Klassiek kerstmenu: een voor te bereiden kerstdiner

Samenwerking – Vandaag is het tijd voor mijn derde kerstmenu! En dat is een klassiek kerstmenu geworden met allemaal gerechten die heel makkelijk voor te bereiden zijn. Zodat je tijdens het kerstdiner zelf minimaal hoeft te koken en maximaal kunt genieten. Daar hou ik van en ik gok, jij ook ;-).

Voor mij bestaat een klassiek kerstmenu uit een hapje met aperitief vooraf, een voorgerecht met vis, een hoofdgerecht met vlees en typische kerstbijgerechten zoals aardappelgratin en cranberrycompote en een echt verwendessert, liefst met chocolade. Heel traditioneel, ik weet het, maar daar geniet ik ook enorm van. Het hoeft natuurlijk helemaal niet traditioneel, kijk maar naar mijn vegetarische kerstmenu of dit kerstdiner met 9 verschillende kerst tapas. Menu’s barstensvol inspiratie om het deze Kerst eens een beetje anders te doen, aan jou de keuze!

Zoals ik al aangaf zijn alle gerechten goed voor te bereiden, zodat je tijdens het diner alleen nog gerechten hoeft op te warmen en borden opmaakt. Met uitzondering van de entrecote, die bak je wel à la minute, maar dat is een fluitje van een cent. Beloofd! Veel van de gerechten maak je zelf, maar ik maak ook gebruik van lekkere producten en gerechten uit het kerstassortiment van PLUS. En je krijgt van mij in dit menu ook bijpassende drankjes en stylingtips zodat je alles compleet hebt.

Voordat we verder gaan nog een goede tip! Op vrijdag 17 december om 19.30 uur geef ik een LIVE kookdemo op Instagram waarbij we de hartige panna cotta uit dit menu samen gaan bereiden. In deze sessie kunnen jullie mij ook al jullie vragen stellen over het kerstdiner. We gaan er een feestje van maken, dus zet ‘m in je agenda!

Kerst met Francesca – Klassiek kerstmenu

Vier gangen met makkelijk voor te bereiden kerstgerechten. In de recepturen geef ik precies aan wat je kunt voorbereiden en hoe je alles bewaart tot gebruik. Alle ingrediënten vind je in de winkels van PLUS, inclusief bijpassende drankjes, waardoor je  alles in één winkel kunt kopen. Of bestellen natuurlijk, dat doe je heel makkelijk op plus.nl of in de PLUS app.

Kerstpunch met gehaktballetjes met cranberrysaus, blini’s met zalm en een charcuteriebloem

Hartige panna cotta met garnalencocktail en avocadomousse

Entrecote met rode wijnsaus
Aardappelgratintaartjes
Geroosterde bietjes met balsamicoazijn
Zoete aardappelpuree
Stoofperen
Cranberrycompote

Chocoladeparfait met witte chocolademousse en butterscotchsaus 

Kerst vieren we dit jaar samen

Ook dit jaar zullen we, waarschijnlijk, helaas geen huis vol met visite hebben, of tafels gedekt voor meer dan 10 personen. Maar samen Kerst vieren kunnen we nog steeds. Samen met je gezin, met grootouders of met vrienden. Misschien verdeeld over twee dagen, zodat je het dan beter kunt spreiden. Of misschien zelfs wel over drie dagen, plakken we er gewoon nog een extra kerstdag aan ;-). En mocht je nou een plekje over hebben aan de eettafel, denk dan ook eens aan mensen die dit jaar alleen Kerst vieren. Misschien is dit wel het moment om hem of haar ook uit te nodigen?

Misschien kun je rond de kerstdagen ook wel anderen een handje helpen. Het Buurtbord wat je bij alle PLUS winkels vindt, helpt je daarbij op weg. Iedereen kan daar een berichtje achterlaten. Voor hulp bij boodschappen, een praatje, spullen die je wilt aanbieden of nodig hebt of wat er ook in je op komt. Neem een kaartje mee als je een handje kunt helpen en bezorg een ander een lach op het gezicht.

