3.10 van 11 stemmen

Brosse citroenkoekjes

1 uur 50 minuten
Gebak
Zoet

Er gaat wat mij betreft niets boven een goed koekje! Groot, klein, zacht, zoet, rond, met bite of met vulling, er zijn zoveel verschillende koekjes en ik kan er geen genoeg van krijgen. In de zomer heb je vaak trek in frisse smaken en wat is er nou zomerser dan …

Er gaat wat mij betreft niets boven een goed koekje! Groot, klein, zacht, zoet, rond, met bite of met vulling, er zijn zoveel verschillende koekjes en ik kan er geen genoeg van krijgen. In de zomer heb je vaak trek in frisse smaken en wat is er nou zomerser dan zo’n knalgele frisse citroen? Dat je citroen goed kunt gebruiken in allerhande gerechten en taarten is wel bekend maar je maakt er dus ook lekker frisse en brosse citroenkoekjes mee!

Het recept is goed voor 36 koekjes, maar je kunt ook de helft van het deeg invriezen voor een later moment. De citroenkoekjes blijven een paar dagen goed in een koektrommel.

Ingrediënten

  • 225 gr roomboter
  • 160 gr kristalsuiker
  • 1 eidooier
  • 2 el citroenrasp
  • 60 ml citroensap, ongeveer 2 citroenen
  • 260 gr bloem
  • 100 gr fijne polenta, maismeel, niet te verwarren met maïzena. Te vervangen door gewone bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • ¼ tl zout

Aan de slag!

  • Klop de boter en suiker romig en luchtig met een (hand)mixer.
  • Voeg de eidooier, citroenrasp en -sap toe en meng goed.
  • Meng in een andere kom de bloem, polenta, bakpoeder en zout door elkaar en voeg dit beetje bij beetje bij het botermengsel. Stop met kloppen als alles net gemengd is. Het wordt geen heel stevig koekdeeg.
  • Schep het deeg op een groot stuk vershoudfolie en maak er een rol van. Pak de rol goed in en laat 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Haal de rol koekdeeg uit de koelkast en snijd plakjes van ongeveer 4 mm dik.
  • Leg er maximaal 9 op de bakplaat met voldoende tussenruimte, want ze lopen iets uit. Je bakt daarom in 2 rondes.
  • Bak de brosse citroenkoekjes in 12 - 15 minuten gaar en licht goudbruin aan de randen.
  • Laat ze 5 minuten op de bakplaat afkoelen en vervolgens op een rooster.

Notities

  • Met dit recept maak je 36 koekjes.
  • Je kunt ook de helft van het deeg invriezen voor een later moment. De citroenkoekjes blijven een paar dagen goed in een koektrommel.
  • Bereiding: 20 minuten + Koelen: 1 uur + Oven: 30 minuten.

Recept & fotografie: Debbie Bodewes

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca