De grote raspen review

Er zijn eindeloos veel raspen te koop. Fijne, grove, medium, roterende, profile en kaasraspen. En dan vergeet ik er vast nog een aantal. Daarom vonden we het tijd worden om eens een paar raspen te reviewen. Samen met fonq.nl kozen we 3 compleet verschillende raspen uit en die heb ik samen met co-blogger Bo voor jullie getest.

Alle raspen op een rijtje

1. De Vacuvin kaasrasp: deze rasp heeft een uitneembaar reservoir waar alle kaas in wordt opgevangen. Na het raspen haal je het bakje uit de rasp en kun je het gebruiken om over een gerecht heen te strooien of je zet het op tafel. Deze rasp kost € 9,99.

2. De Jamie Oliver fijne rasp: een echte Jamie rasp die geschikt is voor alles wat je fijn wilt raspen. Denk aan nootmuskaat, knoflook en Parmezaanse kaas. Deze rasp kost normaal € 20,95 en is nu in de aanbieding voor € 16,75.

3. De Microplane grote rasp gourmet: de koning onder de raspen, tenminste dat hoor ik vaak. Tot deze review had ik nog nooit met een Microplane gewerkt. Raak ik er ook zo enthousiast van? Deze gourmet rasp gebruik je voor harde ingredienten waar je mooie schilfers van wilt raspen. Zoals chocolade, harde boter en harde kaassoorten. Deze rasp kost € 29,95.

Eerst eens wat kaas raspen

Kaas raspen is altijd wel een dingetje. Meestal pak ik een groot bord waarboven ik de kaas rasp om de boel op te vangen. En het resultaat is dan dat 75% op het bord ligt en de rest ernaast. Of op de grond. De kaasrasp van Vacuvin onderscheidt zich door het uitneembare opvangreservoir waar alle kaas theoretisch in zou moeten vallen. En dat is handig. Want je hebt dan gelijk een bakje waarin je de kaas kunt serveren aan tafel of waarmee je de kaas over een gerecht kunt strooien.

Francesca Kookt_kaasraspen review_vacuvin kaasrasp_2

De rasp van de Vacuvin doet zijn werk goed, je krijgt een mooie grove rasp. En het valt in het reservoir, voor ongeveer 90%. Want aan de raspkant valt er nog steeds wat naar beneden, dat kun je niet voorkomen. En dat kan de pret niet drukken, want dat bakje is echt heel handig. Wij vinden dit voor € 9,99 een hele goede rasp en deze heeft zijn plek in de keukenkast meer dan verdiend.

Gewoon een rasp?

Ik ben allang terug gekomen van de mening dat een rasp ‘maar gewoon een rasp is’. Ik heb het aardig lang volgehouden met een goedkope, vreselijk botte variant waarvan ik standaard pijn in mijn handen kreeg. Ik was dan ook uiterst tevreden toen ik de mooie Jamie Oliver fijne rasp mocht testen. Deze rasp is speciaal geschikt voor het fijnere raspwerk zoals (Parmezaanse) kaas, gember en look.

Ik besloot er knoflook mee te raspen voor mijn bruschetta’s. Want in het tomatenmengsel gaan veel, heel veel, teentjes knoflook en om dit zo fijn mogelijk te snijden kost me a) te veel tijd en b) het is toch nooit fijn genoeg.

Francesca Kookt_kaasraspen review_jamie oliver fijne rasp_3

Deze rasp is echt vlijmscherp en ligt lekker in de hand. Het raspen an sich gaat dan ook als een speer, let dus op voor de vingers. Ook geeft ‘ie super fijne knoflook ‘schilletjes’ waardoor je de knoflook stukken beter proeft. Volgende keer gebruik ik een teentje minder als ik weer ga raspen 🙂 Hier spreekt een tevreden rasper!

Toen was de koning aan de beurt

Microplane, het merk onder de raspen. Zoals al eerder gezegd had ik nog niet eerder het plezier gehad om met deze grote jongen te werken. Wat me gelijk opviel is de robuustheid. De rasp ligt door het ergonomische ontwerp heel goed in de hand en het handvat is antislip. En dat mag ook wel, want de rasp is vlijmscherp. Dat komt door het gelaserde oppervlak waardoor je er misschien wel de rest van je leven mee kunt doen.

In het assortiment vind je fijne, medium en grove raspen. Ik koos bewust voor de meer bijzondere grote gourmet rasp. Hiermee kun je prachtige chocoladeschilfers maken voor op een dessert of taart. Maar ook harde kazen ga je hiermee te lijf. Kies voor deze rasp als je een fervent koker bent, dan heb je een tool in handen waarmee je echt de puntjes op de i kunt zetten voor een gerecht.

Francesca Kookt_kaasraspen review_microplane grote rasp gourmet_4

Erg handig bij Microplane is dat je ook een rasphouder kunt aanschaffen (voor € 4,95) die gemakkelijk op iedere rasp kan worden bevestigd. Je vangt hiermee de rasp op en je beschermt je vingers tegen het vlijmscherpe blad.

Deze grote raspen review heeft geen winnaar, want er zijn raspen voor verschillende doeleinden. Bedenk eerst goed wat je echt nodig hebt in je keuken en kies daar dan je rasp op uit. Op zoek naar meer informatie? Kijk dan eens in de koken & tafelen shop van het online warenhuis fonq.nl.

Deze blog is een co-creatie van Francesca en co-blogger Bo.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer