Citroen tiramisu

Er stond al tijden een citroen tiramisu op mijn kookwenslijstje. Een aantal weken geleden kon ik mijn behoefte bevredigen, aangezien er een Italiaanse lunch op het programma stond. Ik wilde een frisse tiramisu maken en mijn oog viel op dit recept uit Lidia’s Italy waar ik vervolgens mijn eigen versie van heb gemaakt. Met ‘amaretti morbide’, oftewel zachte amarettikoekjes en een topping van geroosterde pistache. Waarmee ik de explosie van zoet en zuur meer in balans bracht. Het resultaat: een van de meest zalige toetjes die ik ooit zelf heb gemaakt. Hier gaan jullie blij van worden!

Wat je nodig hebt voor 4-6 personen

– 25gr ongezouten pistachenoten
– 5 eieren
– 150gr suiker
– 240ml limoncello likeur
– 4 (biologische) citroenen
– 120ml water
– 500gr mascarpone
– 1 zak, 250gr amaretti morbide (die koop je hier), eventueel te vervangen door circa 30 lange vingers

citroen-tiramisu-1

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 45 minuten / Wachttijd: 1 tot 4 uur

Zet een platte schaal klaar van circa 25×15 cm. Rooster de pistachenoten in een pan zonder vet totdat ze gaan geuren en een lichte kleur krijgen. Zet daarna het vuur uit, schep ze over in een bakje en laat afkoelen.

Splits de eieren. Het eigeel gaat in een kom die je kunt gebruiken om au bain-marie te verwarmen. De eiwitten gaan in een grote kom waarin je straks kunt mixen.

Zet een pan op het vuur en breng het water aan de kook. De kom met het eigeel gaat hier straks op, maar let daarbij dat de kom het water niet raakt (vooraf even passen en meten). Voeg 50gr suiker en 120ml limoncello toe aan het eigeel en klop regelmatig met een garde terwijl het water op medium vuur borrelt. Het mengsel zal nu gaan indikken. Zodra het een stroperige structuur krijgt (let op dat het geen vla wordt) zet je het vuur uit. Haal de kom van de pan af en laat volledig afkoelen.

Rasp 3 citroenen en zet de rasp apart. Pers alle citroenen uit. Meng het citroensap met 120ml limoncello, 120ml water en 50gr suiker in een steelpannetje. Breng aan de kook terwijl je roert en laat 5 minuten zacht pruttelen totdat de suiker helemaal is opgelost. Zet het vuur uit, schenk de siroop in een kom en laat afkoelen.

Op naar de volgende kom (had ik al gezegd dat je hiervoor veel kommen nodig hebt?) waarin je de mascarpone mengt met het citroenrasp. Roer rustig met een spatel totdat je een romig mengsel krijgt. In de laatste kom klop je de eiwitten met 50gr suiker en een handmixer totdat je eiwit stevig is met pieken die niet meer omvallen. Als je de kom op z’n kop kunt houden zonder dat de inhoud eruit valt, zit je helemaal goed.

Nu heb je een kom met afgekoelde citroen ‘zabaglione’, een kom met citroensiroop, kom met mascarpone, kom met stijve eiwitten, zachte amarettikoekjes en een bakje geroosterde pistachenoten. Het is tijd om de tiramisu op te bouwen.

Schep ongeveer 1/3 van de citroen ‘zabaglione’ in de mascarpone met een spatel. Als dit gemengd is, gaat de volgende 1/3 erin en dit herhaal je met het laatste deel. Hierna kun je rustig de stijve eiwitten erdoor mengen.

Haal daarna 1 voor 1 de amarettikoekjes door de siroop heen en bekleed daarna je platte schaal met de helft van de koekjes. Voor deze tiramisu gebruik ik trouwens minder amarettikoekjes dan dat ik lange vingers zou gebruiken, omdat de amarettikoekjes qua smaak veel heftiger zijn. Schep de helft van je citroen-mascarponemengsel over de amarettikoekjes en strijk glad. Haal daarna de rest van de koekjes 1 voor 1 door de siroop en leg die in het citroen-mascarponemengsel. Daarna schep je de andere helft erover. Strijk wederom glad. Hak de pistachenoten grof en bestrooi je tiramisu hiermee.

Tadaa, je overheerlijke citroen tiramisu is nu klaar en je hoeft maar 4 kommen en een paar steelpannen en bakjes af te wassen! Wel moet de tiramisu nog flink opstijven. Dek af met vershoudfolie en zet minstens 4 uur in de koelkast of 1 uur in de vriezer. Haal ‘m ongeveer 15 minuten voor serveren uit de koelkast zodat deze weer op temperatuur kan komen. Serveer per portie op een bordje en maak deze niet te groot. Want deze tiramisu is door al zijn zaligheid wel wat machtig. Als je gasten nog een stukje willen, is er meer dan genoeg.

citroen-tiramisu-3

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Citroen tiramisu”

  1. Enbedankt hè. …. hadden gasten die bijvoorbaat niet teveel van mijn kip parmigiana met eigengemaakte tagliatelle wilden eten, want toen ze binnenkwamen stond ik de tiramisu op te bouwen. . Bak toetje ging dus finaal op!

  2. De tiramisu staat nu in de koelkast, ben erg benieuwd! Ik hou alleen een citroen over…… in het recept staat 4 citroenen maar ik heb er maar 3 gebruikt. Waar ging er iets mis? 😉

      1. Inderdaad! Niet goed gelezen. De smaak was heerlijk maar vond hem persoonlijk wat te dun. Was niet het mooie puntje van de foto. Maar nogmaals de smaak was over heerlijk!

  3. Hoi Francesca,

    Ik heb dit recept met veel plezier gemaakt.
    Alleen mijn zoon van 16 jaar is in de nacht heel erg ziek geworden.
    Hij moest overgeven…….ik ben bang dat het aan de rauwe eieren kan liggen.
    Heb jij hier ervaring mee?
    Durf de Tiramisu nu niet meer te eten.

    1. Oh jee, overgeven is niet best. Dat kan inderdaad aan de eieren hebben gelegen. Waar heb je je eieren gekocht en hoe vers waren ze? Daar zou ik mee beginnen om uit te zoeken. Hij kan ook allergisch ergens voor zijn of het komt door iets anders (buikgriep heerst ook weer). Is altijd lastig om een vinger op te leggen. En als er andere mensen ook van hebben gegeten, hebben die nergens last van gehad?

      Ik eet mijn hele leven al rauwe (verse) eieren en heb er nog nooit last van gehad, maar het kan altijd een keer gebeuren. Als je het niet meer durft te eten, moet je het zeker niet doen.

      Voelt je zoon zich nu wel weer goed? Ik hoop het wel 🙂

  4. Afgelopen vrijdag gemaakt toen mijn schoonmoeder hier at en heerlijk van genoten. Wel nog een halve schaal over… zou die vanavond nog lekker zijn? Kan ik er een vriendin ook nog blij mee maken 🙂

  5. Hoi Francesca! Ziet er heerlijk uit. Ik ga ‘m maken voor kerstavond en vroeg me af of het ook lekker zou zijn om biscotti te gebruiken. Wat denk jij?

  6. Hoi Francesca,

    De tiramusu staat nu in de koelkast. Alle onderdelen smaakten apart goddelijk dus ben benieuwd naar het eindresultaat!
    Ik hou alleen mega veel siroop over. Wat kan ik daar nog mee?

    Groetjes

  7. Voor oudejaar dit recept aan het uitproberen. Zabaglione goed gelukt,toch geeft het een korreliger structuur aan de mascarpone als die 2 samengevoegd zijn.smaak wel lekker,heb beetje siroop bijgemaakt daar de koekjes toch wat meer vocht opzogen dan verwacht.pretigeindejaar!

  8. Met de kerst 2014 had ik de originele tiramisu gemaakt, voor het eerst. Niet wetende dat ik de lange vingers niet moest laten soppen in de amaretto likeur… We zaten dus met zijn allen nogal gekke bekken te trekken bij de eerste hap. Afgelopen kerst heb ik een herkansing gemaakt met deze heerlijke citroen tiramisu en de hele bak ging op! Zelfs mijn moeder die niet zo van zoete nagerechten houdt heeft 2 of zelfs 3 keer opgeschept.

  9. Hehe, heb twee dagen staan te koken voor de familie.

    De citroen tiramisu, ontzettend lekker!
    De ragu bolognese, ranzig lekker!

    En nog wat bijgerechten zoals polenta en caponata.
    Het was gewoon een tussendoor feestje omdat de recepten, jouw recepten mij zo aantrokken.
    Dankjewel Fransesca, toprecepten!

  10. 175 gr koekjes gebruikt. Voor de stevigheid iets te weinig. De smaak was verrukkelijk. Is dat het ook met lange vingers? Heb wel een stuk langer dan 45 min in de keuken gestaan 😀

  11. Ziet er heerlijk uit! Zou je de amaretti morbide ook door bitterkoekjes of andere in de supermarkt te kopen koekjes kunnen vervangen?

  12. De smaak was prima. Na een nacht in de koelkast was de structuur slap en zelfs waterig onderin. Wat heb ik fout gedaan? Hoe stroperig moet de zabaglione worden, en hoe lang moeten de koekjes in de siroop (die ook behoorlijk vloeibaar bleef)?