Dahl met pompoen

De eerste keer dat ik deze dahl thuis maakte, heb ik een half uur gediscussieerd met mijn Mr. omdat hij vond dat dit geen dahl was. Toen wist ik nog niet dat de Surinaamse dahl anders is als mijn versie, die geïnspireerd is op de Indiase keuken. Half mopperend stak …

De eerste keer dat ik deze dahl thuis maakte, heb ik een half uur gediscussieerd met mijn Mr. omdat hij vond dat dit geen dahl was. Toen wist ik nog niet dat de Surinaamse dahl anders is als mijn versie, die geïnspireerd is op de Indiase keuken. Half mopperend stak hij zijn lepel in het kommetje en gaf na een paar happen wel toe dat deze ook heel lekker was. “Maar niet zo lekker als mijn moeders dahl”, jullie begrijpen dus wel dat ik haar recept nog ga ontfutselen.

Tot die tijd heb ik voor jullie het heerlijke (ja echt, niet luisteren naar die Surinaamse mopperdoos van me) recept van deze dahl met pompoen uitgewerkt. Normaal zit er vaak spinazie doorheen, maar ik wilde een herfstig tintje aan het gerecht geven en dat werd pompoen.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

 • 1 ui, grofgehakt
 • 3 teentjes knoflook, grofgehakt
 • 6 cm gember, geschild en grofgehakt
 • 1 Spaanse of rawit peper, gebruik ½ groene paprika voor een minder pittig gerecht, grofgehakt
 • zonnebloemolie
 • 400 gr pompoen, in blokjes
 • 1 el garam masala
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl komijn
 • 1 tl gemalen korianderzaad
 • zeezout
 • 1 blik (400 gr) tomatenblokjes
 • 1 l warm water
 • 500 gr rode splitlinzen
 • zwarte peper
 • sap van ½ citroen
 • handje koriander, grofgehakt
 • serveer erbij: dikke yoghurt en naan of (zilvervlies)ri

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 40 minuten

1. Maal de ui, knoflook, gember en peper helemaal fijn in een hakmolentje of met de hand.

2. Verhit een hapjespan en fruit het uienmengsel 5 minuten in 2 el olie op middelhoog vuur terwijl je geregeld roert.

3. Voeg de pompoen, garam masala, kurkuma, komijn, korianderzaad en snuf zout toe en bak nog een paar minuten. Voeg eventueel een klein scheutje water toe als het te droog wordt.

4. Schenk het blik tomatenblokjes en warme water erbij en roer de splitlinzen erdoor. Afhankelijk van het type linzen laat je het 20 – 30 min op laag vuur pruttelen met de deksel half op de pan. Roer geregeld en schenk water bij indien nodig, want het mag niet droog koken en moet smeuïg blijven. De splitlinzen vallen trouwens vanzelf uit elkaar.

5. Proef en breng op smaak met zwarte peper, zout en citroensap en garneer met koriander.

6. Serveer met dikke yoghurt en naan of zilvervlies- of basmati rijst.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)