Citroen tiramisu

Er stond al tijden een citroen tiramisu op mijn kookwenslijstje. Een aantal weken geleden kon ik mijn behoefte bevredigen, aangezien er een Italiaanse lunch op het programma stond. Ik wilde een frisse tiramisu maken en mijn oog viel op dit recept uit Lidia’s Italy waar ik vervolgens mijn eigen versie …

Er stond al tijden een citroen tiramisu op mijn kookwenslijstje. Een aantal weken geleden kon ik mijn behoefte bevredigen, aangezien er een Italiaanse lunch op het programma stond. Ik wilde een frisse tiramisu maken en mijn oog viel op dit recept uit Lidia’s Italy waar ik vervolgens mijn eigen versie van heb gemaakt. Met ‘amaretti morbide’, oftewel zachte amarettikoekjes en een topping van geroosterde pistache. Waarmee ik de explosie van zoet en zuur meer in balans bracht. Het resultaat: een van de meest zalige toetjes die ik ooit zelf heb gemaakt. Hier gaan jullie blij van worden!

Wat je nodig hebt voor 4-6 personen

– 25gr ongezouten pistachenoten
– 5 eieren
– 150gr suiker
– 240ml limoncello likeur
– 4 (biologische) citroenen
– 120ml water
– 500gr mascarpone
– 1 zak, 250gr amaretti morbide (die koop je hier), eventueel te vervangen door circa 30 lange vingers

citroen-tiramisu-1

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 45 minuten / Wachttijd: 1 tot 4 uur

Zet een platte schaal klaar van circa 25×15 cm. Rooster de pistachenoten in een pan zonder vet totdat ze gaan geuren en een lichte kleur krijgen. Zet daarna het vuur uit, schep ze over in een bakje en laat afkoelen.

Splits de eieren. Het eigeel gaat in een kom die je kunt gebruiken om au bain-marie te verwarmen. De eiwitten gaan in een grote kom waarin je straks kunt mixen.

Zet een pan op het vuur en breng het water aan de kook. De kom met het eigeel gaat hier straks op, maar let daarbij dat de kom het water niet raakt (vooraf even passen en meten). Voeg 50gr suiker en 120ml limoncello toe aan het eigeel en klop regelmatig met een garde terwijl het water op medium vuur borrelt. Het mengsel zal nu gaan indikken. Zodra het een stroperige structuur krijgt (let op dat het geen vla wordt) zet je het vuur uit. Haal de kom van de pan af en laat volledig afkoelen.

Rasp 3 citroenen en zet de rasp apart. Pers alle citroenen uit. Meng het citroensap met 120ml limoncello, 120ml water en 50gr suiker in een steelpannetje. Breng aan de kook terwijl je roert en laat 5 minuten zacht pruttelen totdat de suiker helemaal is opgelost. Zet het vuur uit, schenk de siroop in een kom en laat afkoelen.

Op naar de volgende kom (had ik al gezegd dat je hiervoor veel kommen nodig hebt?) waarin je de mascarpone mengt met het citroenrasp. Roer rustig met een spatel totdat je een romig mengsel krijgt. In de laatste kom klop je de eiwitten met 50gr suiker en een handmixer totdat je eiwit stevig is met pieken die niet meer omvallen. Als je de kom op z’n kop kunt houden zonder dat de inhoud eruit valt, zit je helemaal goed.

Nu heb je een kom met afgekoelde citroen ‘zabaglione’, een kom met citroensiroop, kom met mascarpone, kom met stijve eiwitten, zachte amarettikoekjes en een bakje geroosterde pistachenoten. Het is tijd om de tiramisu op te bouwen.

Schep ongeveer 1/3 van de citroen ‘zabaglione’ in de mascarpone met een spatel. Als dit gemengd is, gaat de volgende 1/3 erin en dit herhaal je met het laatste deel. Hierna kun je rustig de stijve eiwitten erdoor mengen.

Haal daarna 1 voor 1 de amarettikoekjes door de siroop heen en bekleed daarna je platte schaal met de helft van de koekjes. Voor deze tiramisu gebruik ik trouwens minder amarettikoekjes dan dat ik lange vingers zou gebruiken, omdat de amarettikoekjes qua smaak veel heftiger zijn. Schep de helft van je citroen-mascarponemengsel over de amarettikoekjes en strijk glad. Haal daarna de rest van de koekjes 1 voor 1 door de siroop en leg die in het citroen-mascarponemengsel. Daarna schep je de andere helft erover. Strijk wederom glad. Hak de pistachenoten grof en bestrooi je tiramisu hiermee.

Tadaa, je overheerlijke citroen tiramisu is nu klaar en je hoeft maar 4 kommen en een paar steelpannen en bakjes af te wassen! Wel moet de tiramisu nog flink opstijven. Dek af met vershoudfolie en zet minstens 4 uur in de koelkast of 1 uur in de vriezer. Haal ‘m ongeveer 15 minuten voor serveren uit de koelkast zodat deze weer op temperatuur kan komen. Serveer per portie op een bordje en maak deze niet te groot. Want deze tiramisu is door al zijn zaligheid wel wat machtig. Als je gasten nog een stukje willen, is er meer dan genoeg.

citroen-tiramisu-3

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Deze zalige citroen tiramisu is extra lekker door de toevoeging van limoncello, zachte amarettikoekjes en geroosterde pistache. Bekijk hier het recept.

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer