De allerlekkerste oliebollen

Nou heb ik aardig wat oliebollen in mijn leven gegeten. Vorig jaar heb ik zelfs nog een verdienstelijke poging gewaagd tot het bakken van chocolade oliebollen met een vleugje sinaasappel. Daarna ontdekte ik de allerlekkerste oliebollen van Nederland. Naar recept van Eetschrijver (a.k.a. Gerrit Jan Groothedde) en lieve mensen, die zijn echt verrukkelijk. Ik was wat sceptisch toen ik begon (door de bellen), totdat ik een eerste hap nam van de beruchte bol die zo bejubeld wordt online. Mensenlief, wat een feest. Heerlijk luchtig met een krokante buitenkant en precies de juiste balans tussen kaneel, citroen, rozijnen en krenten. Ook al heb ik met die verhoudingen zelf nog wat lopen rommelen. Ik zal eerlijk bekennen dat ik de laatste ochtend van dat jaar voor 10.00 uur al zeker 4 oliebollen achter de kiezen had zetten en daar heb ik tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad. Genoeg lofzangen, tijd voor het recept.

Wat je nodig hebt voor een flinke schaal vol

– 200gr rozijnen
– 100gr krenten
– 50gr boter
– 50ml melk
– 80gr bakkersgist (eventueel te vervangen door droge gist, deel dan door 3)
– 1kg patentbloem
– 15gr zout
– 30gr suiker
– 2 eieren
– 0,75 liter koolzuurhoudend bronwater (waarom je bollen met bellen wilt, lees je hier)
– geraspte schil van 1 citroen
– 5gr kaneel
– optioneel: 100gr sukade (deze heb ik eruit gelaten)
– 150gr zure appel (bv. goudreinet of Granny Smith), in kleine blokjes
– 4 liter zonnebloemolie

de-allerlekkerste-oliebollen-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 60 minuten / Wachttijd: 60 minuten

Laat de rozijnen en krenten 15 minuten weken in lauw water. Daarna uitlekken en goed droog deppen op een theedoek. Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Verhit in een ander pannetje de melk tot lauw en los daar de gist in op. Meng de bloem met het zout en suiker in een grote kom en roer daar de eieren doorheen met een garde. Daarna roer je beetje bij beetje het bronwater erdoor met dezelfde garde. Blijf mengen totdat alle klontjes verdwenen zijn. Daarna voeg je de melk met gist, gesmolten boter, citroenrasp en kaneel toe. Meng goed en op het laatst roer je circa 3 minuten met een pollepel de krenten, rozijnen, sukade (optioneel) en stukjes appel erdoor.

Dek de kom af met een licht vochtige theedoek en laat het 60 minuten rijzen op een warme plaats. Laat op het laatst de zonnebloemolie op temperatuur komen in een frituurpan of grote wok. Controleer de temperatuur met een frituurthermometer. De ideale temperatuur is 180 graden.

Sla het beslag nog 3 minuten door met een houten lepel. Gebruik een ijsknijper of twee eetlepels om mooie bollen te maken die. Houd deze eerst even in de hete olie zodat het beslag goed loslaat. Bak 3 oliebollen tegelijk in de olie. Laat ze 3 minuten aan een kant bakken en wip ze daarna om met een vork. De andere kant bak je ook nog 3 minuten. Schep met een schuimspaan uit de pan en leg in een vergiet die je met keukenpapier hebt bekleed. Zo ga je door totdat alle oliebollen zijn gebakken. Zet in de tussentijd even 2 raampjes open zodat de baklucht in huis enigszins binnen de perken wordt gehouden. Maar niet teveel over zeuren, want het is maar 1 keer per jaar Oud & Nieuw.

Nog 2 essentiële tips: oliebollen warm je niet op in de magnetron! Dan transformeren ze in kleffe ballen en had je je de moeite van het oliebollen bakken kunnen besparen. Piep ze op in een oven die op 100 graden staat. Zet de schaal 15-20 minuten in de oven en ze komen er heerlijk uit. De poedersuiker strooi je er pas op het laatst over.

Wat doe je met de overgebleven oliebollen in het nieuwe jaar? Daar heeft Eetschrijver nog een goede tip voor.

Leven na de oliebollen

Voordat jullie straks allemaal weer punten en calorieën gaan tellen in januari in het kader van ‘goede voornemens’. Koop gewoon het Antidieetboek van Gerrit Jan. Het is qua aanschaf goedkoper dan shakes en pilletjes en geeft je een goed inzicht in je lijf en wat je erin stopt. Door je eigen leefregels op te stellen kun je echt structureel afvallen. Dat deed hij zelf ook, maar liefst 35 kilo. En die zitten er nog steeds niet aan. Zelfs niet na schalen vol van zijn heerlijke oliebollen.

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “De allerlekkerste oliebollen”

  1. Mag ik weten waarom je het deeg nogmaals doorslaat nadat het een uur heeft gerezen? Dan sla je alle lucht er toch weer uit? En direct daarna moet je gaan bakken.
    Heb vandaag oliebollen gebakken met een mix uit de winkel. Heb ik spijt van… Volgende keer (moet daar wel een jaar op wachten want ik heb nu écht genoeg van oliebollenbakken!) ga ik echt dit recept uitproberen. Klinkt namelijk véél lekkerder!

  2. Klinkt goed! Ga ze zeker een keer proberen.
    Een tip die ik ooit van iemand kreeg: zet tijdens het bakken een pannetje azijn op een laag vuurtje en laat dit ook na het bakken nog een tijdje staan. (af en toe bijvullen als het is verdampt) Helpt echt tegen de baklucht!
    Ook een bakje baking soda neerzetten helpt, achteraf, tegen nare luchtjes, paar druppels lavendel olie o.i.d erin en het ruikt weer fris.

  3. Alle lof is helemaal waar, de laatste jaarwisseling voor het eerst zelf oliebollen gebakken volgens het recept van de eetschrijver. Ze waren heerlijk vond iedereen hier thuis.

  4. Even de info gelezen over waarom je koolzuurhoudend water moet gebruiken. Omdat het reageert met het deeg en het dus beter rijst. Maar eigenlijk reageert alleen bakpoeder op een zuur? En oliebollen is een gistdeeg? En gisten houden van suikers, die niet in koolzuurhoudend water zitten. Dus het waarom van koolzuurhoudend water is me nog niet helder?

    1. Hi Imre, het wordt ook elastisch. Heb je de ijslepel eerst goed in de hete olie gehouden? Dan laat het namelijk los. Je kunt het ook met 2 lepels doen (die je eerst ook in de olie houdt).

  5. Gister recept gemaakt prima gelukt alleen staat er 50ml melk dat zou op zijn minst 500ml moeten zijn, maar de oliebollen waren erg lekker .

    1. Hi Glenn, goed om te lezen dat ze zo goed hebben gesmaakt! Maar het moet echt 50 ml zijn, ik heb het net nog eens even nagekeken. Het is alleen bedoeld om het gist op te lossen en daarnaast gebruik je nog 750 ml bronwater.

  6. Heb dit recept geprobeerd met oud en nieuw en inderdaad de lekkerste oliebollen ooit gegeten, zelfs mijn eega, die nooit oliebollen eet en ze nooit lekker heeft gevonden, heeft zitten smullen van deze bollen. Een aanrader!!!!!

  7. Ik heb de overheerlijke oliebollen vorig jaar gemaakt
    Ze waren echt fantastisch
    Ik heb het bronwater vervangen door bier
    Omdat ik perongelijk bronwater met een smaakje had
    Maar zelfs een chefkok (een kennis van onze buren)vond ze fantastisch
    Dus ik ga ze van het jaar zekers weer maken
    Bedankt voor dit recept en alvast een knal goed oud en nieuw gewenst
    Uiteraard voor iedereen die dit leest

  8. Helaas ben ik minder positief. Maak al harten zelf oliebollen met grootmoeders recept. Dit niet zo snel kunnen vinden dus deze gebruikt(kwam qua ingrediënten het meest overeen). Ik heb met dit recept garde en pollepel gesloopt. Al vanaf het begin is het deeg veel te stug. Garde is absoluut niet mogelijk met kg bloem en 2 eieren. Aan het eind kreeg ik de krenten er amper doorheen. Daar brak de pollepel.

    1. Allereerst, wat vervelend dat er zoveel keukenattributen zijn gesneuveld! Maar ik ben dan toch echt bang dat er iets in de bereiding is misgegaan. Want als er zelfs een pollepel breekt dan lijkt het alsof je cement aan het maken was ;-). Ik heb zelf echt al heel vaak met dit recept oliebollen gebakken en dat is me nog nooit overkomen. Het klinkt alsof er te weinig vocht in is gegaan, maar dat kun je ter plekke oplossen door er meer vocht aan toe te voegen. Heb je de 750 ml koolzuurhoudend water er wel aan toegevoegd? Even checken voor de zekerheid 🙂