4.50 van 4 stemmen

Stamppot met pompoen, snijbiet en linzen

30 min
Hoofdgerecht
Vegan

Vandaag heb ik voor jullie een heerlijke stamppot met pompoen, snijbiet en linzen gemaakt, die ook nog eens volledig plantaardig is. Bomvol smaak door de toevoeging van gerookt paprikapoeder, rozemarijn en ingekookte appelciderazijn. Wij hebben echt enorm gesmuld van deze stamppot, de smaak is heel romig en intens. De snijbiet …

Vandaag heb ik voor jullie een heerlijke stamppot met pompoen, snijbiet en linzen gemaakt, die ook nog eens volledig plantaardig is. Bomvol smaak door de toevoeging van gerookt paprikapoeder, rozemarijn en ingekookte appelciderazijn.

Wij hebben echt enorm gesmuld van deze stamppot, de smaak is heel romig en intens. De snijbiet voegt een lekkere bite toe als je ‘m niet te lang door bakt. Mocht je nou geen snijbiet kunnen vinden, kies dan voor spinazie of paksoi. Enjoy!

Ingrediënten

  • 1,2 kg kruimige aardappels, geschild en gehalveerd
  • zout
  • 100 ml plantaardige melk
  • 10 gr plantaardige boter
  • 2 rode uien, in dunne halve ringen
  • bakolijfolie
  • 400 gr pompoen, in kleine blokjes
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 100 - 150 ml appelciderazijn, zie de notities
  • 300 gr snijbiet, in stukjes (te vervangen door bladspinazie of paksoi)
  • 400 gr linzen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • zwarte peper
  • serveer erbij: geroosterde cashewnoten
  • Kook de aardappels in circa 20 minuten gaar in een bodempje gezouten water met de deksel iets schuin op de pan. Giet daarna af. Verwarm de melk en boter, voeg toe aan de aardappels en stamp daarna fijn tot een puree.
  • Verhit ondertussen een hapjespan en fruit de uien een paar minuten in 2 eetlepels bakolijfolie met een snuf zout. Voeg de pompoen toe samen met het gerookte paprikapoeder en de rozemarijn en bak nog een paar minuten.
  • Schenk de appelciderazijn in de pan tot de bodem van de pan bedekt is met een laagje en laat op middellaag vuur pruttelen. De pompoen gaart hierin en de saus kookt vanzelf in.
  • Roer na het inkoken de snijbiet erdoor en bak een paar minuten mee. Roer op het laatst de linzen erdoor en bak nog een paar minuten. Proef en breng naar wens verder op smaak met zout en peper. Het mag goed op smaak zijn, omdat er aan de aardappelpuree verder niets is toegevoegd.
  • Schep daarna 4 eetlepels van het groente-linzenmengsel uit de pan en dek af. De rest roer je door de aardappelpuree heen om de stamppot maken. Proef en breng eventueel extra op smaak.
  • Verdeel de stamppot over 4 borden, garneer met het bewaarde groente-linzenmengsel en de geroosterde cashewnoten en serveer.

Notities

  • Dit recept is voor 4 personen als hoofdgerecht.
  • De allerlekkerste appelciderazijn vind je hier.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)