Dessert van rijst met amarene kersen en cantuccini koekjes

Dat je met risottorijst niet alleen hartige gerechten maakt, bewijst dit recept voor een dessert van rijst met amarene kersen en cantuccini koekjes. Ik kreeg een dergelijk dessert tijdens mijn perstrip naar het risottomerk Riso Gallo in Italië en was instant verliefd. Ik vond ‘m daar alleen wel net iets te zoet en besloot thuis een eigen variant te maken. Zo geschiedde. Dit dessert is een klapper tijdens een mooi diner thuis en is ideaal omdat je alles al zo goed kunt voorbereiden. Aan het einde van het diner hoef je alleen de glazen te vullen met laagjes en klaar ben je. Laten we wel afspreken dat je geen ‘dessertrijst’ koopt in de winkel. Dit belooft veel op de verpakking, maar maakt niets waar in werkelijkheid. Je krijgt namelijk een hele kleffe rijst wat alleen maar afbreuk doet aan je dessert. Gewoon risottorijst gebruiken zodat je een prettige bite hebt.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 50gr risottorijst (Riso Gallo arborio, koop je o.a. bij Albert Heijn, Plus en Vomar)
– 100gr ricotta (je kunt ook 50gr ricotta mengen met 50gr mascarpone, zoals ik heb gedaan)
– 1el poedersuiker
– vers citroensap naar smaak
– 8 cantuccini koekjes
– 4el amarene kersen met sap

Dessert van rijst met amarene kersen en cantuccini koekjes_2

Wat je gaat doen

Kook de risottorijst gaar (al dente) in een pannetje met kokend water. Bij mij was het in ongeveer 10 minuten klaar. Proef na 8 minuten alvast een korreltje rijst. Als deze net beetgaar is dan is de rijst goed. Giet af in een vergiet en spoel af met koud water. Laat volledig afkoelen.

Klop de ricotta los met de poedersuiker. Laat je niet verleiden door te denken dat het niet zoet genoeg is, want door de toevoeging van de amarene kersen is het straks zoet genoeg. Roer daarna de rijst door de ricotta. Roer naar smaak ook nog een klein beetje citroensap erdoor. Verkruimel de cantuccini koekjes grof. Als je het dessert voorbereidt voor een diner dan zet je nu de rijst in de koelkast en laat je de cantuccini koekjes afgedekt ergens op het aanrecht liggen.

Vlak voordat je gaat serveren, vul je de 4 glaasjes. Onderin een lepeltje van het rijstmengsel, daarop een deel van de amarene kersen met een klein beetje sap en verkruimelde cantuccini koekjes. Vervolgens weer een lepeltje van het rijstmengsel en eindig met de amarene kersen en een klein beetje sap. Serveer direct.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Dessert van rijst met amarene kersen en cantuccini koekjes”

 1. Hallo Francesca,

  Waar kan ik de amarene kersen kopen?
  Ik was er voor de kerstdagen al naar op zoek voor een recept, maar kon het nergens vinden. Heb het recept wel gemaakt maar dan met kersen uit de diepvries, was gelukkig ook erg lekker.

  Groeten,
  Ilse

 2. Op zoek naar amarenekersen op siroop kwam ik op de ze website echt.
  Met de 2 potten,die ik nog in mijn voorraadkast had staan( gekocht bij de Liddl),heb ik inmiddels een heerlijke semifreddo gemaakt.
  Als garnering zou ik graag nog een pot willen hebben.
  weet jij waar deze amarenekersen te koop zijn ?

 3. Dag Fransesca, lijkt me een lekker toetje voor de kerst. Kun je ongeveer de maat van de glaasjes aangeven?

 4. Dag Fransesca, lijkt me een lekker toetje voor de kerst. Kun je ongeveer de maat van de glaasjes aangeven?

Reacties zijn gesloten.