Char siu kip voor op de BBQ

Sponsored – Ik wandel de Zoetermeerse toko in en vraag aan mijn favoriete verkoopster aldaar of ze nog meer producten heeft van Lee Kum Kee dan de door mij zo geliefde oestersaus. Ze begint te lachen, wat achteraf gezien verdacht veel op uitlachen leek, en zegt “wandel jij maar even …

Sponsored – Ik wandel de Zoetermeerse toko in en vraag aan mijn favoriete verkoopster aldaar of ze nog meer producten heeft van Lee Kum Kee dan de door mij zo geliefde oestersaus. Ze begint te lachen, wat achteraf gezien verdacht veel op uitlachen leek, en zegt “wandel jij maar even met me mee”. Wat volgde was een half uur-durende rondleiding door de toko waarbij ze me volledig heeft ingewijd in de wereld van Lee Kum Kee.

Als je niet zo bekend bent met de Aziatische keuken

Nooit geweten dat dit merk van Chinese sauzen al zolang bestaat (sinds 1888) en ik wist al zeker niet dat hun assortiment zo gigantisch breed is. Er gaat een wereld voor me open. Een wereld van Aziatisch koken die mij toch een tikkeltje vreemd is. Gooi me in de Italiaanse of Surinaamse keuken en ik voel me als een vis in het water, maar de Chinees-Aziatische keuken is een ander verhaal.

Wat trouwens niet betekent dat ik niet van Chinees eten hou, sterker nog…ik ben er dol op! Je maakt me als een kind zo blij als we op zondag echt Chinees gaan eten in Den Haag. Het liefst zou ik al die gerechten willen reproduceren, maar de basiskennis ontbreekt me. En nu sta ik opeens in het Lee Kum Kee schap te staren en wil alles mee naar huis nemen. Sauzen als ‘black bean garlic’, ‘lemon chicken’, ‘peking duck’ en ‘plum sauce’ vechten om mijn onverdeelde aandacht. Maar eigenlijk weet ik het al. Vanavond gaat er namelijk kip op de BBQ en char siu kip staat al tijden hoog op mijn verlanglijst.

lee-kum-kee-bbq-seizoen-assortiment

In mijn mandje gaat ook een nieuwe fles oestersaus (die van Lee Kum Kee is echt meesterlijk, sterker nog…ze hebben ‘m uitgevonden), flesje sesamolie en voor de zekerheid ook een pot ‘black bean garlic’ marinade. Je kan het maar op voorraad hebben staan.

Char siu, wat is dat precies?

Het is een typisch gerecht uit Hong Kong en het zijn geroosterde repen gemarineerd varkensvlees. Je herkent het aan de rode, geroosterde kleur. Veelal is het dus varkensvlees wat hiervoor wordt gebruikt, maar je kunt er ook kippenpoten voor gebruiken. De marinade is zelf te maken, maar daar heb je een scala aan ingrediënten voor nodig waarvan ik de helft niet eens ken. En waarvan ik weet dat als ik ze in huis haal dat ik ze de komende 5 jaar niet meer ga gebruiken. Dus ik sneak, gebruik een pot char siu marinade en vindt het helemaal niet erg. Bij Lee Kum Kee weten ze namelijk precies wat ze aan het doen zijn. Authentieke sauzen met de ‘umami taste’. Helemaal fijn is dat er geen extra smaakversterkers, kleurstoffen en conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd.

De kippenpoten koop ik bij de slager en ik kan niet wachten om ze in de marinade te leggen. Dat marineren heb ik trouwens te kort gedaan, vind ik achteraf. Ik heb ze een uur of 3 erin gelegd, maar de volgende keer doe ik dat een hele nacht. Voor een extra rijke smaak en kleur.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 12 kippenpoten
– 1 pot Lee Kum Kee char siu marinade (verkrijgbaar bij de toko en Albert Heijn)
– 300gr noedels
– ½ komkommer
– 8 wortels
– 4 lente ui
– 1 limoen
– sesamolie
– zeezout en zwarte peper

lee-kum-kee-bbq-seizoen-char-siu-kip-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten / Wachttijd: 2 tot 8 uur (afhankelijk van de marinadetijd)

Het marineren van de kip is zo simpel als maar kan. Pak een grote schaal en meng hier de kippenpoten met de marinade in. Masseer de marinade goed in en laat zeker 2 uur intrekken, maar liefst een nacht.

Bereid de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking, spoel af met koud water en laat afkoelen. De komkommer, wortel en het witte gedeelte van de lente ui snijd je in flinterdunne reepjes. Doe dit samen met de noedels in een saladeschaal. Roer er een scheut sesamolie en limoensap door en breng op smaak met zout en zwarte peper. Laat dit even intrekken. Snijd van het groen van 2 lente ui flinterdunne sliertjes en zet apart.

De kippenpoten bereid je vervolgens op de BBQ en serveer je op de salade. Strooi er wat groene sliertjes van de lente ui over en serveer.

Dit is een samenwerking met Lee Kum Kee. Lees hier mijn disclaimer.

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)