Bucketlist: verse pasta in Toscane

Een bezoekje aan Toscane stond al geruime tijd ergens bovenaan mijn bucket list. Ik droomde van de prachtige natuur met uitgestrekte olijfgaarden, smullen van borden verse pasta met uitzicht op een fonkelend dorpje ergens onderaan de berg. Van fijne wijntjes, zonovergoten terrasjes en had ik al borden vol verse pasta …

Een bezoekje aan Toscane stond al geruime tijd ergens bovenaan mijn bucket list. Ik droomde van de prachtige natuur met uitgestrekte olijfgaarden, smullen van borden verse pasta met uitzicht op een fonkelend dorpje ergens onderaan de berg. Van fijne wijntjes, zonovergoten terrasjes en had ik al borden vol verse pasta gezegd?

JUST AWAY_toscane_verse tagliatelle

Dankzij JUST AWAY, ‘the new kid in town’ onder de online reisbureaus beleefde ik onlangs de Toscaanse droom. En eerlijk waar, het was precies wat ik had gehoopt. Voor ons (Lin van Daily Lin, Karine van The Digitalistas, Marieke van Brouwertje, Suzanne van Talkies Magazine, Maud van Cherry LAB en ondergetekende) was een ‘levensgenieters reis‘ georganiseerd. En genieten, dat hebben we gedaan!

JUST AWAY_toscane_kookworkshop

“Welcome home”

In één klap worden op dag 1 bijna al mijn wensen vervuld. We krijgen namelijk een kookworkshop van Sandra bij haar thuis. Sandra is een echte Italiaanse. Met bijbehorend temperament en liefde voor verse ingrediënten, mooie gerechten en wijn.

JUST AWAY_toscane_Kookworkshop Sandra

JUST AWAY_toscane_Salie

JUST AWAY_toscane_kookworkshop_keuken

Nadat ze ons ontvangt met de woorden ‘welcome home’ kan mijn avond al bijna niet meer stuk. Ze woont met haar kinderen midden in de bergen van Toscane, heeft een prachtige tuin en de eettafel staat buiten met uitzicht over een super fraai dorpje.

JUST AWAY_toscane_uitzicht

JUST AWAY_toscane_Basilicum

JUST AWAY_toscane_Eten in de tuin

We schenken onszelf een goed glas wijn in (Vermentino Toscana San Felice), binden de schorten voor en steken de handen uit onze mouwen. We gaan een viergangen menu maken met eerlijke, pure en waanzinnig lekkere gerechten.

JUST AWAY_toscane_Tomaten en basilicum

Typisch Toscaans

Als voorgerecht maken we panzanella, een broodsalade die eigenlijk alleen lukt met Toscaans brood gedoopt in water en gekoeld in de koelkast. Wat maakt Toscaans brood zo speciaal? Er zit geen zout in! Gekomen van ‘armoe’ en later behouden uit trots. Toscaans eten is namelijk zó lekker dat het brood daarbij vanzelf smaakvol wordt. En laten we eerlijk zijn, met stevige olijfolie en wat zout is het inderdaad ook een zaligheid.

JUST AWAY_toscane_Panzanella

Het tussengerecht is verse tagliatelle (zó vers dat ik er serieus spierpijn van gekregen) met courgettebloemen en ricotta.

JUST AWAY_toscane_Verse tagliatelle

JUST AWAY_toscane_Courgettebloem

Daarna eten we involtini. Een rolletje van dungesneden kalfsvlees, prosciutto, salie en jonge pecorino. Zo simpel kan het zijn. Je rolt het allemaal op, zet het vast met een satéprikker, bakt het rolletje aan beide kanten bruin en stooft het beide zijdes een paar minuten in een flinke scheut witte wijn. Dit ga ik nog veel vaker eten thuis.

JUST AWAY_toscane_Involtini met cannellini

Koken op gevoel

Als dessert maken we chocolademousse van mascarpone met kruim van Amaretti. Hier gaan harten sneller van kloppen, ik weet het zeker. Recepturen? Daar doet Sandra alleen niet aan. Alles gaat op oog, smaak en met heel veel liefde. De verhoudingen voor deze mousse zijn ongeveer 1 op 1 op 1. Dus per persoon reken je: 100 gram mascarpone, 1 ei en 1 eetlepel suiker met een flinke kop. Op 100 gram mascarpone gebruik je dan zo’n 25 gram cacaopoeder.

JUST AWAY_toscane_Chocolade mascarpone mousse

Wat ga je doen?
Splits de eieren. Het eigeel klop je samen met de mascarpone helemaal glad. Het is even een karwei voor alle klontjes er uit zijn. Maar als je hier te haastig mee bent, proef je het straks echt terug. Daarna kan de cacao erbij. Het eiwit klop je samen met de suiker stijf. Kan je de kom omgekeerd houden zonder dat het eiwit eruit valt? Dan ben je klaar. Meng nu heel voorzichtig (spatelen, niet kloppen) het eigeel met het eiwit mengsel totdat het een egaal bruine kleur heeft en zet het een tijdje in de koelkast. Vlak voor serveren verkruimel je de Amaretti koekjes over de mousse en je kan gaan genieten. Ik vind dit een ideaal recept. Natuurlijk is het zalig (we zijn nou eenmaal in Toscane), maar ook zo eenvoudig te maken. Dat doe je gerust voor een vriendengroep en stiekem ook prima voor alleen jezelf 🙂

A domani!

Maar ik heb nog veel meer leuks gedaan in Toscane! Zoals een Vespa-tour door het Chiantigebied (en cadeautjes voor jullie meegenomen, jaja), gestruind langs de fijnste eettentjes en foodmarkets. Ook heb ik mezelf opgeofferd om de beste ijssalons van Florence en Pisa te ontdekken. Hier lees je meer over in de volgende blogs.

JUST AWAY_toscane 2

Wil je ook wel eens een levensgenieters reis maken? Of ben je meer een actieveling of zwemliefhebber? Neem dan eens een kijkje voor inspirerende trips op de overzichtelijke en mooie website van JUST AWAY. Hier zoek je geen reizen, maar vind je inspirerende trips die bij je passen. Hele fijne feature is de ‘inspirator‘ button. Ideaal voor als je nog niet precies weet waar je heen wilt, maar wél wat je wilt gaan doen.

 Dit is een bijdrage van co-blogger Bo

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)