Chili con pollo

Brrr, waar komt die ijzige wind toch vandaan! En nog belangrijker, wanneer gaat ie weer weg? Tot die tijd moeten we onszelf maar verwarmen met grote mokken chai tea, cappuccino’s, lekkere soepen en stevige stoofgerechten. Een van mijn grote winterfavorieten is chili con carne. Maar waarom toch altijd ‘con carne’? Het kan namelijk ook prima met kip. Dus vandaag krijgen jullie van mij het recept voor chili con pollo.

Een chili hoort natuurlijk lekker peperig te zijn. Maar aangezien mijn uk van 2 nog niet gewend is aan de hoeveelheden peper die zijn papa weet weg te werken, is deze variant iets minder ‘chili’. Maar als je geen kind in huis hebt, laat je dan vooral niet weerhouden om kwistig met de pepers te strooien. Dat zou ik ook doen 😉

Wat je nodig hebt voor 4-6 personen:
500gr scharrel kipfilet
1 ui
3 teentjes knoflook
2 stengels bleekselderij
1 rode paprika
6 kleine rode hete pepers (die vind je in het supermarkt schap bij de gedroogde tomaatjes)
1 blikje tomatenpuree
2tl gemalen komijn
1tl kaneel
1/2tl nootmuskaat
1/2tl piment poeder
1el pure cacao poeder
1tl gedroogde oregano
2tl gedroogde peterselie
2 laurier blaadjes
2 blikken tomaten blokjes
2 blikken kidney bonen
glas water
olijfolie om in te bakken
versgemalen zwarte peper
zeezout
optioneel: 1 gedroogde chili peper (of meer)
om te serveren: Griekse yoghurt en dunne ringetjes lente ui

Wat je gaat doen:
De voorbereidingen:
– Snijd de kipfilet in kleine blokjes
– Hak de ui en knoflook helemaal fijn
– Snijd de bleekselderij, paprika en pepers in stukjes
– Doe de kidney bonen in een vergiet en spoel goed af

Neem een grote braadpan en verwarm hierin wat olijfolie. Bak op hoog vuur de kipfilet om en om bruin aan. Voeg daarna de ui, knoflook, bleekselderij, paprika en hete pepers toe en bak op middelhoog vuur zo’n 5 minuten. Doe de laatste minuut de tomatenpuree erbij en bak dit nog een minuutje mee.

Doe alle kruiden, lekker wat zwarte peper en een flinke snuf zout erbij en roer goed door. Daarna kan het water, de blikken tomaten, kidney bonen en laurier blaadjes erbij. Roer goed door. Als je er een hete chili van wilt maken dan voeg je nu ook de gedroogde chili peper er aan toe.

Laat de chili zo’n 1,5-2 uur pruttelen op zacht vuur. Roer regelmatig door en proef tussentijds ook nog even. Voeg nog wat kruiden toe als je nog iets flauws proeft. Laat de chili niet te droog koken, giet er eventueel nog een scheutje water bij.

Serveer de chili met een lepel Griekse yoghurt en strooi er wat lente ui over. Lekker om te eten met rijst of brood. Geniet!

The healthy foodie, thanks voor de inspiratie!

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *