De allerlekkerste oliebollen

Nou heb ik aardig wat oliebollen in mijn leven gegeten. Vorig jaar heb ik zelfs nog een verdienstelijke poging gewaagd tot het bakken van chocolade oliebollen met een vleugje sinaasappel. Daarna ontdekte ik de allerlekkerste oliebollen van Nederland. Naar recept van Eetschrijver (a.k.a. Gerrit Jan Groothedde) en lieve mensen, die …

Nou heb ik aardig wat oliebollen in mijn leven gegeten. Vorig jaar heb ik zelfs nog een verdienstelijke poging gewaagd tot het bakken van chocolade oliebollen met een vleugje sinaasappel. Daarna ontdekte ik de allerlekkerste oliebollen van Nederland. Naar recept van Eetschrijver (a.k.a. Gerrit Jan Groothedde) en lieve mensen, die zijn echt verrukkelijk. Ik was wat sceptisch toen ik begon (door de bellen), totdat ik een eerste hap nam van de beruchte bol die zo bejubeld wordt online. Mensenlief, wat een feest. Heerlijk luchtig met een krokante buitenkant en precies de juiste balans tussen kaneel, citroen, rozijnen en krenten. Ook al heb ik met die verhoudingen zelf nog wat lopen rommelen. Ik zal eerlijk bekennen dat ik de laatste ochtend van dat jaar voor 10.00 uur al zeker 4 oliebollen achter de kiezen had zetten en daar heb ik tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad. Genoeg lofzangen, tijd voor het recept.

Wat je nodig hebt voor een flinke schaal vol

– 200gr rozijnen
– 100gr krenten
– 50gr boter
– 50ml melk
– 80gr bakkersgist (eventueel te vervangen door droge gist, deel dan door 3)
– 1kg patentbloem
– 15gr zout
– 30gr suiker
– 2 eieren
– 0,75 liter koolzuurhoudend bronwater (waarom je bollen met bellen wilt, lees je hier)
– geraspte schil van 1 citroen
– 5gr kaneel
– optioneel: 100gr sukade (deze heb ik eruit gelaten)
– 150gr zure appel (bv. goudreinet of Granny Smith), in kleine blokjes
– 4 liter zonnebloemolie

de-allerlekkerste-oliebollen-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 60 minuten / Wachttijd: 60 minuten

Laat de rozijnen en krenten 15 minuten weken in lauw water. Daarna uitlekken en goed droog deppen op een theedoek. Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Verhit in een ander pannetje de melk tot lauw en los daar de gist in op. Meng de bloem met het zout en suiker in een grote kom en roer daar de eieren doorheen met een garde. Daarna roer je beetje bij beetje het bronwater erdoor met dezelfde garde. Blijf mengen totdat alle klontjes verdwenen zijn. Daarna voeg je de melk met gist, gesmolten boter, citroenrasp en kaneel toe. Meng goed en op het laatst roer je circa 3 minuten met een pollepel de krenten, rozijnen, sukade (optioneel) en stukjes appel erdoor.

Dek de kom af met een licht vochtige theedoek en laat het 60 minuten rijzen op een warme plaats. Laat op het laatst de zonnebloemolie op temperatuur komen in een frituurpan of grote wok. Controleer de temperatuur met een frituurthermometer. De ideale temperatuur is 180 graden.

Sla het beslag nog 3 minuten door met een houten lepel. Gebruik een ijsknijper of twee eetlepels om mooie bollen te maken die. Houd deze eerst even in de hete olie zodat het beslag goed loslaat. Bak 3 oliebollen tegelijk in de olie. Laat ze 3 minuten aan een kant bakken en wip ze daarna om met een vork. De andere kant bak je ook nog 3 minuten. Schep met een schuimspaan uit de pan en leg in een vergiet die je met keukenpapier hebt bekleed. Zo ga je door totdat alle oliebollen zijn gebakken. Zet in de tussentijd even 2 raampjes open zodat de baklucht in huis enigszins binnen de perken wordt gehouden. Maar niet teveel over zeuren, want het is maar 1 keer per jaar Oud & Nieuw.

Nog 2 essentiële tips: oliebollen warm je niet op in de magnetron! Dan transformeren ze in kleffe ballen en had je je de moeite van het oliebollen bakken kunnen besparen. Piep ze op in een oven die op 100 graden staat. Zet de schaal 15-20 minuten in de oven en ze komen er heerlijk uit. De poedersuiker strooi je er pas op het laatst over.

Recept: Gerrit Jan, Fotografie: Francesca

 

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)