Dwars door de cranberryvelden op Vlieland

Op het prachtige waddeneiland Vlieland groeit, zoals ze het daar noemen, ‘het rode goud van Vlieland’; Cranberry’s. Iedereen kent ze wel en ook bijna iedereen weet wel dat ze erg goed voor je zijn. Bij een blaasontsteking doen ze bijvoorbeeld wonderen. Net als op Terschelling zijn er grote gebieden op …

Op het prachtige waddeneiland Vlieland groeit, zoals ze het daar noemen, ‘het rode goud van Vlieland’; Cranberry’s. Iedereen kent ze wel en ook bijna iedereen weet wel dat ze erg goed voor je zijn. Bij een blaasontsteking doen ze bijvoorbeeld wonderen. Net als op Terschelling zijn er grote gebieden op Vlieland waar dit bijzondere besje groeit. En dan te bedenken dat deze er per toeval terecht zijn gekomen.

Zuur bekkie

Rond 1839 spoelden er na een schipbreuk op Vlieland en Terschelling vaten aan en de strandjutters waren verheugd…want daar zat vást drank in! Na het openen van een van de vaten was de teleurstelling daar; er zat geen druppel drank in! Wat er wel in zat waren rode bessen die zo zuur waren dat je er een zuinig bekkie van kreeg als je ze at. Geïrriteerd hebben de jutters de hele lading aangespoelde vaten zo de duinen in gekieperd. En laten die duinen nou de perfecte grond zijn om deze besjes op te laten groeien!

Nu, jaren later, zijn er grote velden waar dit plantje zich heeft genesteld. Soms verscholen tussen andere planten en altijd laag bij de vochtige grond, groeit daar het plantje waar je in het najaar de rijpe bessen zo vanaf kunt plukken.

Cranberryweek

Vlieland wilde de cranberry dit jaar in het zonnetje zetten en heeft daarom de Cranberryweek georganiseerd. Van 15 t/m 21 oktober kon je op allerlei manieren kennis maken met de cranberry.

1-Cranberrythee

Namens Francesca Kookt mocht ik twee heerlijke dagen op Vlieland doorbrengen om alles te weten te komen van dit overheerlijke besje en ons culinair te laten verwennen. Samen met Brenda Kookt en onze ‘aanhang’ hebben we een paar heerlijke dagen gehad.

Berry de Cranberry

Wanneer je naar de Cranberryweek gaat, moet je je voorbereiden. Op regen en wind, maar ook op de hoeveelheid lekkers en gastvrijheid van het waddeneiland Vlieland. Bij aankomst werden we namelijk al verwelkomd door Berry de Cranberry, de mascotte van deze week. Op Twitter hield ik zijn avonturen en streken al een beetje in de gaten. Een eigenwijs besje waar we natuurlijk mee op de foto wilden.

2-Berry-de-Cranberry

Proeverijen

Bas, onze gids, heeft ons bij het VVV-kantoor kort het programma uitgelegd en we hebben daar meteen de eerste proeverij af kunnen strepen. De Vlielandse kaasmaker Zeewierkaas stond er namelijk met zijn zelfgemaakte kaas en huisgemaakte Vlielander Cranberrymosterd.

3-proeverij 1

Goede start zeg; hier wil ik per se een pot van mee naar huis nemen. Heerlijke mosterd met een zoetje door de gezoete cranberry’s die er in zijn verwerkt, fantastisch bij een stuk kaas! De kaasboer moest mij de dag daarna, op de Cranberrymarkt, helaas wel vertellen dat hij geheel uitverkocht was. Gelukkig heb ik de beste man z’n emailadres gekregen en mag ik een bestelling bij hem plaatsen 😉

3-proeverij-2

Met Bas zijn we door de Dorpsstraat gefietst en hebben hier en daar een proeverij aangedaan. Wijn, chocolade en broodjes; het ging er in als zoete koek en alles uiteraard met, hoe kan het ook anders; Cranberry’s. De Cranberry-honingwijn was een succes. We hebben dan ook een klein flesje meegenomen voor thuis. Maar lang de tijd om te proeven hadden we niet, we wilden namelijk graag de GP-BES wandeltocht lopen.

Zelf plukken in de cranberryvelden

Anke van Staatsbosbeheer, had een prachtige route, met opdrachten, door de duinen uitgezet. Voor €5,- kun je deze tocht lopen en Anke vertelt je maar al te graag over het prachtige gebied waar je doorheen wandelt. Je loop namelijk dwars door de cranberryvelden. En het mooie was dat er in dit jaargetij cranberry’s geplukt mochten worden! We zijn dus zeker even van het pad afgeweken om zelf wat te plukken.

4-GPbes

Jammie

Na de wandeltocht was het een race tegen de klok om op tijd te zijn voor een workshop jam maken, but we made it! Bij de Noordwester, het informatiecentrum van dit eiland, hebben we onze eigen jam gemaakt met een énorm simpel recept. Dit recept gaan we je snel geven!

5-Jam-maken-1

Zeeën van tijd

Na het gewandel, gefiets en geroer in pannen, hadden we wel een glas wijn verdiend en hebben deze bij het Armhuis in de tuin gedronken. Een prachtig restaurant dat binnen allerlei kleine ruimtes heeft, waaronder twee kamers waar de bedstee nog in zit. De tuin is geweldig en de wijn smaakte heerlijk.

6-Wijn-Armhuis

Na de wijntjes zijn we naar ons hotel gefietst; Strandhotel Seeduyn. We waren blij verrast toen we de deur van onze kamer opensloegen en de zee zagen. Een prachtige uitzicht over de duinen, strand én zee en dat alles vanuit je bed te bekijken.

7-Hotelkamer-Seeduyn

Seeduyn Diner

Speciaal voor de Cranberryweek had Hotel Seeduyn een bijzonder Cranberrymenu gemaakt. Vooraf kregen we een macaron met canberrycompote, gekonfijt livarvarken en zachte olijfolie. Wat een gerecht!

8-Diner-Seeduyn-2

Het hoofdgerecht was tamme eendfilet met gedroogde vijg, abrikoos en een jus van cranberry. Deze was lekker, maar qua hoeveelheid teveel. Als dessert werd ons een fantasierijk paddenstoeltje voorgeschoteld dat was samengesteld uit chocolade- en cranberrymousse. Daarbij een kletskopje en dit alles stond in een overheerlijke cranberrymilkshake: Yum!

8-Diner-Seeduyn-3

Voldaan na de eerste heerlijke dag rolden we terug naar onze kamer om daar in slaap te vallen met de golven op de achtergrond…

Het weekend op Vlieland om de wereld van de cranberry’s te ontdekken werd ons aangeboden door Beleef Friesland. Wendy reisde af naar Vlieland en genoot met volle teugen. Binnenkort vertellen we jullie wat ze tijdens de 2e dag heeft meegemaakt en jullie krijgen natuurlijk ook nog het recept van de cranberryjam van ons.

Dit is een bijdrage van co-blogger Wendy.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)