4.63 van 8 stemmen

Mini flan (of crème caramel) met karamelschotsen

45 minuten
Nagerecht
Feest

Heet het nou flan of crème caramel, dit goddelijke dessert wat je maakt met een custard? Nou, dat ligt er volledig aan in welk land je bent. In Italië en Frankrijk noemen ze het crème caramel en in onder andere Spanje en Mexico noemt men het flan. De basis van …

Heet het nou flan of crème caramel, dit goddelijke dessert wat je maakt met een custard? Nou, dat ligt er volledig aan in welk land je bent. In Italië en Frankrijk noemen ze het crème caramel en in onder andere Spanje en Mexico noemt men het flan. De basis van het recept bestaat uit een custard met melk, eieren en suiker en het wordt gecombineerd met karamelsaus of met dulce de leche. En op de Filipijnen maken ze er een flan cake van. Een gerecht met tig variaties dus, maar met een grote gemeenschappelijke deler. Namelijk dat het onweerstaanbaar lekker is.

Essentieel bij het maken van je mini flan is dat je ze niet te ver door bakt in de oven. De flan mag in het midden nog een beetje wiebelen als je ze uit de oven haalt, want ze worden nog iets steviger tijdens het afkoelen. Een goede flan is zijdezacht en heeft een heerlijke laag karamelsaus over zich heen. Ik combineerde mijn flans met gezouten karamelschotsen om het dessert nog feestelijker te maken.

Ingrediënten

Voor de flan:

 • 200 gr + 75 gr kristalsuiker
 • 2 el water
 • 200 gr slagroom
 • 200 gr volle melk
 • 2 eieren
 • snufje zout
 • 1 tl vanille extract

Voor de gezouten karamelschotsen:

 • 100 gr kristalsuiker
 • 1 el water
 • zeezout flakes

Ook nodig

 • 6 ronde ovenschaaltjes met een diameter van circa 10 cm of 8 ronde ovenschaaltjes met een diameter van circa 8 cm + bakblik met hoge rand waar de ovenschaaltjes in passen

Aan de slag!

 • Verwarm de oven voor op 160 graden (onder- en bovenwarmte). Leg een klein handdoekje of een dubbelgevouwen keukendoek in het bakblik en zet daar de ovenschaaltjes op. Dit zorgt ervoor dat de ovenschaaltjes straks niet alle kanten op zwemmen.
 • Strooi de 200 gram kristalsuiker gelijkmatig in een pan met dikke bodem en voeg de 2 el water toe. Plaats de pan op middelhoog vuur en laat de suiker smelten, roer niet terwijl dit gebeurt. Laat de karamel nu pruttelen (zet eventueel het vuur iets hoger als je geen bubbeltjes ziet) tot deze goudbruin van kleur wordt. Roer nog steeds niet (dat is essentieel), maar draai de pan wel af en toe even rustig rond zodat de karamel kan mengen. Als de karamel goudbruin is, mooi glanst en heerlijk ruikt, schenk je deze rustig en gelijkmatig op de bodem van de ronde ovenschaaltjes. Het is niet erg als de karamel gelijk hard wordt.
 • Meng de 75 gram suiker, slagroom, melk, eieren, zout en vanille extract in een kom. Roer dit rustig door elkaar met een garde tot het goed gemengd is. Je hoeft niet te kloppen. Schenk de custard daarna door een fijnmazige zeef, bijvoorbeeld in een maatbeker met schenktuit. Zo kun je het makkelijk in de schaaltjes schenken.
 • Verdeel de custard gelijkmatig over de ovenschaaltjes. Schenk daarna heet water in het bakblik zodat de ovenschaaltjes tot circa de helft in het water staan.
 • Zet het bakblik voorzichtig in de oven en bak de mini flan voor circa 45 minuten tot de flans net beginnen te garen, maar nog wel een beetje wiebelig zijn.
 • Haal het bakblik uit de oven en zet deze voor 10 minuten op een rek, de flans blijven in het hete water staan waardoor ze nog een beetje door garen. Haal daarna voorzichtig de ovenschaaltjes uit het warme water en laat ze volledig afkoelen. Dek daarna af met vershoudfolie en zet ze minimaal 4 uur in de koelkast, maar een hele nacht is nog beter.
 • Voor de karamelschotsen maak je karamel met 100 gram suiker en 1 el water, zoals beschreven in stap 2. Leg een bakblik klaar met daarop een vel bakpapier en schenk de karamel (let op, deze is gloeiend heet) gelijkmatig over het bakpapier. Verdeel de karamel door het bakblik heen en weer te bewegen, je wilt een mooie, dunne laag hebben. Strooi er wat zeezout flakes over en laat uitharden (duurt niet lang). Tik er daarna op met het heft van een mes zodat de karamel breekt en je karamelschotsen krijgt.
 • Voordat je de mini flan gaat storten op een bordje pak je eerst een scherp mes. Houd het lemmet even onder een kokendhete kraan en droog daarna af. Snijd de randjes van de flan rondom los en leg dan een bordje over het ovenschaaltje heen. Draai in één beweging om en laat de flan rustig loskomen, tik eventueel een paar keer op de bodem van het schaaltje om het storten een beetje te helpen. Zowel de flan als de karamelsaus komen zo helemaal los. Steek een paar karamelschotsen in de flan en serveer.

Notities

 • Met dit recept maak je een nagerecht voor 6 - 8 personen, afhankelijk van hoe groot je bakjes zijn.
 • Omdat ik de kom op de keukenweegschaal zet voordat ik alle ingrediënten toevoeg zijn deze in grammen en niet in milliliters opgenomen.
 • Er kan wat harde karamel achterblijven in het ovenschaaltje. Dit haal je er heel makkelijk uit door wat kokendheet water in het schaaltje te schenken, de karamel zal daardoor helemaal oplossen. Dit werkt trouwens ook goed met de pan waar je je karamel in hebt gemaakt. Mijn advies is om de pan direct na het uitschenken van de karamel vol te laten lopen met heet water, dan is de pan heel snel weer schoon.
 • Bereiding: 15 minuten + Oven: 30 minuten
Klopt helemaal dat je bij mij minder en verschillende maten van de bakjes ziet. Dat komt omdat ik wat testjes aan het doen was terwijl ik deze foto’s maakte.

Recept: Francesca (geïnspireerd op dit recept van The 350 Degree Oven), Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer