Deze bonensalade maakte ik onlangs toen ik een Amerikaanse barbecue thuis organiseerde. De ‘three bean salad’ is in Amerika vaak een standaard onderdeel van picknicks of potlucks en er zijn tig variaties op te bedenken. Meestal zitten er groene bonen uit pot in, maar die vind ik niet zo lekker dus ik besloot om mijn favoriete bonen uit blik in de salade te verwerken. Met bleekselderij, kruiden en een frisse citrusdressing werd het een heerlijk bijgerecht voor de barbecue. Je kunt ‘m trouwens prima een dag eerder al maken en bewaren in de koelkast, daar wordt de smaak alleen maar lekkerder van.
Nog even over de citrusazijn voordat we gaan koken. Ik gebruikte mandarijnazijn, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen die in huis heeft ;-). Je kunt ook citroenazijn (of citroensap), witte of rode wijnazijn of appelciderazijn gebruiken voor de marinade. Dat is het leuke aan deze bonensalade, je kunt er alle kanten mee op! Ook qua bonen die ervoor gebruikt, maak er je eigen favoriete mix van.