Kruidnoottruffels met gezouten karamel

Zelf kruidnoottruffels maken is echt kinderlijk eenvoudig. Sterker nog, ik zou het de kinderen (mits groot genoeg) ook gewoon lekker zelf laten doen omdat het zo leuk is! Ik vond het daarom tijd worden voor een recept op mijn blog, zeker nu Sint net is gearriveerd in ons land. Maar …

Zelf kruidnoottruffels maken is echt kinderlijk eenvoudig. Sterker nog, ik zou het de kinderen (mits groot genoeg) ook gewoon lekker zelf laten doen omdat het zo leuk is! Ik vond het daarom tijd worden voor een recept op mijn blog, zeker nu Sint net is gearriveerd in ons land. Maar ik zocht wel naar een Francesca-twist in het recept… en die vond ik direct toen ik een gezouten karamel kruidnoot in mijn mond stopte. Tadaaa, dat moest de vulling worden! En dat is me toch een partij lekker. Lekker genieten dus van deze kruidnoottruffels met gezouten karamel :-).

Nog een tip voordat je begint: Met dit basisrecept kun je echt alle soorten kruidnoten maken. Qua vulling ga je voor gewone kruidnoten of kruidnoten met een smaakje. En voor de topping kun je kiezen uit wit, melk, puur of een chocolade met een smaakje. Zo dacht ik er eerst aan om de kruidnoottruffels met gewone kruidnoten te maken en ze daarna te dippen in gesmolten gezouten karamel chocolade.

Een aantal smaken die me ook lekker lijken zijn

  • Vulling van cappuccino kruidnoten, gedipt in witte chocolade en gegarneerd met een snufje cacaopoeder.
  • Vulling van karamel kruidnoten, gedipt in melk chocolade en gegarneerd met karamel swirls.
  • Vulling van chocolade kruidnoten, gedipt in pure chocolade met sinaasappel en gegarneerd met fijngehakte sinassnippers.
  • Vulling van kokos kruidnoten, gedipt in pure chocolade en gegarneerd met geraspte kokos.
  • Vulling van felgekleurde feest kruidnoten, gedipt in melk chocolade en gegarneerd met confetti sprinkles.

En zo kan ik nog wel even doorgaan… bijna alles kan, gewoon lekker combineren!

Wat je nodig hebt voor circa 14 kruidnoottruffels

  • 200 gr gezouten karamel kruidnoten (bijvoorbeeld Van Delft Pepernotenfabriek)
  • 100 gr roomkaas, op kamertemperatuur (bijvoorbeeld Philadelphia)
  • 300 gr melkchocolade, in kleine stukjes gehakt
  • optioneel: 14 leuke Sinterklaas prikkertjes (deze kocht ik bij Blokker)
  • topping: chocoladesprinkles (bijvoorbeeld Chocofantasie van Dr. Oetker)

Wat je gaat doen

Bereiding 30 minuten + Koelen: 1 uur

  1. Maal de kruidnoten helemaal fijn in de keukenmachine.
  2. Roer de roomkaas goed los in een kom en roer daarna de fijngemalen kruidnoten erdoor.
  3. Zet een bord met een velletje bakpapier klaar en een bakje met water. Maak 14 balletjes van het mengsel met licht vochtige vingers en leg die op het bakpapier.
  4. Zet het bord 1 uur in de vriezer zodat de kruidnoottruffels kunnen opstijven.
  5. Smelt de melkchocolade au bain-marie en schenk daarna over in een smal kopje waarin je makkelijk een truffel kunt dopen.
  6. Steek in de tussentijd vast in iedere truffel een gezellig stokje en zet een bakje met de chocoladesprinkles klaar. Dip vervolgens iedere truffel volledig in de chocolade, haal weer omhoog en laat iets uitlekken. Zet de truffel weer op het bakpapier en garneer direct met de sprinkles. Dit moet je doen als de chocolade nog gesmolten is zodat ze vast gaan zitten. Anders heeft het geen zin meer ;-). Herhaal dit met alle truffels. Bij de laatste 2 truffels is je chocolade bijna op, maar die kun je er dan overheen schenken in plaats van dippen, zo maak je alles op.

Tip: Geen leuke stokjes = geen probleem. Leg de truffel dan op een vork en dip deze zo in de chocolade.

  1. Laat de chocolade uitharden op kamertemperatuur en daarna kun je gelijk aanvallen! Bewaren kan gewoon in de koelkast, maar laat ze wel weer even op kamertemperatuur komen voordat je gaat eten. Ik zou het trouwens knap vinden als jij ze wél lang kunt bewaren ;-).

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)