Vind al je kerstboodschappen bij PLUS

Ik heb me dit jaar helemaal verloren in het gigantische kerstassortiment van PLUS. Niet zo gek aangezien ik er 4 complete kerstmenu’s mee heb gemaakt ;-). Van feestelijke ontbijtproducten, afbakbroodjes, bakproducten, blini’s, carpaccio, kant-en-klare hapjes en tapas, verspakketten, kalkoen en wild, gourmetproducten, natuurlijk heel veel verse groenten en fruit tot heerlijke desserts. Waaronder ook een Belgische chocoladetaart en een tiramisu ijstaart. Meer dan genoeg kerstinspiratie voor de enthousiaste thuiskok die alles zelf wil maken, maar ook voor iedereen die wat meer gemak zoekt, maar nog steeds heel lekker wil eten.

Genoeg over de voorbereidingen nu, we gaan koken!

Feestelijke kerstpunch: met en zonder alcohol

Als er iets gezellig staat op je kersttafel is het wel deze feestelijke kerstpunch! De basis maak je alcoholvrij, onder andere met cranberrysap, kaneel, kruidnagel, steranijs en vers citrusfruit. Vervolgens mix je ‘m met ginger ale voor alcoholvrij of met rum voor een kerstpunch met een kick.

Voorbereiding voor het kerstdiner

De basis van de punch kun je al mixen en afgedekt in de koelkast bewaren tot gebruik. Vlak voordat je aan tafel gaat meng je de basis met rum en/of ginger ale.

Bekijk hier het recept voor de feestelijke kerstpunch.

Gehaktballetjes met cranberrysaus

Deze mini gehaktballetjes met cranberrysaus zijn heel feestelijk om te serveren als hapje tijdens het kerstdiner en combineren heel goed met de kerstpunch. Ze zijn heel makkelijk om te maken en je kunt ze goed voorbereiden. Voor de saus combineerde ik cranberry- en barbecuesaus met tijm en rozemarijn. Heel veel meer heb je niet nodig en het resultaat is zalig.

Voorbereiding voor het kerstdiner

Zowel de gehaktballetjes als de cranberrysaus kun je volledig voorbereiden. Bewaar ze samen in een afgesloten schaal in de koelkast. Warm ze vlak voor het diner op in een pannetje op laag vuur tot de balletjes warm zijn. Daarna prik je ze pas aan de stokjes om te serveren.

Bekijk hier het recept voor de gehaktballetjes met cranberrysaus.

Voor het complete amusehapje maakte ik een mooi bordje op met een paar gehaktballetjes met cranberrysaus, een blini met gerookte zalm en de charcuteriebloem. Een glas met de feestelijke kerstpunch erbij en het kerstdiner is begonnen!

Blini’s met gerookte zalm en de charcuteriebloem

Tijdens het boodschappen doen bij PLUS zag ik dat ze dit jaar ook verse blini’s in het feestassortiment hebben. Die maak ik ook vaak zelf, maar het is even een klusje waar ik niet altijd zin in heb. Dus ik nam de blini’s mee, samen met een pakje van de Flame Roasted zalm en daarmee maakte ik heel snel blini’s met gerookte zalm.

Roer daarvoor 2 el roomkaas los met een snufje peper. Verwarm de blini’s zoals aangegeven op de verpakking en beleg ze met een plakje gerookte zalm. Schep of spuit (met een spuitzak) er een toefje roomkaas op. Garneer met een takje dille en eventueel wat zalmeitjes (die had ik zelf nog in huis, maar die kun je niet bij PLUS kopen).

Voor de charcuteriebloem combineerde ik een plakje lomo duroc met een plakje truffelsalami (maar er is nog veel meer keuze qua bijzondere vleeswaren, dus kies wat je lekker vindt). Leg deze op elkaar en vouw tot een bloem. Leg deze op je amusebordje en garneer met een gemarineerde olijf en een zongedroogde tomaat die je kunt vinden in het tapas assortiment.

Hartige panna cotta met garnalencocktail en avocadomousse

Ik denk dat deze hartige panna cotta misschien wel mijn favoriete nieuwe kerstgerecht van dit jaar is! Doordat de panna cotta zo goed qua smaak combineerde met de garnalen en het weer eens een nieuwe manier van presenteren is van de klassieke garnalencocktail. Ook is het gerecht heel makkelijk te maken, goed voor te bereiden en het ziet er spectaculair uit.

Voorbereiding voor het kerstdiner

De panna cotta en garnalencocktail kun je tot een dag eerder helemaal voorbereiden en afgedekt in de koelkast zetten tot gebruik. Vlak voordat je aan tafel gaat, maak je de avocadomousse (die gaat anders verkleuren) en maak je de borden op.

