4.84 van 6 stemmen

Chocoladeparfait met witte chocolademousse

9 uur 20 minuten
Nagerecht
Kerst

Parfait is een luchtige en zachte ijssoort die je zonder ijsmachine kunt maken. Als je het parfaitmengsel in siliconen bakvormpjes schept en zo invriest, geef je gelijk een mooie vorm mee wat de basis wordt van je dessert. Ik maakte de chocoladeparfait met melkchocolade en combineerde deze met witte chocolademousse …

Parfait is een luchtige en zachte ijssoort die je zonder ijsmachine kunt maken. Als je het parfaitmengsel in siliconen bakvormpjes schept en zo invriest, geef je gelijk een mooie vorm mee wat de basis wordt van je dessert. Ik maakte de chocoladeparfait met melkchocolade en combineerde deze met witte chocolademousse en butterscotchsaus.

Het gerecht ontstond met een beetje hulp van twee van mijn favoriete chefs. Want het basisrecept van de chocoladeparfait is van Hidde de Brabander en de butterscotchsaus ontdekte ik bij David Lebovitz.

De chocoladeparfait kun je al een paar dagen eerder maken en in de vriezer bewaren tot gebruik. De witte chocolademousse kun je al een dag eerder maken en in een spuitzak bewaren in de koelkast tot gebruik. En de butterscotchsaus kun je ook al een paar dagen eerder maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Deze moet je wel weer even verwarmen om ‘m vloeibaar te krijgen. Zorg er wel voor dat je dit eerder doet en ‘m dan eerst laat afkoelen voordat je de saus op het bord schenkt en de parfait erop legt. Anders zal de parfait heel snel smelten.

Nog een leuke tip voor de garnering. Ik maakt ook nog mini truffels met butterscotchchocolade. Daarvoor gebruikte ik dit recept als basis, halveerde alle ingrediënten, verving de kruidnoten door bastogne koeken en de melkchocolade door deze butterscotch chocolade. De truffels maakte ik de helft kleiner en ik bewaarde ze ook in de vriezer tot gebruik, samen met de chocoladeparfait.

Ik schonk een glaasje gekoelde Offley rosé port bij het dessert, maar een glas Moscato d’Asti past er ook goed bij.

Dit recept is onderdeel van het klassieke kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld. Het volledige menu vind je hier.

Ingrediënten

Voor de chocoladeparfait:

Voor de witte chocolademousse:

  • 125 gr Fairtrade witte chocolade
  • 2 eidooiers
  • 1 tl vanille extract
  • 2 eiwitten
  • 250 ml slagroom
  • 20 gr poedersuiker
  • ook nodig: spuitzak met spuitmondje, rond of gekarteld, wat jij mooi vindt

Voor de butterscotchsaus:

  • 55 gr gezouten boter
  • 180 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 150 ml slagroom
  • ½ tl anille extract

Ook nodig voor de garnering:

  • Kerst/Chocolade sprinkles

Aan de slag!

Wat je gaat doen voor de chocoladeparfait

  • Week het blaadje gelatine 5 minuten in koud water. Knijp daarna het blaadje uit en roer het door 3 eetlepels heet water zodat het oplost, laat dit volledig afkoelen.
  • Hak ondertussen de melkchocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie (in een vuurvaste kom op een pannetje met water dat aan het koken is, maar zorg ervoor dat de kom niet het water raakt). Schep over in een kom en laat afkoelen.
  • Klop de basterdsuiker, eidooiers en het ei dik en schuimig.
  • Klop de slagroom lobbig.
  • Spatel de chocolade door het ei-suikermengsel en spatel daarna de opgeloste gelatine erdoor. Spatel als laatste de lobbige slagroom erdoor.
  • Verdeel het mengsel over 6 tot 8 rechthoekjes in je siliconen bakvorm en zet minstens 8 uur in de vriezer om op te stijven tot parfait.

Wat je gaat doen voor de witte chocolademousse

  • Vul een steelpan met een laagje water en zet daar een vuurvaste kom op. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Zet het vuur aan en smelt de witte chocolade au bain-marie. Haal de kom daarna van het vuur af en laat de chocolade afkoelen tot lauw.
  • Klop de eidooiers in 2 minuten romig met het vanille extract. Klop daarna de gesmolten chocolade erdoor.
  • Klop de eiwitten stijf met pieken en vouw daarna met een rubberen spatel rustig door het andere mengsel heen totdat het gemengd is. Niet te lang roeren.
  • Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en vouw ook met de spatel door het andere mengsel tot het net gemengd is.
  • Schep de mousse over in een spuitzak (vergeet er niet een spuitmondje in te doen, maar knip nog niet open), draai deze dicht en leg minstens 8 uur in de koelkast.

Wat je gaat doen voor de butterscotchsaus

  • Smelt in een wijde sauspan of skillet de boter met de basterdsuiker en 90 ml slagroom. Blijf rustig roeren tot de suiker is opgelost.
  • Laat de saus daarna 3 minuten pruttelen zonder te roeren.
  • Haal de pan van het vuur en roer de resterende 60 ml slagroom erdoor. Laat iets afkoelen en roer daarna het vanille extract erdoor.

Wat je gaat doen voor de opmaak

  • Tip: Zorg dat alles binnen handbereik ligt als je de borden gaat opmaken, want de parfait smelt snel dus je moet ook snel schakelen.
  • Schenk wat butterscotchsaus als cirkel midden op het bord. Als de saus nog een beetje warm is, laat de borden dan zo staan tot de saus koud is. Of zet ze even 5 minuten in de koelkast.
  • Druk de gewenste hoeveelheid chocoladeparfaits voorzichtig uit hun siliconen vormpjes en leg deze op de saus.
  • Garneer de bovenkant met witte chocolademousse door deze in een gewenst patroon erop te spuiten.
  • Spuit eventueel nog een toefje mousse op het bord als je ook nog butterscotch truffels hebt gemaakt, deze kun je op dat toefje leggen.
  • Garneer de witte chocolademousse met kerstdecoratie/sprinkles en serveer direct.

Notities

  • Dit recept is voor een nagerecht voor 6 - 8 personen.
  • Vergeet de introductie niet te lezen, daar staan ook nog wat handige tips in.
  • Bereiding chocoladeparfait: 30 minuten + Opstijven: 8 uur
  • Bereiding chocolademousse: 20 minuten + Koelen: 8 uur
  • Bereiding butterscotchsaus: 15 minuten
  • Opmaak: 15 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit recept is onderdeel van het klassieke kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer