Citroenpudding

Zondag is bij ons thuis de comfort food dag van de week. Dan wordt er niet gekeken gekeken naar calorieën, vet, koolhydraten, suikers en wat nog meer. Dan wordt er gewoon heel lekker gegeten. Bij voorkeur op de bank, met joggingbroek aan en een toffe serie om naar te kijken. Ja, je mag ons dan lui noemen. Dat doen we namelijk zelf ook. Gisteren was ook zo’n dag. Ik bakte kip met aardappelen en als toetje maakte ik deze warme citroenpudding. Ik vond het recept in een oude editie van Elle Eten en was gelijk verliefd. Kon niet wachten om mijn lepel in die grote schaal pudding te steken en er een hap uit te nemen. Ik hoopte op een net gare bovenkant en een heerlijk smeuïge citroenige onderkant. Jawel, hartstikke gelukt. Ik heb twee keer opgeschept en wilde nog een keer, dan weet je wel genoeg.

Wat je nodig hebt

– 2 (biologische) citroenen
– 50gr zachte boter
– 200gr fijne suiker
– 3 grote eieren
– 50gr bloem
– 250gr melk
– poedersuiker om te serveren

ook nodig: ovenschaal en braadslede waar de schaal in past.

Citroenpudding2

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in en zet deze in de braadslede. Zet alvast een volle waterkoker aan om te laten koken.

Rasp de schil van beide citroenen en pers ze daarna uit. Doe de boter, suiker en citroenrasp in de keukenmachine en laat draaien totdat het mengsel bleek van kleur is. In de tussentijd scheid je de eieren. Het eiwit gaat in een vetvrije kom voor later.

Voeg de 3 eidooiers, citroensap, bloem en melk toe aan het boter-suikermengsel en laat nog even draaien. Wees niet bang als het er een beetje geschift uit ziet, dat is in dit geval niet erg.

Klop de eiwitten stijf in de kom en schep daarna rustig met een spatel door het mengsel. Giet het mengsel in de ovenschaal en schenk daarna het warme water in de braadslede totdat de ovenschaal voor de helft in het warme water staat. Zet daarna de braadslede voorzichtig in de oven.

Bak de pudding in 35-40 minuten totdat de bovenkant goudbruin en gaar is, maar de binnenkant nog steeds de smeuïgheid van een pudding heeft. Bestrooi de ovenschaal met poedersuiker en serveer direct.

Desserts waar citroen een hoofd- of bijrol in speelt? Daarvan zijn er genoeg te vinden hier op de blog. Het is duidelijk, we houden van citroen!

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Citroenpudding”

  1. Zou rijstmeel een geschikte vervanger zijn voor de gewone bloem. Die mag ik helaas niet hebben van ome dok 😉 en dit recept ziet er te lekker uit om niet een alternatief te bedenken. Rijstbloem eb ik altijd wel in huis. Hoewel ik niet weet of mijn huidige combi groot genoeg is.

    Aan de andere kant…. eenpersoons bakjes maken en die in een ovenschaal met water zetten, kan natuurlijk ook!

    1. Hi Annick, ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit met rijstmeel bak. Maar ik denk dat het wel kan, omdat je maar een kleine hoeveelheid bloem nodig hebt. In het ergste geval wordt het nog wat smeuïger en daar is niets mis mee 😉 En inderdaad, kleinere bakjes kunnen ook!

      1. Dan ga ik het gewoon een keer proberen en als ik er aan denk, laat ik dan nog even weten hoe het gelukt is. Denk dat bij zoiets zoets amandelmeel oid ook wel goed zou kunnen, maar dat heb ik niet in huis.

  2. zo lekker ,
    mama en ik hebben het al vaak gemaakt .
    het is leuk om te doen en niet super moeilijk .
    citroen en pudding is allebei lekker en samen is het nog lekkerder . !!!!!
    PS : goed recept .

    1. Hmmm, ik heb dat zelf nog niet eerder gedaan. Mijn gevoel zegt dat ik ‘m dan in de voorbereiding vast in de oven zou doen en na het afkoelen bewaren in de koelkast. Vlak voor het serveren dan nog even opwarmen in de oven op 100 graden.