In de keuken van MSC Cruises

Ik geef mijn paspoort af, krijg er een badge voor terug en ga in de richting van de loopbrug. Voor mij doemt de MSC Magnifica op, een 16 verdiepingen tellend cruiseschip uit de vloot van MSC Cruises. Ik kan je verklappen, dat is knap imposant. Het is niet dagelijks dat …

Ik geef mijn paspoort af, krijg er een badge voor terug en ga in de richting van de loopbrug. Voor mij doemt de MSC Magnifica op, een 16 verdiepingen tellend cruiseschip uit de vloot van MSC Cruises. Ik kan je verklappen, dat is knap imposant. Het is niet dagelijks dat ik word uitgenodigd voor een kijkje achter de keukenschermen van een cruiseschip. Sterker nog, het is de eerste keer. En ik ben reuze benieuwd hoe dat in z’n werk gaat. In mijn beleving is het eten op een cruiseschip van hetzelfde niveau als een gemiddeld all inclusive resort. Nergens op gebaseerd, want ik ben nog nooit wezen ‘cruisen’. Ook heb ik niemand in mijn omgeving die bekend is met dit fenomeen dus mijn gedachten hierover zijn gebaseerd op vooroordelen en wellicht iets teveel afleveringen van The Love Boat in het verleden.

Kijkje in de keuken van MSC Cruises_2

MSC Cruises – Mediterraans cruisen over de hele wereld

MSC Cruises is een van de grootste en snelstgroeiende cruisemaatschappijen in de wereld en is eigendom van de Italiaanse zeevarende familie Aponte waarvan de geschiedenis is terug te herleiden naar 1675. Oorspronkelijk vrachtvaarders totdat een van de dochters in de familie besloot om passagiers te gaan vervoeren. Het eerste cruiseschip was geboren en in 1980 werd MSC Cruises officieel opgericht.

Kijkje in de keuken van MSC Cruises_3

Op dit moment hebben zij maar liefst 12 cruiseschepen en die varen wereldwijd naar 590 bestemmingen. Met bijna 15.000 werknemers zorgt MSC dagelijks voor unieke ervaringen voor al hun passagiers. De Magnifica, waar wij op bezoek zijn, biedt ruimte aan 2.500 passagiers en een 1.000-koppige crew, heeft 20 uur per dag entertainment, 2 zwembaden, een casino, basketbalveld, meerdere restaurants, kidsclub, bowlingbaan, sportsbar, disco, health club, spa en een gigantisch theater. Hier verveel je je nooit en word je volledig in de watten gelegd. Helemaal passend binnen de filosofie van de ‘Mediterranean way of life’. Met veel Italiaanse invloeden, de Middellandse Zee is nou eenmaal de wieg van het bedrijf, worden de cruises uitgevoerd. Met oog voor detail, het uitbundige interieur (messing en prints vind je overal terug, maar het is ontzettend goed uitgevoerd), het gastvrije personeel en de volgens MSC excellente keuken. En voor dit laatste punt krijgen we een uniek kijkje achter de schermen.

Kijkje in de keuken van MSC Cruises_4

Hoe kook je dagelijks voor 2.500 passagiers?

Het dagelijks bereiden van 140 verschillende gerechten voor 2.500 passagiers is een enorme operatie. Nou zou je het jezelf als cruiseschip ‘gemakkelijker’ kunnen maken door op een aantal gebieden te cheaten. Zoals bijvoorbeeld door brood en pasta kant-en-klaar in te kopen. Nou, vergeet dat kant-en-klaar gelijk maar. Op de MSC cruiseschepen wordt namelijk vrijwel alles zelf gemaakt. Er is een bakkerij waar al het brood gebakken wordt en een patisserie. Ik zie de lekkerste cannoli voorbij komen en krijg instant trek van die heerlijke broodlucht. Maar dat is nog niet alles. Zelfgemaakte pizza’s, pasta, pretzels, salades, sauzen en ga zo maar door. Ik heb ze eigenlijk alleen kunnen ‘betrappen’ op ingekochte jus d’orange. Daar is ook een reden voor. Het aantal sinaasappels wat ze zouden moeten inkopen voor de hoeveelheid passagiers zou betekenen dat de boot een uitbreiding nodig zou hebben. Het volume hiervan is namelijk gigantisch.

Kijkje in de keuken van MSC Cruises_5

De food & beverage manager leidt ons rond en laat ons ook de afwasruimte zien. Volgens hem een van de meest cruciale plekken van de keuken, omdat hier enorm veel aandacht wordt geschonken aan afvalscheiding en recycling. Hygiëne is ook zo’n belangrijk punt, misschien wel het belangrijkste. Je moet er niet aan denken dat er een ziekte uitbreekt op een boot en met alle regels die daarvoor aan boord zijn kan dit ook vrijwel niet voorkomen.

Alle stappen in de keuken zijn tot op de minuut gepland. Iedereen is afhankelijk van elkaar en als een schakel niet werkt dan heeft dit direct impact op het hele reilen en zeilen op de boot. Het is onmogelijk om passagiers te vragen om een uurtje later te ontbijten, omdat je net niet helemaal lekker bent uitgekomen met je planning die ochtend. Oftewel, zonder snaarstrakke planning en aansturing kom je er niet.

De grote smaaktest

Na onze indrukwekkende rondleiding en een live kookdemonstratie gaan we zelf proeven. Ik strijk samen met foodblog friends Pauline, Kelly en Brenda neer in restaurant l’Edera en we bestellen daar een aantal gerechten van de kaart. Vooraf heb ik een gorgonzolamousse met bleekselderij, daarna een verse pasta met tomaat en aubergine en als dessert een eclair met chocolade. Alle gerechten zijn goed op smaak en je proeft duidelijk dat er met verse producten is gewerkt. De presentatie heeft nog wat rauwe randjes. Zo krijg ik een flinke bol gorgonzolamousse met 3 dunne stengels bleekselderij erin gestoken. Dat ziet er wat apart uit en is in verhouding veel mousse wat ook zwaar is als voorgerecht. Mijn pasta is geniaal, daar hoopte ik ook op in verband met de Italiaanse roots. Het dessert is flink aan de maat en machtig. De chocolademousse is wel erg lekker.

Kijkje in de keuken van MSC Cruises_6

Al met al een fijne lunch waarvan de kwaliteit veel beter is dan ik had gedacht. Nou heb ik ooit een week in een all inclusive resort in Turkije doorgebracht en als het eten daar net zo was geweest, had ik vast een topvakantie gehad ;-).

Benieuwd naar de mogelijkheden van MSC Cruises? Kijk dan eens op hun site. Verrassend ‘detail’: als je gaat cruisen, mogen kinderen tot 17 jaar gratis mee!

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer