el sinaasappelsap

Voor de crumble:

  • 250 gr bloem
  • 75 gr kristalsuiker
  • 75 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 150 gr koude roomboter, in kleine blokjes

Serveer erbij:

  • clotted cream, opgeklopte slagroom met mascarpone of custard

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Halveer de pruimen, verwijder de pitten en snijd de pruimen in kwarten. Meng ze in een ruime ovenschaal (die van mij was 24 x 24 cm) met de 50 gr basterdsuiker, 25 gr bloem, specerijen, sinaasappelrasp en -sap. Schep alles door elkaar zodat het goed gemengd is.
  • Meng voor de crumble de bloem, kristalsuiker, basterdsuiker en koude boter in een keukenmachine met hakmes. Blijf pulseren totdat het mengsel grote en kleine klontjes begint te vormen. Maar ga niet te lang door (anders wordt het echt een deeg). Verdeel de crumblelaag met je vingers gelijkmatig over de vulling.
  • Zet de schaal in de oven en bak 35 - 40 minuten tot de bovenkant goudbruin en knapperig is geworden.
  • Serveer de pruimencrumble lauwwarm met clotted cream, opgeklopte slagroom met mascarpone of custard.

Notities

  • Dit is een nagerecht voor 4-6 personen.
  • Bereiding 15 minuten + oventijd 35 - 40 minuten.
  • Serveer met clotted cream, opgeklopte slagroom met mascarpone of deze custard

 

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)