Bijpassend drankje

Ik schonk hierbij de Baron von Maydell Riesling.

Bekijk hier het recept van de hartige panna cotta met garnalencocktail en avocadomousse.

Entrecote met rode wijnsaus en bijgerechten

Voor mij is entrecote met rode wijnsaus een echte kerstklassieker als hoofdgerecht. De rode wijnsaus is de held van het gerecht en voor deze saus heb ik flink wat versies gemaakt tot ik deze uitvoering kwam waar ik heel gelukkig van werd.

Ik serveer er flink wat bijgerechten bij (vind ik heerlijk met Kerst) zoals aardappelgratintaartjes, geroosterde bieten met balsamico, zoete aardappelpuree, stoofperen en cranberrycompote. Maar daar mag je natuurlijk ook een keuze uit maken als je het iets te veel vindt ;-).

Voorbereiding voor het kerstdiner

Goed nieuws: alles, behalve het vlees, kun je voorbereiden en hoef je alleen nog maar even op te warmen of op kamertemperatuur te laten komen voordat je aan tafel gaat!

Bijpassend drankje

Ik schonk hierbij de Maison Castel Grande Reserve Cabernet Sauvignon.

Bekijk hier het recept voor de entrecote met rode wijnsaus en de bijgerechten.

Chocoladeparfait met witte chocolademousse en butterscotchsaus

Parfait is een luchtige en zachte ijssoort die je zonder ijsmachine kunt maken. Als je het parfaitmengsel in siliconen bakvormpjes schept en zo invriest, geef je gelijk een mooie vorm mee wat de basis wordt van je dessert. Ik maakte de chocoladeparfait met melkchocolade en combineerde deze met witte chocolademousse en butterscotchsaus.

Voorbereiding voor het kerstdiner

De chocoladeparfait kun je al een paar dagen eerder maken en in de vriezer bewaren tot gebruik. De witte chocolademousse kun je al een dag eerder maken en in een spuitzak bewaren in de koelkast tot gebruik. En de butterscotchsaus kun je ook al een paar dagen eerder maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Deze moet je wel weer even verwarmen om ‘m vloeibaar te krijgen. Zorg er wel voor dat je dit eerder doet en ‘m dan eerst laat afkoelen voordat je de saus op het bord schenkt en de parfait erop legt. Anders zal de parfait heel snel smelten.

Nog een leuke tip voor de garnering. Ik maakt ook nog mini truffels met butterscotchchocolade als garnering, de bereidingswijze vind je ook in het recept.

Bijpassend drankje

Ik schonk een glaasje gekoelde Offley rosé port bij het dessert, maar een glas Moscato d’Asti past er ook goed bij.

Bekijk hier het recept voor de chocoladeparfait met witte chocolademousse en butterscotchsaus.

Styling tips

Een klassiek kerstmenu aankleden kan natuurlijk heel ‘klassiek’, maar dat wilden we eens anders doen en daarom zijn we overgestapt naar een basis van zwart servies met bordeaux, terracotta en zalmroze accenten. Aangevuld met echt kerstgroen is de uitstraling heel chique geworden.

Het zwarte servies, de terra cotta bowl van het dessert, het tafellinnen, de servethouders, glaswerk, kaarsen en de stenen kerstboompjes komen bij Casa Shops vandaan. Het matzwarte bestek komt bij Blokker vandaan en de aubergine gekleurde dinerborden zijn van HEMA. De kersttakken kocht ik bij mijn bloemist en die knipte ik in stukken om ze in het midden van de tafel te combineren met de aubergine gekleurde tafellopers. Die ik een keer niet netjes recht neerlegde, maar een beetje in elkaar frommelde om ze tot een echte center piece te maken samen met het kerstgroen.

Dit waren alle recepten en tips van het klassieke kerstmenu! Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren en dat je enorm gaat genieten van alle gerechten en het samen Kerst vieren met de mensen die je liefhebt. Geniet van een bijzondere avond vol heerlijke gerechten en hopelijk ook mooie gesprekken aan tafel. Liefs, Francesca 

Klassiek kerstmenu – bewaar deze op Pinterest

Wil je dit kerstmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.


Recepten: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met PLUS. Lees ook hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)