Eetdagboek #1 – het mag wel weer wat gezonder

We doen het thuis wat gezonder aan. The Mr. en ik dus. We zijn beide weer gaan sporten, redelijk uniek voor ons, en eten regelmatiger en gezonder. Niet dat we nou zo slecht aten, maar er zat geen lijn in. En we aten veel, konden met gemak twee keer avondeten …

We doen het thuis wat gezonder aan. The Mr. en ik dus. We zijn beide weer gaan sporten, redelijk uniek voor ons, en eten regelmatiger en gezonder. Niet dat we nou zo slecht aten, maar er zat geen lijn in. En we aten veel, konden met gemak twee keer avondeten op een avond en trokken daarna nog een reep chocolade uit de kast. Dat doen we dus niet meer nu. Nou ja, bijna niet meer. Ik heb besloten om er maar een wekelijks eetdagboek van te maken, daar hebben jullie vast wat aan. Belangrijk vooraf: we zijn dus niet op dieet. Daar doen we niet aan bij ons thuis. Nee, we eten gewoon anders. Nog steeds erg lekker en meer dan voldoende. We minderen in de koolhydraten en eten veel groenten, eiwitten en vetten in de vorm van olijfolie en boter, maar ook avocado en noten. En we proberen zo’n 6x per dag iets te eten. Witte suiker is een no go, water daarentegen mag de hele dag door. En de koffie probeer ik meer en meer te vervangen door groene thee. The Mr. sport nu 2 tot 3x in de week en ik ga 2x in de week naar bootcamp en/of crosstraining bij Healthclub OpenAir. Waar ik al eerder de bootcamp challenge deed, maar nooit heb afgemaakt (story of my life). Benieuwd wat we afgelopen week hebben gegeten?

Maandag

Ik heb nog spierpijn van zaterdag, een overvolle to do lijst en een humeurtje. Goedemorgen, het is maandag. Wat ook mamadag is en daar gaan we eerst maar eens wat aan doen. Van een Cars-puzzel maken met de peuter word ik vast vrolijker. ‘s Avonds zou ik gaan crosstrainen. Niet gelukt, de to do lijst liet me niet los.

Eetdagboek_2

 • 8 uur wakker
 • 2 glazen water
 • ontbijt: kommetje kwark met granola en bosperzik
 • tussendoor: banaan
 • lunch: salade met sla, spinazie, wortel, hüttenkäse, salami en nog wat restjes groenten uit de koelkast
 • tussendoor: noten en paprika
 • avondeten: ovenschotel met bloemkool, aardappel, kerrie en kabeljauw
 • onverwachts toetje: chocolademousse van avocado, dadels en ongezoet cacaopoeder
 • verder veel water, teveel koffie en te weinig groene thee

Dinsdag

Vandaag een overvolle dag met afspraken. Waaronder de opening van de tentoonstelling ‘De culinaire geheimen van De Haar‘ waar Franse chefs onder leiding van de beroemde chef Pierre Amory de meest heerlijke hapjes uit de traditionele Franse keuken voor ons gaan bereiden. Ik voel nu al aan mijn water dat ik me niet heel goed aan mijn eetpatroon ga houden.

Eetdagboek_3

 • 6 uur wakker
 • 2 glazen water
 • pre-ontbijt: kommetje met 2 eetlepels kwark, kaneel en kokosvlokken
 • ontbijt: 2 spelt crackers met rookvlees
 • lunch: ontelbaar veel overheerlijke hapjes in Kasteel De Haar
 • tussendoor: verse muntthee met een koekje op het terras
 • avondeten: roerbakschotel met paprika, palmkool, prei, tomaten bulgur en gegrilde haloumi
 • toetje: appel
 • verder veel water, teveel koffie en geen groene thee

Woensdag

Er staat een peuterlunch op de planning vandaag, met de winnaars van Kids Culinair wat ik organiseerde tijdens Zoetermeer Culinair. Ze mogen zelf hun dessert maken in de keuken. Oftewel, een suiker rush vandaag. Ik vind het goed, want het is nou eenmaal een beetje feest vandaag.

Eetdagboek_4

 • 7 uur wakker
 • 1 glas water
 • ontbijt: kommetje met kwark, granola, sinaasappelsap, frambozen en munt
 • tussendoor: noten
 • lunch: peuterlunch bij Hofstede Meerzigt met een amuse van bloemkool en pecorino, hamburger met groenten en frietjes en een mega dessert toe. Bereid door de peuters.
 • tussendoor: paar wortelen
 • avondeten: farro met linzen, rode biet, pecorino, basilicum en een gebakken biefstuk
 • verder veel water, weinig koffie en groene thee

Donderdag

Wederom een drukke dag voor de boeg en ik voel me wat onrustig. Kijken wat vandaag brengt op het ‘we doen het wat gezonder aan’-gebied.

Eetdagboek_5

 • 6 uur wakker
 • 2 glazen water
 • pre-ontbijt: kommetje met 2 eetlepels kwark, kaneel en kokosvlokken
 • ontbijt: banaan en appel
 • tussendoor: cappuccino met een bosbessen yoghurt muffin tijdens een meeting bij Smulpaapje
 • lunch: kaasplankje
 • tussendoor: rijstwafels met rookvlees
 • avondeten: nog steeds erg onrustig en ik heb geen zin om te koken, ik koop 2 kant-en-klaar maaltijden van &samhoud en eet een halve lasagna met een salade
 • verder veel water, veel koffie en geen groene thee

Vrijdag

Ik ben gigantisch vroeg wakker vanwege de enorme to do lijst die ik heb liggen. ‘s Middags ga ik naar de boeklancering van ‘Weg van de Supermarkt‘. Het nieuwe boek van Eetschrijver Gerrit Jan Groothedde die het experiment aanging om een half jaar niet uit de supermarkt te eten. De lancering is in het geweldige Fenix Food Factory in Rotterdam, ik gok dat we daar wel iets lekkers krijgen.

Eetdagboek_6

 • 5 uur wakker
 • 2 glazen water
 • pre-ontbijt: kommetje met 2 eetlepels kwark, kaneel en kokosvlokken
 • ontbijt: 2 gebakken eieren met een quinoa-groenten salade
 • lunch: appel, frambozen en banaan
 • tussendoor: een plankje met kaas, chutney, paar stukjes brood en een glas cider bij de Fenix Food Factory en een hapje cheesecake brownie, of misschien waren het er 2
 • avondeten: laat thuis en The Mr. haalt sushi en sashimi met zeewiersalade
 • verder veel water, vrijwel geen koffie en groene thee

Zaterdag

Vanochtend ga ik weer bootcampen in het prachtige Clingendael in Den Haag. Het is prachtig weer en ik heb er zin in. Een ware veldslag was het deze keer wel, heftige training en ik ben gesloopt daarna. Zit ‘s middags wel weer vol energie en heb een drukke werkmiddag voor de boeg.

Eetdagboek_7

 • 7 uur wakker
 • 2 glazen water
 • ontbijt: yoghurt met granola en peer
 • vroege lunch: 2 sneetjes pompoenbrood met pecorino, zoete paprika chutney, salami en wat tomaatjes
 • tussendoor: noten, komkommer en wordtel
 • avondeten: salade met kikkererwten, paprika, tomaat, gebakken vegetarische spekreepjes, frambozen en een dressing van frambozenazijn
 • toetjes: mini cornetto
 • verder veel water, vrijwel geen koffie en groene thee

Zondag

Dit wordt een rare eetdag, want ik help ‘s middags en ‘s avonds mee achter de BBQ bij Zoetermeer in het Park. Een geweldig leuk buitenevent met muziek, activiteiten voor kinderen en lekker eten. Dat alles in het park waar je lekker in de zon kunt zitten op een kleedje. Ik wil niet teveel snaaien daar dus ik zorg dat ik ‘s ochtends goed heb gegeten en niet met een hongergevoel aan het werk ga.

Eetdagboek_8

 • 8 uur wakker
 • 2 glazen water
 • ontbijt: gekookt ei met avocado, wortel, tomaat en pastrami
 • tussendoor: appel en banaan
 • lunch: mais crackers met kipfilet
 • tussendoor: af en toe een hapje hier en daar achter de BBQ: kipsaté, burger (zonder iets) en een bakje poffertjes toe
 • avondeten: ik was voorbereid en had ‘s ochtends een bakblik met kip, salie, knoflook, ui en maiskolven in de oven geschoven. Dit eet ik met heel veel smaak thuis op na het harde werken
 • verder veel water, paar glazen wijn, beetje koffie en geen groene thee

Het moraal van dit eerste eetdagboek: ik houd duidelijk niet van groene thee, want ik drink het vrijwel nooit. Dan maar de focus op water leggen, dat vind ik namelijk wel heerlijk. Verder is het met mijn beroep lastig om suikers en koolhydraten altijd te vermijden. Dat is ook eigenlijk niet nodig, als ik maar zorg dat de balans goed blijft. Verder mag ik wel wat meer sporten volgende week en het niet laten afhangen van mijn agenda. Zoals The Mr. heel terecht zei: “je kunt toch wel een uurtje vrijmaken voor jezelf?”.

Wat vinden jullie van dit eetdagboek, hebben jullie er wat aan? Laat het me zeker even weten, ook als je nog dingen erin mist. Liefs, Francesca

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)